If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
nu när en vf troffe blivit så billig att köpa, vad är då rimligt att priset på ett troffeyngel bör ligga på om vi köper eller säljer?
15-20kr eller vad kommer du bmwpower ta?
nu när en vf troffe blivit så billig att köpa, vad är då rimligt att priset på ett troffeyngel bör ligga på om vi köper eller säljer?
15-20kr eller vad kommer du bmwpower ta?
citatet är helt enkelt en populärare fisk i Sverige än i danmark.
Så tropheus är populärare i Sverige än i Danmark? Det undrar jag, det.. Sen är det nog så att frakten faktiskt är billigare till Köpenhamn än till nån annan stad i Sverige, skickat från söder om Danmark. I vilket fall är det så inom mitt företag jag jobbat på, med centrallager i södra Europa och leveranser till Sverige och Danmark.
Om jag skulle tjäna pengar så skulle jag inte skämmas för att tala om det.
Det dagen jag går plus så lovar jag att jag säger till och kan säga att jag ligger 150000kr minus.
Jag har startat lokal för att senare omvandla det till butik p.g.a av ett intrsse och en olycka som gör att jag inte kan arbeta med vanligt arbete.
Mig veteligen har jag inte diskuterat priset på troffa innnan
Ser att det pratas en del priset på VF-fisk. Tänk dock att på att bara för att fisk är VF betyder det inte att den är extrafin/vacker. Det finns mycket tråkig VF-fisk som jag inte skulle vilja ha oberoende av priset. MEN riktigt fin VF betalar jag desto mer för.
Vad tycker ni? Spelar utseendet någon roll? Eller bara priset?
Det kan väl inte finnas någon anledning till att köpa VF om man inte ska odla? Jag förstår inte alls vad Mad Martin menar med vacker eller tråkig. Det handlar ju om kvalité och har inte med hurvida fisken är vildfångad eller inte att göra.
Det var det där med att kvalité som jag ville få fram. Det går absolut inte att sätta VF=hög kvalité. Bara för att man har VF så har man inte automatiskt bra odlingsfiskar.
Jag håller med dig madmartin VF är långt ifrån alltid fin.
Men därimot om man köper VF så har man ett bra utgångsmatrial antingen för odling eller sällskap.
All fisk som går i mitt vardagsrum är VF
Jag köper VF för att det är en tjusning att få se fisken i sin ursprungliga form.
Jag kan hålla med madmartin att inte alla vildfångade håller bra kvalitet om man tyccker att bra kvalitet är att en fisk ska se ut på ett speciellt sett,
typ att en tropheus moorie bärnsten ska ha stora oranga fläckar.
Men man kan ju säga att det kostar rätt så mycket mera pengar att få ihop grupper med tropheus som typ Roger persson gjorde för några år sen, när han beställde genom Markus Zadenius rätt så många lådor med tropheus och sen plockade ut dom bästa, som han odlade på.
Det är ju ett exempel på att inte alla vildfångade håller samma kvalite.
Och sen kan jag ju tillägga att det finns väldigt många urvalsodlade malawiciklider som jag har sysslat med en del, typ Röd hongie som BMW var och köpte hos mig om dan.mvh Janne
oftast är det bara 10% av den vf fisken som är av bra kvalitet
Det där tycker jag låter lite väl radikalt.
Vad menar du med 'bra kvalitet'? Vad skulle göre de 90% dåliga? Fula ur vår mänskliga synvinkel? Medfödda defekter? Sjuka efter transport? Skadade fenor?
Och hur har du fått fram siffran 10%? Skulle nio av tio fiskar som importeras inte vara bra nog att avla på?!
Det enda jag kan tänka mig som leda fram till en sådan siffra är om man som ideal har urvalsodlade malawis, pigeon-diskus, slöjguppies eller andra av männniskan framodlade fantasifiskar. Men varför då bry sig om vildfångat över huvud taget?
skall man hålla kvaliten typ roger persson så är det ca 10 % som är ok.
Jo, men återigen, vad är då kvalitet? Inte det utseendet som fiskarna har i naturen i alla fall. Kvalitetsidealet är konstlat. Urvalsodling för att göra fiskarna vackrare än vad de är i naturen, som är vanlig på Malawi och tydligen även på Tropheus, är för mig lika konstlat och naturotroget som dubbelsvärdsguppies, slöjstjärtar och pigeon-discus.
Att akvariestammarna ska vara exakt lika de i naturen är omöjligt pga det begränsade avelsmaterialet. Men när man medvetet förändrar fiskarnas utseende genom urvalsodling tar man ett rätt stort steg - i fel riktning - tycker jag. Särskilt när det gäller sorter som i dagsläget är relativt naturtrogna som Tropheus och Malawi. Guppies, slöjstjärtar och liknande är redan förlorade arter och inte mycket att orda om...
Kommentar