Fakta
Övriga Afrika, till Övriga Afrika räknar vi ciklider från norra och södra Afrika, samt de ciklider som har utbredning över flera områden. Till de senare hör främst tilapiiner.
Södra Afrika, till södra Afrika räknar vi södra Namibia, Botswana, Sydafrika, Swaziland och Lesotho. Chetia, Hemichromis, Oreochromis, Pseudocrenilabrus, Pharyngochromis, Sargochromis, Serranochromis, Thoracochromis och Tilapia är exempel på släkten i södra Afrika. Det som ciklidmässigt imponerar i detta område är en divers grupp av ciklider som med största sannolikhet har sitt ursprung ur en artflock från en numera uttorkad gigantisk sjö, Paleo-Makgadikgadisjön. Sjön som var lika stor som Viktoriasjön och dubbelt så stor som Malawisjön torkade ut för 2000 år sedan. Denna grupp av haplochrominer kallas serranochrominer. Artflocken hade kanske lika stor mångfald av haplochrominer som Malawi- och Viktoriasjön. Söderut så tunnas ciklidfaunan ut eftersom att det blir för kallt för ciklider. Den består endast av de pankontinentala tilapiinerna som vi finner över hela Afrika. Längst söderut så finns det inga ciklider.
Norra Afrika, till Norra Afrika räknar vi Mauretanien, Västsahara, Marocko, Algeriet, Tunisien, Libyen och västra Egypten fram till Nilen samt de delar av andra länder som hör till Saharaöknen. Det finns inte mycket sötvatten i detta område och därför inte speciellt många ciklider. De som finns är främst några de vanliga panafrikanska bräckvattenstilapiinerna. I Saharaöknen så finns det endast ciklider i del oaser. Sarotherodon melanotheron heudelotii är en bräckvattenstilapiin som endast finns från Mauritanien ner till Guinea. Haplochromis desfontainii är endemisk för Algeriet och Tunisien.