Petrol, vart tror du att dina 1,2 kilowatt tar vägen då?
strömförbrukning akvarium?
Kollaps
X
-
-
citatetrol, vart tror du att dina 1,2 kilowatt tar vägen då?/#378 Hank
Zoonen:
http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=76285
NCS medlemsbilder:
http://www.ciklid.se/medlemsbilder_f...20Persson'Kommentar
-
citat:Ursprungligen skickat av Bilbo
Belysningen värmer rummet!
All energi omvandlas till värme i slutänden så all el du tillför akvariet blir värme, i de fall man har mycket växter tar de upp och lagrar en del av energin, men det är nog knappt mätbart!
Rätta mig om jag har fel
Christer TKommentar
-
Verkningsgraden. Värme är det enklaste att utvinna med energitillförsel. Rörelse och ljus är mycket mer energikrävande (får nästan alltid värme som biprodukt).
Hade det varit så enkelt som Tony så spydigt säger, så hade jag konstant haft en 50-60 grader i karet.Mvh
Petter
Nu med ett 3 meters revakvariumKommentar
-
Ursäkta om det lät spydigt, det var inte min avsikt.
Hur som helst kvarstår frågan, vad blir det av effekten? Verklingsgraden på en MH är ju betydligt högre än en vanlig glödlampa, men trots det måste ju energin ta vägen någonstans. Mycket av effekten går ju direkt av som värme från armaturen, och den energin som återges som ljus ner i akvariet bör väl omvandlas till värme då akvariet belyses?
Tony EnglundKommentar
-
Jag har 2 st 36w lysrör i min ramp som levererades med den gammla sortens drosslar, dessa 2 drog 179w(0,78A) enl mätaren från claes olson!! efter den chocken så bytte jag till en elektroniks reaktor och nu drar den 74w(0.32A)
Jag har inte alls någon lust att värma lägenheten med den dåliga verkningsgrad som en gammal drossel ger.. för jag betalar inte värmen.. så för min del var det klart en vinst, värme är förlust/dålig verkningsgrad i alla elektronik på så när element där man utnyttjar det till just värme...
temperaturen sjönk 0,5 grader i akvariet vid bytet, jag tror att om jag hade haft en 100w doppvärmare i karet istället för att ta värmen från förlusten så hade jag tjänat på det flera gånger om ändå... men nu behöver jag ingen värmare i karet så det blev bara vinst för min del...
Det jag försöker säga är att det är naivt att räkna på förbrukning på rören genom att läsa dess effekt, har man gammla reaktorer eller billiga ramper så kan förbrukningen vara dubbelt så stor...
men tror att den drar 2*36=72w*12tim=840w men i själva verket var det 179w*12tim=2148w!! per dygn(179w verklig förbrukning efter uppmätning)
Kommentar
-
vet itne hur det e med lysrör...men en vanlig glödlampa så e det bara nåra procent som blir ljus...resten värmeKommentar
-
citat: Mycket av effekten går ju direkt av som värme från armaturen, och den energin som återges som ljus ner i akvariet bör väl omvandlas till värme då akvariet belyses?
MVH
Magnus
"ekonomen"Kommentar
-
Jag förstår inte riktigt hur ni kommer fram till att all energi blir värme? Om vi byter från ljusramp till ett pumphuvud, är det också i själva verket ett ineffektivt element? Den skapar ju rörelseenergi (ja, och värme) Hur omvandlas den energin till värme i akvariet? Friktion?Kommentar
-
-
Kommentar
-
All enegri blir inte värme, men all energi som går åt omvandlas till något annat, i en motor blir en del rörelse energi och resten blir av energin blir värme(förlust)
Ju mer värme det utvecklar ju sämre verkningsgrad...Kommentar
-
-
-
Öh, skolkade en massa människor från energidelen naturkunskapsundervisningen? ALL el som vi kör in i akvariet kommer att omvandlas till värme och värma upp lägenheten/ huset. Det gäller lysrören liksom pumpar osv. Undantag är det som binds upp i växterna samt den energi som på något sätt förs ut ur systemet (huset). Det enda jag kommer på nu är det ljus som lyser ut genom fönstret dvs. väldigt lite.
(rörelseenergin i pumpen blir värme genom friktion)
Mvh.
Ola fd. naturkunskapslärareMed vänliga hälsningar
OlaKommentar
Kommentar