Diskus andas med endast 1 gäl

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • hedghog
    Användare
    • August 2002
    • 12

    Diskus andas med endast 1 gäl

    Jag har nyligen fått hem en grupp på 9st diskusar i storleken 10-13cm och dom har gått i akvariet (600l) i ca. 24 tim. Har nu upptäckt att en del av dom andas endast med 1 gäl och den andra hålls stängd. Frågan är om detta kan vara parasiter eller kanske stress relaterat eftersom dom nyligen fått nytt hem?
    Jag har inga andra fiskar i akvariet förutom ett gäng malar, som också kom samtidigt med dessa diskusar. Jag har ca 29 grader i karet och har ett Ph på 6 - 6.5. Vad ska jag göra.?? Medicinera direkt eller låta dom gå ett tag och se om det kommer igång när dom blivit lite mer hemastadda?
    Provade att mata dom lite idag och då var det 2-3 st av diskusarna som var intresserade och smakade lite av maten iaf. men inte dom andra... Tacksam för svar

  • diskus
    NCS Medlem
    • April 2002
    • 276

    #2
    Hej,

    Det var några år sedan jag körde diskus men då löste jag det du beskriver genom att vid ett vattenbyte tillsätta lite salt.
    (1 msk/100 l är en bra start).
    Om det inte hjälper kan du höja temperaturen till
    34-35 grader under en 3-4 dagar, då dör eventuella parasiter.
    MEEEEN du bör flytta malarna innan du höjer temperaturen annars riskerar dom att stryka med!

    Någon diskusexpert med andra åsikter <img src=icon_smile_question.gif border=0 align=middle>

    Lycka till

    Björn H
    Lite diskus, mal & malawi bilder
    http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=272123

    Kommentar

    • petrol
      Användare
      • July 2002
      • 167

      #3
      Att höja temperaturen är fint vid magsmältnings problem och övrig sjukdom, men har ingen större betydelse vid gälproblem (enl mig, rätta mig gärna).

      Att diskusarna andas med en gäle är oftast inte så panikartat som man först tror. När de kommer i nytt vatten så tar det ett tag innan kroppen och gälarna har vant sig vid det nya vattnet. Det kan tilloch med vara så enkelt att det har satt sig någon partickel (grus, mat)på gälen som irriterar.

      Men och andra sidan så kan det vara någon kemisk reaktion på ditt vatten så som klor, koppar och dyl. Det tycker inte fisken är någon höjdare.

      Är det samma gäle eller andas de med en i taget. Alltså ibland med högra och ibland med vänstra?

      Det kan ta ett par dagar innan alla har gjort sig hemmastadda i karet, och då brukar de inte ha sådan apptit.

      Om du efter någon dag blir orolig ang maten så kan du prova att ge dem lite rödamygg. Det är inte många diskusar som kan motstå rödamygg (bör inta användas som huvudföda pga dåligt näringsinnehåll. Och så måste jag varna för att rödamygg kan orsaka irritation på dina händer vilket då säkert vet men om jag inte skriver det så kommer här strax att finnas 20 inlägg hur "farligt" det är med RM).

      Mitt råd till dig är: avakta men håll koll på det hela.

      Mvh Petter





      Mvh
      Petter
      Nu med ett 3 meters revakvarium

      Kommentar

      • hedghog
        Användare
        • August 2002
        • 12

        #4
        Tack för dessa svar. Kanske ska ta det lite lugnt nu i början och se vad som händer och hur det utvecklas. Har inte kunnat konstatera om det är samma gäle som inte används men imorse var det iaf. en utav diskusarna som andades normalt idag men som igår kväll andades med ena stängd. Dock finns det några kvar som andas end. med en gäle.. Om Detta kan vara till någon hjälp för den kunnige.
        Jag själv tänkte att det kanske kunde vara syre-brist i vattnet. Har haft igång det i ca 2 veckor innan fiskarna kom och har ett eheim ytterfilter (232 som pumpar ca 1100l/h. Räcker detta för att syresätta vatnnet? Jag har utblåsnings-röret med massa småhål i på ena kortsidan riktat ca 45 grader ner från vattenytan, och insuget sitter på andra kortsidan. Men som sagt jag har inte så mycket rörelse på vattenytan av akvariet, så några tips om hur jag ska göra eller om det räcker som det är.?

        Kommentar

        • petrol
          Användare
          • July 2002
          • 167

          #5
          Har själv en 404a som alltid går på max.
          Rensar förfiltret (eller vad jag ska kalla det för) varannan vecka så att jag bibehåller "blåset".

          Jag har ett grovt utblås direkt vid ytan för maximal cirkulation.
          Har upptäckt att jag själv har ganska dålig syresättning på vattnet. Antagligen pga många fiskar och kanske att den varma luften under täckglaset inte bytsut.. Om jag stänger filtret så är scalarerna och diskusarna vid utan innom en timma. Nu under helgen ska jag exprementera med alternativ strömkälla (UPS och Batterier), för jag är lite orolig för strömmavbrott nu i vinter.

          Jag tycker att man kan brassa på så mycket som möjligt. Men det ska inte vara så att diskusarna måste simma helatiden. Det brukar alltid bli något "bakvatten" och där brukar de stå och vila.

          Mvh Petter

          Mvh
          Petter
          Nu med ett 3 meters revakvarium

          Kommentar

          Arbetssätt...