Petrochromis sp. "red" Lever på undervattens rev runt Luagala point och Lyamembe offshore reef på 30 till 50 meters djup. Den grundaste platsen man funnit arten är inne i Lyamembe bukten vid ett rev på 4 till 26 meters djup, men på grund av det lättillgängliga och grunda revet blev hela populationen fort utfiskad och revet är i dag tomt på Petrochromis sp. "red". Arten är även sällsynt vid de andra reven pga utfiskning. Man uppskattar att det endast finns några tusen individer kvar i Tanganyika sjön och arten är i dag uppsatt på Cites listan över utrotningshotade arter.
I naturen lever Petrochromis sp. "red" uteslutande av aufwuchs, som är den algmatta som växer på stenarna. I akvarium kan arten äta en räkmix med fokus på de vegetariska ingredienserna.
Skillnaden mellan könen ses säkrast genom att titta på könsöppningarna. Hanarna får sin röda färg mycket tidigare än honorna som kan vara gråa till gröngula i flera år innan de färgar om till rött.
Det finns inget rätt eller fel hur akvariet ska inredas. Vissa har framgång med mycket gömställen och inredning medans andra lyckas bra med sterila akvarium med endast någon enstaka sten. Inredningen bör vara ljus då Petrochromis sp. "red" färgar bättre och får en rödare färg då. Man bör hålla en så stor grupp som möjligt, för att sprida aggressionerna mellan många individer. Filtreringen bör vara väl tilltagen och minst 50% vatten byte varje vecka.
Petrochromis sp. "red" är maternal munruvare och honan behöver få tillgång till gömställen där hon kan hålla sig undan under ruvningstiden som varar 4-5 veckor.
Arten är aggressiv och bråkar mycket i akvariet. Hanarna slåss både för rätten att para sig med honor samt om vem det är som bestämmer i gruppen. Var uppmärksam så att ingen individ blir för utmobbad så att den tar permanent skada.
Ingen art av Petrochromis-släktet kan idag (2013) kallas nybörjarfisk. Försök läsa på och ge fisken rätt förutsättningar innan fisken anskaffas.
Petrochromis sp. "red" har under senare år blivit en mycket populär ciklid på grund av sin distinkta röda färg. Den har odlats flera gånger i Sverige.
Det finns en färgskillnad mellan de två populationerna, Luagala point i Mahale har svart ryggfena och något brunrödare färg på kroppen medans Lyamembe populationen har röd ryggfena och klarrödare färg på kroppen.
Konings, Ad. 1998. "Tanganyika Cichlids In Their Natural Habitat". Cichlid Press
Konings, Ad. 1996. "Back to Nature Guide to Tanganyika Cichlids". Fohrman Aquaristik. pp 1-128
Nummer | Artikel |
---|---|
201402 | Att bygga en dröm elle ren liten bit av Tanganyikasjön! |
201404 | Rapport från SMG-fonden |