SA + CO2

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Kalle-Maja
    Användare
    • December 2004
    • 1324

    SA + CO2

    Har ett kar med massa rötter, löv, kottar och grenar så vattenvärdena är kH2 och pH6,5 på ett vattenledningsvatten med kH3 och pH 7,8. Nu vill jag introducera lite växtbefrämjande CO2. Tittar i tabellen och då ser det ut som jag redan har opimal ppm-dos. Men så kan det ju inte vara. Hur ska jag kunna veta när CO2-dosen blir tillräcklig då?
  • tropfrog
    Användare
    • July 2003
    • 1842

    #2
    Om du har organiska syror i karet kan du inte använda co2 tabellen. Du måste ta bort källorna för dom organiska syrorna samt byta mycket vatten för att få rätt värden, sen kan du använda tabellen. Ju fler källor du behåller desto mer vatten kommer du att behöva byta i framtiden för att kunna använda tabellen.

    Tänk också på att det krävs bara mycket små mätfel på både ph och kh test för att ge jättefel på co2 halten. Bra tester är extremt viktigt när man kör co2.
    MVH
    Magnus

    Kommentar

    • Johan1
      Användare
      • May 2002
      • 390

      #3
      Jag skulle nog rekommendera först att du köper en metallhalogen lampa före du testar en C02. Jag hade CO2 med dåligt lyse å de gjorde ingen större skillnad. Idag har jag lampan och ingen C02 å de växer så det kankar.

      Du kan motverka CO2 försvinner ur tanken, som du kanske vet, genom att ta ur syrestenar etc.

      Att bygga en lerbotten med långtidsverkande näring till balkondlådor och torv fungerar även det bra. Om man har valisneria etc kan man byta ut torven mot lite faxe grus.
      https://sites.google.com/site/johandiskus/Home

      Kommentar

      • Kalle-Maja
        Användare
        • December 2004
        • 1324

        #4
        Ojdå, då är jag nog lite fel ute. Jag som köpt en 6kg-tub, beställt Aqua Medics 1000-reaktor och en magnetventil. Får nog tänka om. Vilken MH-lampa rekommenderas och hur stor effekt till ett 540-kar?

        Kommentar

        • tropfrog
          Användare
          • July 2003
          • 1842

          #5
          Att fläska på med mycket ljus och inte grantera co2 nivån är ett väldigt riskfyllt projekt som jag inte vågar rekomendera, algerna gillar mycket ljus men klarar sig fint med bikarbonat som kolkälkla. Om et´n sådan setup sakll funka måste man hgålla sig till dom enklare växterna som ocksåp kan ta upp co2. Att satsa på stabil co2 halt för att sedan öka ljuset är den bästa vägen att gå.

          Feta bottnar kan vara bra för lata akvarister, men man måste komma ihåg att det läcker otroliga mängder organiska syror och järn. Detta ger otillräcklig mängd co2 enligt tabell och trådalgsodlingar med lite otur. Vill du minimera riskerna så skall du definitivt ha rentvättat bottensubstrat och göda enligt estimated index principen i vattenkolumnen.

          Om du skall ha co2 så skall du definitivt inte ha faxegrus eller annat kalkhaltigt i grusen. Detta motverkar co2 halten och höjer kh och ca istället för co2.
          MVH
          Magnus

          Kommentar

          • Johan1
            Användare
            • May 2002
            • 390

            #6
            Jag har fläskat på under många år med rikligt med ljus och feta bottnar. Man kan diskutera detta till döddagar. Jag tycker personligen det är att slänga ut pengarna på näringsmedel o C02 om man inte skall ha ett primärt växtakvarium? Jag föredrar en enklare lösning med lera och torv till typ svärdsplantor. Nu har jag inte bara växter i mina tankar utan fiskar som ligger i pH runt 5. Jag anser endå att ljuset är primärkällan man skall titta på. Ursäkta Magnus men jag är av den åsikten.

            Skaffa boken och din egen uppfattning.

            Aquarium Plants, Chr. Kasselmann, US'02, 518 sid, 170*248.


            https://sites.google.com/site/johandiskus/Home

            Kommentar

            • Bjarne Sætrang
              Användare
              • October 2003
              • 167

              #7
              Et kompromiss til MH-lamper er vel T5-belysning. Jeg kjører 2x80W T5 (+ 1x30W T og CO2 fra 6kg flaske (tub)i mitt 375 liter: http://img.photobucket.com/albums/v5...163400b640.jpg

              Mvh Bjarne
              www.aquadigital.net

              Kommentar

              • Kalle-Maja
                Användare
                • December 2004
                • 1324

                #8
                Ok, jag är nästan med. Verkar som jag ska satsa på bra ljus OCH CO2. Men problemet är fortfarande hur jag ska kunna kontrollera eller mäta CO2 i mitt kar.
                citat:Vill du minimera riskerna så skall du definitivt ha rentvättat bottensubstrat och göda enligt estimated index principen i vattenkolumnen.
                Här är jag inte med riktigt. Jag har rådasand som jag tvättat ordentligt. Är det samma sak som rentvättat bottensubstrat? Estimatedindexprincipen i vattenkolumnen förstår jag inte heller. Är det samma sak som mikro+nitrat+fosfat med 50% vattenbyte i veckan?

                Men men, jag vill alltså ha fina röda växter OCH fiskar så det stora problemet är alltså att kontrollera koldioxiden. Mer hjälp tack.

                citat:Aquarium Plants, Chr. Kasselmann, US'02, 518 sid, 170*248
                Tack för tipset, inhandlas snarast.

                Kommentar

                • Jesper2
                  Användare
                  • October 2003
                  • 49

                  #9
                  Till källorna för dom organiska syrorna måste väl trädrötter räknas. Om man ändå vill ha det måste man alltså se till att öka CO2 tillförseln. Hur mycket är omöjligt att säga eftersom man inte har riktigt koll på de organiska syrorna.

                  Har jag fattat rätt?

                  I så fall måste en PH-controller vara kanon att ha. Hur använder man en sådan, var köper man den och vilken sort är bra?

                  Vad är det för tester som är viktiga om man kör med CO2?

                  Kommentar

                  • tropfrog
                    Användare
                    • July 2003
                    • 1842

                    #10
                    citat:citat:
                    --------------------------------------------------------------------------------
                    Vill du minimera riskerna så skall du definitivt ha rentvättat bottensubstrat och göda enligt estimated index principen i vattenkolumnen.

                    --------------------------------------------------------------------------------


                    Här är jag inte med riktigt. Jag har rådasand som jag tvättat ordentligt. Är det samma sak som rentvättat bottensubstrat?
                    Japp

                    citat:Estimatedindexprincipen i vattenkolumnen förstår jag inte heller. Är det samma sak som mikro+nitrat+fosfat med 50% vattenbyte i veckan?
                    Japp

                    citat:Men men, jag vill alltså ha fina röda växter OCH fiskar så det stora problemet är alltså att kontrollera koldioxiden. Mer hjälp tack.
                    Ta bort alla eller de flesta källorna till organiska syror så skall du se att det inte blir några problem. Jag vet ingen växtakvarist som inte har fiskar i karet, så det tyder väl på att det fungerar.

                    Vad det gäller kraftigt röda växter så triggar du det med kvävebrist, men det är vanskligt då man ligger närma att köra huvudet in i den berömda algväggen. Här misslyckas även den bästa (inte ens jag är förskonad

                    citat:Jag har fläskat på under många år med rikligt med ljus och feta bottnar. Man kan diskutera detta till döddagar
                    Diskutera det med mig då....

                    citat:Jag tycker personligen det är att slänga ut pengarna på näringsmedel o C02 om man inte skall ha ett primärt växtakvarium? Jag föredrar en enklare lösning med lera och torv till typ svärdsplantor.
                    Just det. Om man vill begränsa sig i växtval så är det ett sätt som kan gå. Om man då dessutom byter så mycket vatten att växterna blir kvävebegränsade så är det nästan bara svärdsplantan som överlever. Vilka andra växter har du försökt i karet? Vilka har funkat?

                    citat:Nu har jag inte bara växter i mina tankar utan fiskar som ligger i pH runt 5.
                    Ph 5 är mer för akvaristen än för fiskarna, men det visste du säkert redan.

                    citat:Jag anser endå att ljuset är primärkällan man skall titta på. Ursäkta Magnus men jag är av den åsikten.
                    Ursäkten godtagen, bara du fortsätter att diskutera. Ljuset är deffinítivt det primära man bör titta på om det handlar om att få snabbare tillväxt av växter som redan fungerar i karet, risken är bara att det leder till kvävebrist. Co2 är det primära om du vill ha fler växter att välja mellan, samt om du vill minska risken för algblommning. För mig är inte tillväxt det primära efterssom det bara förstör min design för fort. Mitt mål är att ha ett snyggt akvarium med tät växtlighet och lite skötsel, då är det inte ljuset som är kritiskt utan näringsnivåerna.

                    Om man är inbiten sa-entusiast och sänker ph för att få rätt vatte3n för fiskarna

                    Kommentar

                    • tropfrog
                      Användare
                      • July 2003
                      • 1842

                      #11
                      citat:Till källorna för dom organiska syrorna måste väl trädrötter räknas. Om man ändå vill ha det måste man alltså se till att öka CO2 tillförseln. Hur mycket är omöjligt att säga eftersom man inte har riktigt koll på de organiska syrorna.

                      Har jag fattat rätt?
                      trädrötter är en källa för organiska syror, det stämmer. Visst kan du ha dom kvar så länge dom inte påverkar kh. Har du bara samma kh i kranen som i karet kan du hälla vatten från kran och kar i varsett glas och vänta 24 timmar. Sen mäter du ph i båda glasen. Det som akvarievattnet visar mindre beror på organiska syror och detta kan du ta med i beräkningarna av co2. Detta är inte klockrent efterssom vatten inte är så enkelt, men det ger dig en god idé om vart du ligger. Det bästa är alltid att byta vatten så ofta att det är minimal påverkan av rötterna i karet. Om du sett defdacs kar så har han en enorm rot som inte påverkar nämnbart, då han byter vatten varje vecka.

                      Kottar och löv kan du byta ut mot växter och stenar. Det blir snyggare i designen och påverkar inte ph så mycket.

                      citat så fall måste en PH-controller vara kanon att ha. Hur använder man en sådan, var köper man den och vilken sort är bra?
                      En ph controller styr co2 halten med avseénde på ph värdet. Så den kommer inte att hjälpa dig i problematiken med syror.

                      Annars har jag en tunze jag köpt i tyskland som jag är nöjd med.

                      citat:Vad är det för tester som är viktiga om man kör med CO2?
                      KH och PH

                      MVH
                      Magnus

                      Kommentar

                      • Kalle-Maja
                        Användare
                        • December 2004
                        • 1324

                        #12
                        citat:Har du bara samma kh i kranen som i karet kan du hälla vatten från kran och kar i varsett glas och vänta 24 timmar. Sen mäter du ph i båda glasen. Det som akvarievattnet visar mindre beror på organiska syror och detta kan du ta med i beräkningarna av co2.
                        Vilka beräkningar, eller, hurdå?
                        citat:Kottar och löv kan du byta ut mot växter och stenar. Det blir snyggare i designen och påverkar inte ph så mycket.
                        Smaksak där jag tyvärr är väldigt oense. Gillar rötter.

                        Kommentar

                        • tropfrog
                          Användare
                          • July 2003
                          • 1842

                          #13
                          citat:citat:
                          --------------------------------------------------------------------------------
                          Har du bara samma kh i kranen som i karet kan du hälla vatten från kran och kar i varsett glas och vänta 24 timmar. Sen mäter du ph i båda glasen. Det som akvarievattnet visar mindre beror på organiska syror och detta kan du ta med i beräkningarna av co2.
                          --------------------------------------------------------------------------------

                          Vilka beräkningar, eller, hurdå?
                          1: Kolla vilket ph du behöver för att uppnå önskad co2 nivå enligt tabell
                          2: Ta det ph värdet minus differensen mellan kranvatten och akvarievatten
                          3: Det värdet du nu har är det värdet du siktar på med hjälp av co2 för att nå ungefärligt mål.

                          citat:citat:
                          --------------------------------------------------------------------------------
                          Kottar och löv kan du byta ut mot växter och stenar. Det blir snyggare i designen och påverkar inte ph så mycket.

                          --------------------------------------------------------------------------------

                          Smaksak där jag tyvärr är väldigt oense. Gillar rötter.
                          Jag gillar också rötter. Det är inga problem att ha stora rötter i ett växtkar, bara man byter enligt estimated index principen. Jag har aldrig sagt att rötter är dåliga, fula eller något annat nego. Har du sett defdacs kar? Det finns här, tank of the month:
                          A forum community dedicated to aquatic plant owners and enthusiasts. Come join the discussion about collections, displays, tanks, styles, troubleshooting, reviews, accessories, classifieds, and more!

                          Han kör enligt denna metod och roten stör inte nämvärt. Har du inte mer rötter än detta så är det lugnt. Man måste ha plats till växterna också ju.
                          MVH
                          Magnus

                          Kommentar

                          • Kalle-Maja
                            Användare
                            • December 2004
                            • 1324

                            #14
                            Tabellen räcker inte till eftersom jag har ca 6,5 i karet och 7,8 i kran (har även en diff på kH:t på ). Vet inte om surhetsnivån oxå påverkas av att jag "smygkör" lite CO2 med ett underdimensionerat CO2-system från JBL? Jag ska börja göda lite och se om jag får någon reaktion.

                            Är det urlakningseffekten av de täta vattenbytena som gör att du säger att rötterna inte ger så stor effekt med estimateindexmetoden?

                            Kommentar

                            • tropfrog
                              Användare
                              • July 2003
                              • 1842

                              #15
                              citat:Tabellen räcker inte till eftersom jag har ca 6,5 i karet och 7,8 i kran (har även en diff på kH:t på ).
                              Jag sade ju att du måste ha samma kh i kran och kar för att det skall fungera. Tabellen klarar alla kh från 0,5-15, så ligger du inom det så räcker tabellen till.

                              citat:Vet inte om surhetsnivån oxå påverkas av att jag "smygkör" lite CO2 med ett underdimensionerat CO2-system från JBL? Jag ska börja göda lite och se om jag får någon reaktion.
                              Jag börjar misstänka att du läser tabellen fel. Så här gör man:
                              1: leta upp ditt kh.
                              2: Leta upp önskad co2 halt i kolumnen för ditt kh
                              3: Läs av ph
                              4: Ställ in detta ph med hänsyn till organiska syror enligt mitt förra inlägg.

                              Din gamla otillräckliga co2 anläggning spelar ingen roll. Om den är otillräcklig når du inte ner till önskat ph.

                              citat:Är det urlakningseffekten av de täta vattenbytena som gör att du säger att rötterna inte ger så stor effekt med estimateindexmetoden?
                              Japp

                              MVH
                              Magnus

                              Kommentar

                              Arbetssätt...