I sin naturliga miljö lever den i stora stim (kan bestå av mer än 10.000 individer) på öppet vatten nära klippområden på 3 till 40 meters djup.
Hanarna försvarar revir i mellanskiktet och bildar stora lekstim. Honorna återfinns normalt i separata stim. På ett och samma ställe har hanarna oftast olika färger (polykromatism).
Köttätare (zooplankton). Den föredrar i akvarium fryst och levande foder, men äter även torrfoder.
Honorna har inte hanarnas vackra färger utan är mer enfärgat bruna. Honorna blir också något mindre (6 cm).
Hålls i akvarium bäst i grupper på 10 eller fler individer. Akvariet skall vara minst 60 cm högt. Hanarna kan vara aggressiva mot varandra, men man bör ändå ha fler hanar (minst tre) för att minska aggressionerna gentemot honorna. I akvarium befinner sig denna art oftast i akvariets övre del. Akvariet bör vara inrett på så sätt att at det bildar flera "sektioner" så att inte hanarna ser varandra - detta kan man lämpligen göra med hjälp av växter (t.ex. Vallisneria) eller stora stenar som avgärnsare. En hanes revir brukar ha en diameter på ca. 40-50cm
et är även viktigt att det fnns ett stort öppet simutrymme för dessa fiskar.
Bottenmaterialet bör vara finkornigt (max 1mm) och inte alltför ljust.
Lämpligt sällskap är andra inte alltför tuffa arter som t.ex. andra "sandciklider" i släktena Ophthalmotilpia, Xenotialpia, Enantiopus etc..
I akvarium är de lättlekta och kan under en period vara mycket produktiva för att sedan helt sluta leka. Den är en maternal munruvare (honorna ruvar) och ger ganska små kullar (ca. 10-20).
Det förekommer många olika färgvarianter som Kigoma, Karilani, Kipili, Blue Flash etc..
Varianten på fotot ovan tillhör den grupp som brukar kallas för "Malasa-leptosoma". Malasa-varianten förekommer mellan Samazi och Kipili (eventuellt upp till Cape Mpimbwe) i Tanzania.
Hanarna hos Malasa-varianten har en blå ryggfena och de hanar som har en gul stjärtfena har en gul fläck i ryggfenan, medan de blåstjärtade hanarna har en blåaktig (ibland mörkare) fläck i ryggfenan.