If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Det dar ar val en N. hequi eller mojligen boulengeri. (det dar ar ju en forvirring utan like). Det ar faktiskt en av de aggressivaste fiskar som jag nagonsin haft. Enda fisk som bitit mig sa det lamnat marken. Folk undrade vad jag gjort pa mina underarmar.
Fredrik;
Förvirring? Har du läst denna artikeln? Enligt den kan inte L. meeli och L. hecqui skiljas åt på färgteckning utan endbart på avståndet mellan ögonen, jätteenkelt va?
Blir inte alla lepidiolamprologusar omkring 20cm?
Ska vara stor snäcka till det
Hittar inga fakta om meeli på nätet, skulle
skoj att testa för den ser ju ut att ha attityd.
Kul att de här fiskarna uppmärksammas! De snäckskalslekande lepidiolamprologini är några av mina absoluta favoriter.
Några förtydliganden:
fisken som går under Namnet Lepidiolamprologus hecqui har antagligen aldrig vistats i utomafrikanska vätskor - om man bortser från alkoholen(!) det enda(!) typexemplaret som någonsin hittats (inuti i en mun på ett exemplar av malen Auchenoglanis(!) fångad utanför Kalemie i RDC, dvs på västkusten) hamnade i då Boulenger(?) kom hem efter sin expedition 1899.
Därefter har aldrig fisken synts till. Undersökningar av hundratals djur från i princip hela kustremsan där boulengeri/meeli återfinns har endast i ett eller två fall visat någon likhet med typexemplaret.
L. boulengeri finns på östkusten, mellan Rumonge (Burundi) och Malagarazi i Tanzania. Meeli återfinns på västkusten från Kalemie till Tembwe. Ett antal populationer som knappast är varken boulengeri eller meeli finns mellan Sumbu i Zambia och Myako i Tanzania. Dessa bör betraktas (och säljas!) som obeskrivna.
När Konings i en artikel från CB 06/88 skriver "Sammanfattningsvis kan vi säga, att alla "meeli" som simmar omkring i våra akvarier tillhör arten N. hecqui." har han antagligen fel. Däremot skulle det motsatta påståendet vara närmare sanningen.
Den fisk han kallar meeli är hecqui. Den art han kallar för hecqui är meeli. Den art han kallar kiritvaithai är boulengeri. Den art han han kallar meeli i "Tanganyika cichlids in their natural habitat"-boken är utan tvekan L. pleuromaculatus.
Boulengeri är oftast snyggare än meeli (gulare) och lever i par där hanen gräver en grop runt ett enda snäckskal. Hanen gömmer sig inte i snäckskal.
Meeli lever ibland i harem och även hanen kan ta skydd i snäckor.
Mitt råd: köp ALDRIG boulengeri/meeli/"hecqui" av handlare som inte kan ange fångstplats. Sälj ALDRIG djur utan att upplysa om vad det är du säljer. Komplettera ALDRIG en grupp utan att vara absolut säker på att ursprungen är desamma. Rådfråga ALLTID den glada dansken på Åboulevarden om du har spörsmål som detta. Har du tur bjuder han på flødeskumboller.
I övrigt så finns det ännu större och härligare Lepidiolamprologi som gärna leker i - eller egentligen vid - snäckskal. Den som känner sig manad rekommenderas att kolla upp L. pleuromaculatus och L. attenuatus. Underbara fiskar. Sanna mina ord. Jag blir alldeles kollrig bara jag hör namnen!
Tyvärr lever jag ett fattigt liv förnärvarande utan snäckskalslekare i karen Har haft flera arter och alla har varit lika roliga och intressanta. Alltid kul med kaxiga små fiskar som hänger fast i handen när det är rengöringsdags... Håller med alla som rekommenderar dessa små "snäckisar".
En liten tanke med hänsyn till kommande ciklidblad är att någon borde kunna prestera en artikel om tex boulengeri/meeli/hecqui. Kom ihåg att man inte behöver vara medlem i NCS för att skriva en artikel till CB. Micke saknar väl artiklar om de afrikanska cikliderna för tillfället?
Visst vore det väldigt intressant att tex få ta del av mer av Rasmus kunskap på området? Inlägget här ovan innehåller ju en massa intressant information (en snabb genomgång av Rasmus inlägg här på ciklid.se visar ju att han besitter en hel del kunskap om än saknar en del ödmjukhet... ). Vore roligt med en mer ingående utveckling av hur kunskapen på området gått framåt och, vem vet, kanske en replik/kommentar från Ad Koning.
/Mikael Mayer
Skriv så att du själv vill läsa. Läs högt så hör du om någon annan vill göra det.
Det är i alla fall en ruskigt intressant fisk som sitter verkligen inte viker sig. Lägger upp en film nu tänkte jag som jag länkar till om en liten stund.
Kommentar