Det behöver inte vara svårare än så här. David ger några svar om hur man tar hand om yngel.
Jag undrar hur det går till om man vill skriva en artikel till Ciklidbladet?
Svar: Det är bara att skriva en artikel och sedan skicka artikeln till redaktören per mail. Vi vill gärna oxå ha med några foton. Vi har i och för sig många fiskfoton i arkivet men det är alltid skoj med åtminstone några foton som direkt passar ihop med artikeln.
Nedan presenteras en artikel som ger lite praktiska tips om hur man skriver en artikel. Den har tidigare varit publicerad i Ciklidbladet.
Skriv en artikel – enklare än du tror
Text: Tomas Johansson
Alla har vi något att berätta. Det diskuteras och chattas på nätet, vi pratar på mötena som akvarieföreningarna arrangerar. Men när det kommer till att författa en egen text tar det ofta stopp. Skrivkrampen är total och vi vet inte var eller hur vi ska börja. Det ska det bli ändring på. Häng med ska du få se.
Vardagen intressant
De flesta är på det klara med att det krävs insatser i form av egna bidrag för att Ciklidbladet ska förbli det utmärkta forum tidningen är. Utgångsläget för den som vill skriva något för publicering i Ciklidbladet är i det närmaste perfekt. En mer hängiven och lässugen publik får man leta efter. Tänk på det. Det behöver inte handla om några unika eller dyra vildfångade ciklider från någon avlägsen plats för att vi ska sluka artikeln. Ofta är det minst lika intressant att ta del av andra akvaristers vardag. Sådant som vi själva kan känna igen oss i.
Att komma igång – skriv, bara skriv
Sätt dig vid datorn eller med papper och penna om du föredrar det. Skriv ned det du först kommer på. Det behöver inte vara det du hade tänkt börja med, det behöver heller inte vara perfekt formulerade meningar. Det viktiga är att du får ned något på papperet. Finjusteringar och omdisponeringar gör du senare. Det är bättre att du bara skriver ned stolpar och stödord än att du väntar på att de rätta formuleringarna ska komma av sig själv. Har du väl kommit igång är det första, viktigaste steget taget.
Ämnesval – skriv om det du behärskar
Skriv om något du behärskar och känner för. Alla kan inte skriva vetenskapliga artiklar som tangerar gränsen till grammatiskt prov i det Latinska språket. Börja med något enkelt. Se dig omkring i din hemmiljö, vad är speciellt med ditt akvarieintresse? Hur kom det sig att du började en gång i tiden? Varför sysslar du med just ciklider? Har du byggt något, ett akvarium eller annan utrustning?
Inledningen – få läsaren på kroken
Som jag nämnde inledningsvis är det en tacksam målgrupp din artikel riktar sig till. Men för den skull ska vi inte missbruka det privilegiet. Försök att göra inledningen så lockande som möjligt. Ofta bär texten iväg åt något håll du kanske inte tänkt dig varför det kan vara lättare att skriva en bra inledning och rubrik i efterhand. Se hur kvällstidningarna och dagspressen arbetar med intresseväckande inledningar. Ofta behöver man inte läsa hela artikeln för att förstå vad det handlar om. Det får man veta redan i inledningen, och man bli sugen på att läsa vidare. Tacka inledningen, eller journalisten som skrev inledningen för det. Utan något lättsmält och intresseväckande i början är det lätt hänt att läsaren går vidare till nästa sida där en intressantare artikel väntar. Med en spännande inledning får du läsaren på kroken.
Disposition – presentera det viktigaste först
Lyft fram det som är spännande och intressant. Börja med det. Börja inte med att tala om att du nu ska skriva en artikel. Det är underförstått. När du väl fått ner texten på papper, är det dags att se över dispositionen. Det är nämligen inte helt ovanligt att texten blir bättre av att du flyttar om styckena så att du får en logisk ordning på det hela. Om du återger en resa eller något som utspelar sig under en viss tid, försök att återge det på annat sätt än i kronologisk ordning. Ta ut det som är viktigt, intressant och som du tror att läsaren vill läsa om. Börja inte med: Först satte vi oss i bilen… Sedan när vi kom till… osv. Försök göra det mer spännande. Ex. Minnet av den resa vi gjorde sommaren 97 då vi träffade Ciklid-Hasse och hans ”sambo” Leleupi är fortfarande starkt. Vi skulle egentligen bara till Skara för att hämta ett akvarium när…
Rubriker – låt läsaren ana innehållet
Med rubriker lockar du läsaren vidare i texten. Du berättar dessutom i rubrikform vad som är att vänta, du förbereder läsaren på nästa ämne. Förutom det lockande och rent informativa värdet med rubriker ger mellanrubriker också välkomna avbrott. Vi orkar inte och framför allt vill inte ta tag i en text som bara består av en enda textmassa utan stycken och rubriker som låter oss hämta andan.
Variation – eller konsten att sätta punkt
Precis som vi gillar rubriker och bilder för att de ger oss variation gillar vi variation i texten. Med variation menar jag att du ska använda dig av både långa och korta meningar. Försök dessutom att undvika onödiga upprepningar. Var inte rädd för att sätta punkt. Men det blir inte lättare att läsa bara för att man skriver korta meningar. Bäst av allt är att variera sig, och är du tveksam och tycker att meningen börjar bli lång. Sätt punkt!
Citat lättar upp texten
Använd gärna citat. Det lättar upp texten och ger ett lättsamt intryck samtidigt som vi gillar att läsa vad andra sagt. Citat inleds med talstreck och nytt stycke. Uttalandet avslutas med kommatecken och namnet på personen som uttalar sig. Citat som inte är tagna ur en skrift måste inte vara ordagranna, det viktiga är att innebörden återges korrekt. -Jag gillar citat för de gör texten levande, säger Kalle Karlsson.
Bilder och bildtexter – utnyttja dessa
En bild säger mer än tusen ord brukar man säga. Hur det är med den saken ska jag låta vara osagt men visst fyller bilder en viktig funktion. Både som stöd till texten men också för att lätta upp texten och möjliggöra en trevligare layout av artikeln och därmed göra artikeln lättare för läsaren att ta till sig. Bildtexter har ofta ännu högre uppmärksamhetsvärde än rubriker och mellanrubriker. Utnyttja det. Om bilden visar ditt 375 liters Tanganyika-akvarium i vardagsrummet, skriv då inte bara ”Mitt 375 L Tanganyika-akvarium som står i vardagsrummet”. Utnyttja bildtexten till att berätta något nytt. ”Först när jag började med dagliga vattenbyten fick jag mina Frontosor att leka”. Det är intressant och pekar på något vi inte kan se. Bilden talar för sig själv, försök att inte upprepa det.
Faktaruta – ett bra komplement
Kanske har du information i form av data eller korta meningar. Presentera dessa i en faktaruta så lyfts de fram på ett bra sätt. En faktaruta kan liknas vid en bild och bryter av mot texten vilket ger den extra uppmärksamhet.
Korrektur – gör din artikel bättre
En text blir inte bra på första försöket. När du tycker att du är klar med artikeln är det dags att lägga den åt sidan ett par dagar. Först då kan du se objektivt på texten så som läsaren uppfattar den. När du är mitt uppe i skrivprocessen ser du inte tokigheterna. Du vet ju vad det ska stå och vad du menar, men det gör ju faktiskt inte läsarna. Ett tips är att be någon läsa texten och kommentera sådant han eller hon upplever som oklart. Det kan vara tufft att ta emot kritik på en text man arbetat mycket med. Men det är det värt – din artikel blir mycket bättre av det.
Journalistiken – en bra förebild
Lär av journalistiken. Man behöver inte gilla allt som skrivs för att inse att journalistiken har sina poänger. Den har utvecklats under lång tid, ständigt utsatt för hård konkurrens om läsarna, något som gjort den till förebild för många skribenter. Nästa gång du läser en artikel i kvälls- eller dagspress fundera på hur artiklarna är uppbyggda och ta efter det du tycker fungerar bra.