Vad göra åt malskiten?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Christer T
    • September 2024

    Vad göra åt malskiten?

    Blivande fruns plötsliga intresse för hobbyn, framför allt då malar måste uppmuntras. Jag slängde snabbt ner en, för den lediga 120 liters burken gigantisk rot. Sedan bar det i ett par omgångar iväg för att handlas malar, vilket faktiskt fick upp ögonen på mig också. Nu går där sju snyggingar och lurar under roten, har man tur visar sig en ibland.

    Till min förskräckelse har jag upptäckt att dom skiter något kopiöst och mitt Eheim ecco 2236 som är avsett för akvarier upp till 300 liter tycks inte räcka till. Kan det räcka att skaffa ett kraftigare filter eller går det inte att ha sju malar i ett 120 liter akvarium? Dom är mellan 5 och 10 cm.
  • anli
    Användare
    • March 2003
    • 3740

    #2
    Mina 4 L-malar, helst då den trätande Panaquen L-190 skapar enorma mägnder sågspån och korvar i mitt 332 liters kar. Ett skapligt filter är ett måste, men man får räkna med att det sätter igen fortare än normalt. Slamsugning även mellan vattenbytena kan vara en ide.
    Anders L

    Kommentar

    • Tobias
      Användare
      • June 2004
      • 95

      #3
      Jodå, malar skiter en hel del, kan vara en otrevlig överraskning när man först skaffar malar. Vänta bara tills de blir större och du hittar korvar/strängar som är 30 cm...
      Vad skaffade du för malar? Är de samma art eller är allihopa olika?

      Ett redigt filter borde räcka, men många malar lever i strömt vatten så extra filtrering/cirkulation är inget att vara rädd för.
      Jag skulle dock rekommendera extra slamsugning, precis som Anders.
      På väg tillbaka in i hobbyn.

      Kommentar

      • anli
        Användare
        • March 2003
        • 3740

        #4
        I ett annat större 720 kar har jag två vanliga plectomus i 30 cm klassen, och de generar i och för sig en hel del jättekablar men inget "sågspån". Så vilken typ av L-mal har betydelse, de träatande ger mest avfall!
        Anders L

        Kommentar

        • Christer T

          #5
          Vi har nu följande malar i den burken:
          Ancistrinae Sp. L 128
          Chaetostoma Sp. L 148
          Panaque Sp. L 204
          2 st Panaque Sp. LDA 001
          Pseudacanthicus leopardus L 114
          Pseudolithoxus anthrax L 235

          Ingen skulle bli av större format enligt uppgift på inköpsställena men efter några sökningar på internet så blev jag lite orolig. Dock varierar uppgifterna väldigt beroende på var man söker. Är någon sajt mer tillförlitlig än andra? T.ex. planetcatfish.com?

          Hur som helst, några av malarna är ursnygga.......om man nu ser dom någon gång.

          Jag har funderat på att göra en belysning med lysrör för algtillväxten, halogenspottar på em och moonlight senare på kvällen. Någon som har erfarenhet av ett sådant arrangemang?

          Kommentar

          • Tobias
            Användare
            • June 2004
            • 95

            #6
            Ser ut som en trevlig liten samling malar där. Eftersom de är olika och dina LDA 001 förblir ganska så små så tror jag inte att revir kommer att bli något större problem. Det beror ju en del på måtten på akvariet och hur roten ser ut.

            Själv gör jag inget för att påverka algtillväxten i mina kar. Alger verkar inte vara så populärt ändå. Jag brukar mata med algtabletter, gurka och röda mygg.
            På väg tillbaka in i hobbyn.

            Kommentar

            • anli
              Användare
              • March 2003
              • 3740

              #7
              Jag hade en liten special belysning med 2 st 5 wattare, men har skippat det. Har malarna en rejäl träbit, gärna en som de kan hänga på undersidan så blir de trygga med tiden. Placera gärna roten närmare framsidan så kan man spana in dom hela dagarna.
              Att försöka få alger så det räcker är hopplöst! Helst i det lilla karet, kan kanske kännes lite trångt framöver? Jag kör ungefär som Tobias när det gäller maten.
              Anders L

              Kommentar

              • Christer T

                #8
                Jag hade nog inget hopp om att få till tillräckligt med alger för att försörja dom med mat men som komplement och för att få se dom jobba lite.

                Det som jag trodde var mängder med skit är kanske också spån från roten. Blir det så att det samlingar med bruna spån efter Panaquerna?

                Den belysning jag tänkte på är dom här speciella "moonlight" lamporna som finns för terrariedjur och jag tror även man använder dom i korallrevsakvarier. Är det någon som kör sådana?

                Anli: Trångt? Ja, förhoppningsvis. Det betyder ju mer vatten åt malarna utan att sambon kan protestera.

                Kommentar

                • Galaxias

                  #9
                  I så fall är det bara att börja planera på en gång
                  L114 blir åtmindstone 20-25cm och ordentligt taggig. L128 blir också ganska bitig dock inte lika stor(men oerhört vacker...)
                  Ge dem ett stort akvarium så får du se dem växa och frodas!
                  Håller med övriga om att det inte skadar med en extra slamning, dock behöver man nästan mer cirkulation än vad en Eheim ecco kan ge. De är inte direkt kända för att vara starka. Komplettera med ett pumphuvud med filtermatta.
                  Lycka till!

                  Kommentar

                  Arbetssätt...