Centralamerikanska ciklider

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • anna

    Centralamerikanska ciklider

    Hej!
    Jag tänkte sätta upp ett 540l akvarium på i foajen på mitt hotell.
    Hemma har jag ett 240L kar med Malawi ciklider och ett 540L med Tanganyika ciklider. Nu vill prova centralamerikanare på jobbet.
    Min första tanke var att det skulle vara fint med lite zebra ciklider
    några salvini och några eldbuk. Efter att ha läst era insändare här blir jag lite osäker och undrar så klart om ni tror att detta kan funka eller har ni några andra alternativ. Jag förstår att det finns mycket att lära sig om dessa fiskar.
    Jag vill inte ha större fiskar än en 18 cm. Jag vill ha så mycket fisk som möjligt. Akvariet skall dessutom vara mycket vackert att titta på eftersom skall stå i foajen. Mina kollerger vill att jag sätter upp ett vanligt sällskapsakvarium, men det vill jag inte.
    Ge mig lite råd är ni snälla!
    anna


    anna
  • Ola Svensson
    Användare
    • April 2002
    • 14633

    #2
    Hej

    Eldbuk är lite väl mesig för fiskarna du föreslår och akvariet är nog i minsta laget för salvini. Ett annat problem är att få tag på eventuella fiskar som föreslås. T ex så skulle du kunna ha eldbuk (eller annan Thorichthys), Herotilapia multispinosa, Archocentrus septemfasciatus och Theraps coureleus i ditt akvarium, men du får problem att hitta fiskarna. Annars är det lite brist på snällare mellisar. Kolla i ciklidboken och se vad som rekomenderas där. Välj fiskar med likartad aggressivitet och hoppa över de stora. Du kan nog ha 3-4 arter. Ett annat alternativ är att köpa ca 10 vardera av ett par arter. Den här varianten blir inte så "naturlig" och viss risk för fiskförluster finns. Neetroplus nematopus vet jag att den fungerar utmärkt i en sådan här grupp, medans jag har usel erfarenhet av Thorichthys maculipinnis (=eliotti). Zebra funkar ok i en sådan här grupp. JAg har hållit tre par zebra i 200 liter vilket funkade "sådär". Två par går utmärkt.

    Mvh.

    Ola

    Ps. du borde egentligen lagt det här under centralamerikaner men det utgår jag från att du är fullt medveten om pga. titeln
    Med vänliga hälsningar

    Ola

    Kommentar

    • anna

      #3
      Oops! Fel forum!
      Gick tydligen bra ändå. Tack för ditt svar Ola!
      Har ingen aning om vilka fiskarna du skrev om, är för några.
      Det får jag kolla upp. Behöver verkligen saivinin så stor plats att ett 540 L inte räcker? Synd i så fall. Vill ju gärna ha färgglada fiskar i akvariumet. Slutar kanske med Malawi i karet istället.
      Tar gärna emot fler kommentarer!
      Anna


      anna

      Kommentar

      • Jonas.
        Användare
        • April 2002
        • 142

        #4
        Hej.

        Om det är färg du vill ha ska du skaffa malawi, jag vet att amerikanska ciklider också har fin färg men malawiciklider har enligt mig de starkaste färgerna. Med malawi blir det både fart och färg i karet. (Det blir fart med amerikanska också )

        Själv har jag ett 720 L med malawi, väldigt ståtligt. Men är det amerikanska ciklider du vill ha kan jag inte ge dig några fiskråd <img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle>, tyvärr.

        Mvh// Jonas.

        Kommentar

        • Therese
          Användare
          • April 2002
          • 196

          #5
          Kan du inte göra ett litet byte? DU flyttar dina malawisar du har hemma till 540l i foajen och har centralamerikaner hemma?

          Discus är en fin och färglad firre (beroro på vad för exemplar du får tag på) men det är något jag rekomenderar man fäster sig verkligen vid dom.

          mvh Therese

          Kommentar

          • Ola Svensson
            Användare
            • April 2002
            • 14633

            #6
            Ett salvinipar + 10 Neetroplus nematopus skulle kunna funka. Ett salvinipar + 2+2 zebra likaså. A. septemfasciatus är inte omöjlig att få tag på så den + eldbukar fungerar bra. Då skulle du t ex kunna ha ett stim Astyanax sp. colombia (opaltetra) och annat dvs. en kompromiss med dina kollegors önskemål om sällskapsakvarium. Visserligen inte mellanamerikan, men det skulle säkert funka. Theraps coureleus har stått på min önskelista i åratal men jag har bara sett den en gång och då bara hanar. Neetroplus nematopus är inte omöjlig, men svår att få tag på.

            Mvh.

            Ola
            Med vänliga hälsningar

            Ola

            Kommentar

            • anna

              #7
              Hej! Tack alla som svarat!
              Har kollat upp de fiskar som du rekommenderade Ola. De verkar fina men som du själv skrev, kan de vara svåra att få tag på. Ingen av de akvarieaffärerna i min stad hade några så jag får ge mig ut och leta mer aktivt. Men tillsvidare, efter moget övervägande, har jag beslutat mig för att plocka ner mina Malawisar till hotellet ( tack Therese och Jonas ) och börja så smått med centralarna hemma.
              Mvh anna

              anna

              Kommentar

              Arbetssätt...