zooBio.se
Annons
Logga in | Bli medlem | Facebook | Youtube | Instagram | Sök

 

Här samlar vi alla bidrag för kategori 3, 4 & 5: 

Asien & Madagaskar, Centralamerika & övriga Afrika 

Bidrag 3.A

Akvarium: 210 liter, 70x60x50cm

Världsdel: Västra Afrika

Biotop: Flodstrand med stillastående vatten och trädrötter som växer ner över den steniga botten.

Beskrivning: Akvariets inredning bygger på en stenig botten där rötter tränger ner från ytan på höger sida. Jag har använt en kombination av olika rötter och grenar. På stenarna finns en lite större ”mangroverot” som delar akvariet i två delar. En främre del som är den man ser genom framrutan. Bakom roten finns ett utrymme där fiskarna kan dra sig undan då de leker. Den brunmålade bakrutan är täckt av ett virrvarr av äppelgrenar som bildar ytterligare skydd. En längre äppelgren går diagonalt över akvariet från det bakre vänstra hörnet till det främre högra för att bilda en kontrast till övrig inredning som har motsatt riktning. Längs stenarna slingrar sig mindre ”mangroverötter” vilka följer stenarnas kontur perfekt. Vid ytan till höger i karet har jag placerat en större ”redmoor-rot” som bildar gott om gömställen vid ytan. På botten finns det eklöv, alkottar och småpinnar. Strax under ytan växer det Anubias. Somliga blad når över ytan och även några blommor finns. På ytan finns flytväxter (Pistia stratiotes) där en Pantodon buchholzi lurar på byten. Längs rötterna som slingrat sig ner över stenarna på botten växer det mossa. I brist på annan mossa har jag fått använda mig av Vesicularia dubyana som ej finns naturligt i detta område. Det samma gäller Vallisneria spiralis, men det finns liknande gräsartade växter i denna biotop. Övriga växter är Egeria densa och Nyphaea lotus ”red”. Jag har valt två arter av ciklider till det här akvariet, Hemichromis guttatus och Pelvicachromis pulcher. Båda dessa är relativt aggressiva vid lek men då jag inrett akvariet med gott om gömställen och lämpliga territorium så fungerar det bra. Utöver dessa två par så har jag en Ctenopoma acutirostre, en Pantodon buchholzi samt en Synodontis eupterus.

Teknik: I bakre högra hörnet, väl dolt av rötter, finns ett väl tilltaget filterhörn. Detta drivs för tillfället av en Eheim Compact 600, vilket var den pump jag hade hemma vid uppstart. Denna kommer tids nog att bytas ut mot en starkare pump i samma serie. Som belysning har jag valt att använda en kombination av led-lister och små led-spottar från IKEA eftersom jag hade sådana hemma och de ger det dämpade, gulröda sken jag eftersträvar i just detta akvarium.

3A 1 800

3A 2 800

3A 3 800

Bidrag 3.B

En ensam paletthona vid namn Britt-marie som precis blivit av med sin man Bosse som tragiskt nog dött. Britt-marie söker nu efter en ny man på äldre dagar. Nätdejting är inte riktigt hennes grej så jag får hjälpa till. Hon är inte så kräsen heller. Britt-marie tar vad hon får Britt-marie lever i ett 100L kar med några gröna tetror och Ellis (L183) och Randi (L098) som hennes närmsta vänner. Britt-marie har också några randiga vänner på besök i väntan på det nya karet Britt-marie lever ett bra liv. Hon saknar sin Bosse Vi hoppas Britt-marie snart får en ny man.

3b 1 800

Bidrag 3.C

Det är alltså en strömfåra i afrika någonstans . Vattenflödet är ungefär 39000 l i timmen, när alla pumpar är på. Fisk som är i är Teleogramma brichardi och som gömmer sig under stenar och rötter, och syns bara ibland. Växter som är i är anubias africa.och vallisneria. Akvariet är 215cm längt och är på 560 liter.

3C 1 800

3C 2 800

3C 3 800

Bidrag 4.A

Stening biotop från Centralamerika

4A 1 800

Bidrag 5.A

Akvarium: 160x70x70cm
Fiskar: 5 x Paretroplus menarambo (Madagaskar ciklider)
Inredning: Konstgjorda stenar, stora rötter, finkornig sand

Eftersom jag äger denna grupp av Madagaskar ciklider har jag valt att försöka utforma ett passande biotop för just denna art. Jag har letat en del kring hur den naturliga biotopen för denna art ser ut, med begränsat resultat då uppgifter kring detta är rätt så knapphändiga. Enligt NCS artregister och andra pålitliga sidor har jag funnit att det åtminstone ska vara finkornig sand, och enligt de få bilder jag hittat så verkar det som att biotopen till viss del är fylld av stenar och klippor. Arten verkar gilla att simma öppet och har mycket svängrum. Därför valde jag att hålla inredningen något sparsam, med några få stora konstgjorda stenar och några få stora rötter, och sedan lämna en stor yta öppen med enbart finkornig sand. De stora stenarna och rötterna skapar bra gömställen och stora skuggiga områden i bakkant. Den öppna ytan för sanden i framkant valde jag just för att jag märker att cikliderna gärna simmar runt och skakar på sitt huvud ner i sanden, då de yr upp sanden i jakt på föda. Växter har jag valt att inte ha alls, främst för att cikliderna gärna tuggar sönder och äter upp dessa, men även för att enligt många bilder jag fann så kunde jag inte se några särskilda växter i vattnet... På senare tid har jag märkt att de börjat visa lekbetéende, se klipp nedan.

5A 1 800

5A 2 800

5A 3 800Månadstävlingar 2017

Under hela 2017 kommer vi att arrangera tävlingar varje månad öppen för alla som har konto på hemsidans forum alternativt i vår facebookgrupp.

Tävlingarna kan vara av formen fototävling, bästa-tips-tävling, inspirationstävling, ja lite vad som helst. Månadstävlingen sker i månadsskiftet varje månad.

Givetvis har vi riktigt fina priser till tävlingen och är sponsrade av olika butiker:

7H-zoo

7hzoo

Marlenes Zookällare

marlenes

Akvarielagret

Akvarielagret

Repashy Sweden

repashy logo