If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Precis som "Demasoni" uttryckte och som jag själv skrev i mitt förra inlägg så vill det till att man är medveten om frigolitens lyftkraft när man gör moduler. Om man gör en hel bakgrund så kan man sätta den i spjärn mellan akvariegolvet och ramen (dock inte för hårt). Detta gör att det "hjälper" silikonet att hålla den på plats.
Jag silikonade inte speciellt mycket på bakrutan utan använde mig av "spjärn-metoden" också. Detta, plus att både grus och sten hjälper till att hålla den på plats gör att jag sover gott om natten *s*.
Gör man i moduler som kanske inte når från "tak till botten" riskerar man att den kan lossna och då kan ju alla föreställa sig vad som sker.
En sak man kan göra är att göra moduler som man sammanfogar så att det blir som ett helt stycke ändå, om ni förstår vad jag menar. Då kan modulerna "stödja" varandra både neråt och uppåt.
Allt är ju beroende på skaparens fantasi...och det var nog ett bland det roligaste skapanden jag gjort hittills...trots all j***a frigolit som följde med mig i lägenheten...*s*
Och om man nu "gröpat" ur dom så kanske man kan göra "insprång" för fiskarna så modulen kan utnyttjas som grotta. Det är en idé som jag skall nyttja nästa gång jag bygger en bakgrund. Den kommer defintivt att vara i modulsystem och med urgröpta moduler...
Genom att göra på detta vis så skapar man grottområden utan att behöva bygga upp med en massa sten. Dock måste man nog vara otroligt noga med att man silikonar grundligt samt att man ej ger någon som helst yta för någon fisk...både stor som yngel att "komma fel" ut ur grottorna. Ett sätt att undvika detta skulle ju kunna vara att man gör som ett slags passage. På detta sätt utnyttjar man nog bakgrundens möjligheter maximalt och samtidigt akvariets.
Om någon provar sig på detta före mig så får ni hemskt gärna höra av er av era erfarenheter...
Man kan ju t ex ha öppningen nedåt...så när fisken dör så sjunker den nedåt. Eller så kan man ha den typ som jag skrev om senare där man har två öppningar som gör det till en passage/grotta.
Detta var bara en tanke om hur man skulle kunna göra...jag vet inte direkt om tanken var briljant eller värdelös, det får andra avgöra.
Och som vi alla vet så tar ju även fiskar "hand om" sina egna när de dött. Jag skulle tro att den döda fisken inte skulle vara speciellt länge i grottan om man nu inte har väldigt få fiskar.
Arbetet är i full gång. Varning för starka ångor utfärdas till alla framtida bakgrundsbyggare. Fick vara hemma från jobbet igår med en sprängande huvudvärk. Nu använder jag i o f aceton att behandla ytan på frigoliten innan husfixen kommer på. Det lir väldigt snyggt, man kommer från det lite onaturliga "kulmönsret" i frigoliten. Ska använda mask nästa gång.
Jag testar efterhand att lägga ut modulerna i det mönster jag tänkt mig och det blir ju riktigt snyggt alltså. Man kan ju snida till dem så att de går ganska så "kant-i-kant" men bara nån halv centimeters mellanrum. Med färg bakom tror jag detta blir riktigt snyggt. Funderar bara på om det blir bra med svart bakom. Jag ska ha kalksten i karet och tänker därför måla bakgrunden i liknande färg, vilket är väldigt ljust nästintill kritvitt.
Har hört att alger bildas lättare på ljus bakgrund. Någon som vet något om detta?
Några små problem har jag. Har fått husfix på baksidan av några moduler (fingeravtryck), och det lär ju bli problem när det ska fästas med silikon mot bakrutan. Vet någon hur man får bort det utan skada fästytan i frigolit?
Sen är jag lite undrande på hur jag ska få tryck på mobulerna när de ska fästas. Det lär ju bli svårare är med en hel bakgrund. Får väl stå och klämma dem mot rutan i några timmar
Nåja, arbetet fortskrider i a f. Hoppas det blir bra tillslut. Ska snart ge mig på att dölja filter. Det blir ju en utmaning. Ska ha tre filter, två innerfilter på 1200 l/timme och ett ytter på 1500 l/timmen, så det blir en del att dölja.
Hej!
Du kan ju alltid ta någon form av pinnar och "spänna" fast pinnen mellan motsatta rutan och modulen.
Hoppas att du är berädd med kameran och tar lite bilder när karet är startat!
MVH Filip
Jag följer med intresse bakgrundsdiskussionen och håller själv på och experimenterar med moduler (eller kanske det blir lösa stenblock). Just nu har jag satt samman en "låda" av ecoprim (tät frigolit markskiva) och försöker få den att se ut som ett stort stenblock. Tidigare diskussioner i forum har inspirerat till detta. Fördelen med att göra en "låda" är ju att man får ett tomrum som man till en del kan fylla med betong och få "stenblocket" att sjunka. Detta med anledning av diskussionen om den enorma flytkraften som frigoliten har.
Hej poppo varför inte lägga akvariet med bakrutan neråt mot golvet och bara lägga tyngder på dina moduler som du håller på att tillverka så slipper du oroa dig för att dom ska glida .
mvh kim
Tropheus moori golden kazumba F1
Tropheus dubosi F1
Tropheus Chaitica F1
Tropheus red chimba F1
Tropheus black pemba F1
Tropheus moori white limespot (Mwerazi) VF
Tropheus moori bärnsten F1
Tropheus moori kejsare
Mvh Kim
Jo, jag har funderat på detta, men är det verkligen bra. I o f varför skulle det vara någon fara med det. Håller silikonet på ett håll ska det väl hålla på andra hållet också
Fast sen återstår ju problemet med modulerna på sidorna. Jag kan ju inte gärna ställa karet på högkant när jag sätter fast dem.
Hur mår ditt 540-kar annars då? Fiskarna frodas och mår bra överlag eller?
Hej jo alla fiskar mår bra och karet ochså ,Det ska inte vara några problem att ställa karet på högkant det håller det för jag har sett i akvarieaffärer att dom ställer karen på högkant pga platsbrister i affärerna, se bara till så det inte välter då blir man ju inte glad.
hoppas du lägger upp bilder på ditt kar när det är färdigt .
mvh kim
Tropheus moori golden kazumba F1
Tropheus dubosi F1
Tropheus Chaitica F1
Tropheus red chimba F1
Tropheus black pemba F1
Tropheus moori white limespot (Mwerazi) VF
Tropheus moori bärnsten F1
Tropheus moori kejsare
Mvh Kim
Jo, lite bilder får det väl bli. Inte presenterat på nån tjusig webbsida dock. Jag är batch-programmerare och ingen flashig .com programmerare a 'la framfab.
"Power over beauty"
Men visst ska jag se till att det kommer bilder på något sätt.
Har dock inte tagit några foton på "arbetet". Har man händerna fulla av husfix är det ingen het idé att börja fibbla med kameran
....
Kommentar