Ciklid.se kontra Ciklidbladet (Är zoopet.se nere?)

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Ola Svensson
    Användare
    • April 2002
    • 14633

    #31
    citat:Jag håller visserligen helt med om att en omfördelning av utgifterna till webbens fördel vore ett lyft, men det finns ju blandade åsikter som i allt annat.
    Jag kan faktiskt inte tänka mig att det blir ett lyft. Ni anar inte hur mycket föreningsmänniskor som det finns och som aldrig är uppkopplade. En okvalificerad gissning är att en brev/telefonomröstning där alla fick uttala sig så skulle ca 1/6 skulle tycka att det var ett lyft att ta pengar från CB, 1/6 inte bryr sig och 2/3 skulle ge ett rungande nej. Av mina akvariebekanta så är ca 1/6 regelbundet på nätet och då är Stockholms Ciklidklubb en 100%ig e-post/hemsideförening där en stor majoritet är aktiva på nätet. OBS! Jag förringar inte internets betydelse, jag påpekar bara att jag är övertygad om ni missar medlemskapets + ciklidbladets betydelse för många. Jag tror inte ens att majoriteten av de som kommer på ciklidstämmorna är registrerade på forumet. Däremot ger jag er helt rätt i betydelsen för nya medlemmar. Jag ser som sagt forumet som en "vanlig" förenings motsvarighet till möte (vilket är en vanlig förenings viktigaste grej så nu säger jag mot mig själv).
    Med vänliga hälsningar

    Ola

    Kommentar

    • Johan
      Användare
      • August 2002
      • 3029

      #32
      tidningen behöves ju itne tas bort, men behöver ju heller inte vara den del som utvecklas mest. det kostar väl inget att göra en del av de saker som nämts ang forum osv det är ju bara en frågan om webbutrymme, det finns de helt idealla websidor som har bättre forum än vad detta är, utan att säga detta är dåligt. jag tycker det är bra att det blir en lite debatt för iblands verkar det som det är lite stelbent när det gäller nya ideer.

      Kommentar

      • FI
        Användare
        • August 2002
        • 3743

        #33
        citat:Ursprungligen skickat av Tricella

        citatroblemet med internet är bara att de bästa ciklidodlarna faktiskt inte alls är aktiva på nätet. Så svar från de som har mest erfarenhet av fisk det får man tyvärr inte på nätet.
        Detta stämmer nog riktigt väl. Jag är väldigt aktiv på nätet då data är ett av mina huvudintressen, men jag är långt ifrån lika erfaren som många av de äldre ciklidisterna är...
        Jo jag håller med till fullo, det är samma sak för mig. De mest kunniga sätter tyvärr inte sin fot på ett diskussionsforum på internet, förutom några få undantag förstås. Jag tror att de flesta av oss som skriver på forumen bara är glada amatörer som bara vill leka experter en liten stund men som allt för ofta har rätt liten erfarenhet då det väl kommer till kritan. Allt som sägs på forumen är egentligen bara kvalificerade gissningar, inget mer, definitivt inte fakta.

        Därför så tror jag att det vore väldigt olyckligt om vidareutvecklingen av ciklid.se skulle få negativa konsekvenser för Ciklidbladet. I Ciklidbladet kan det då och då dyka upp en artikel från någon verkligt kunnig person medan det är oerhört ovanligt att dessa personer skriver direkt på forumen.

        Mvh Fredrik
        Fredrik Isaksson
        Bildarkivet

        Kommentar

        • GoSatta
          Användare
          • February 2003
          • 1686

          #34
          citat:
          jag tycker det är bra att det blir en lite debatt för iblands verkar det som det är lite stelbent när det gäller nya ideer.
          Där håller jag med! känns ofta som om svaren alltid blir "nej det där har vi tagit upp och ingen ville ha det då så det tar vi aldrig upp igen"

          Jag gick med i NCS för tidningens skull (och för själva sakens skull) MEN jag ser fortfarande ciklid.se som en viktig del av föreningen och den lär bli viktigare och viktigare så visst borde det satsas mer.

          Både bladet och ciklid.se är bra och båda borde det satsas mer på som dom bli bättre.
          /Mats Satta a massagana, Ahamlack, Ulaghize
          http://www.gosatta.org

          Kommentar

          • Zaphi
            NCS Medlem
            • July 2002
            • 5395

            #35
            citat:Ursprungligen skickat av Kjell Fohrman

            Du är en fegis Zaphi
            Jo, haha, jag valde att ta bort det dels för att jag inte var tillräckligt påläst med vad som skulle bli nytt på zoopet, men även för att det skulle skapa en jädra kalabalik, viket jag ser att tråden redan gjort ändå Även för att jag skulle formodligen bli tilltryckt av dig [xx(]

            Många av de mest erfarna (och insnöade) ciklidisterna inte skriver här. Därför bör man heller aldrig lita till 100% vad som står här, inte ens till 10% faktiskt... Å andra sidan tror jag inte det spelar någon större roll att de gamla rävarna inte skriver så mycket för de kör oftast sina gamla runtiner ändå och många har svårt för förändring. Många av de mest erfarna ger tips och råd som få en att fundera över hur det faktiskt står till med dem... Det är ju olika förstås...

            Sajten och tidningen kompletterar varandra utmärkt och jag. Däremot är ju faktiskt frågan om prioriteringen hos NCS befogad. Kanske skulle mer kräm läggas på sajten?
            www.viktorsundberg.se | www.naturfotokurser.se

            Kommentar

            • StefanL
              Användare
              • August 2002
              • 10784

              #36
              citat:Jag tror att de flesta av oss som skriver på forumen bara är glada amatörer som bara vill leka experter en liten stund men som allt för ofta har rätt liten erfarenhet då det väl kommer till kritan. Allt som sägs på forumen är egentligen bara kvalificerade gissningar, inget mer, definitivt inte fakta.
              citat:Många av de mest erfarna (och insnöade) ciklidisterna inte skriver här. Därför bör man heller aldrig lita till 100% vad som står här, inte ens till 10% faktiskt...
              Nedvärdera inte forumets aktiva då de ofta innesitter med riktigt bra och värdefull kunskap.

              Jag kan ju bara tala för mig själv och den erfarenhet som jag har. Jag anser själv att jag är en glad amatör, men jag har väldigt många timmar av akvaristerfarenhet via olika media/forum och egen erfarenhet. Många uttalar sig om vad de varit med om, men inget är egentligen facit...inte ens för de som varit akvarister i 30-40år. Det finns inget som säger att mer år av erfarenhet automatiskt genereras till att du är en bättre akvarist.

              Över till det andra...jag tycker absolut att Ciklid.se är värd en mer central roll i föreningens framtid. Jag vill dock inte göra det på bekostnad av Ciklidbladet.

              Det primära är inte dessa forum utan mer de som arbetar ideellt i denna förening. De måste få uppbackning för sitt enorma arbete och de måste ha medlemmar som ställer upp på föreningen för att det skall hålla...ibland känns det som om vi medlemmar har en tendens att ta Ciklid.se och Ciklidbladet för givet.
              Självklart kan vi önska oss hur saker och ting skulle vara och skulle se ut...men om man vill det så får man också se till föreningens realitet.

              Medlemmarnas önskemål bör vara i paritet med de realistiska möjligheter som kan ges av de som arbetar ideellt. Jag är inte intresserad av att få en perfekt sajt eller ett perfekt ciklidblad om inte de ideella orkar med. Då är det bättre att ha saker och ting på en nivå som det är nu...därmed inte sagt att nytänkande och utveckling behöver åsidosättas.

              Kommentar

              • Johan
                Användare
                • August 2002
                • 3029

                #37
                det har varit uppe ha att ha flera moderatorer men det blev inget av det. det hade man kunnat nyttja sig av för att kunna ha fler avd i forumet.

                Kommentar

                • Kjell Fohrman
                  Användare
                  • April 2002
                  • 4619

                  #38
                  citatajten och tidningen kompletterar varandra utmärkt och jag. Däremot är ju faktiskt frågan om prioriteringen hos NCS befogad. Kanske skulle mer kräm läggas på sajten?
                  Jag tror nog att redan idag så lägger styrelsens medlemmar ner fler timmar på ciklid.se än de gör på Ciklidbladet.
                  Ciklidbladet är ju faktiskt till största delen en persons arbete (Michael Persson) + lite arbete runt utskicken.
                  Med ciklid.se jobbar faktiskt två personer i styrelsen Joakim Draktoft och Christian Alfredsson.
                  Så utifrån NCS-medlemmarnas behov (se t.ex. Ola Svenssons inlägg som jag helt instämmer i) så borde mer arbete läggas ner på Ciklidbladet och mindre på ciklid.se än vad som görs idag.

                  Själv tycker jag dock att det är bra som det är - både Ciklidbladet och ciklid.se kan säkert utvecklas ännu mer.

                  Hur värderar jag då de olika sätten att utveckla mig själv när det gäller min egen kunskap.
                  1/ Besök på mässor, möten och odlare runt om i världen.
                  2/ Att gå på föreningsmöten.
                  3/ Ciklidbladet
                  4/ Webben i allmänhet - ofta udda okända specialsidor på engelska
                  5/ Zoopet.com - Innehåller en hel del info i ämnen som jag inte är så insatt i. Mitt intresse inom akvariehobbyn sträcker sig långt utanför akvariehobbyn.
                  6/ Övriga hemsidor - framförallt ciklid.se
                  Ciklidhälsningar
                  Kjell

                  Kommentar

                  • Kjell Fohrman
                    Användare
                    • April 2002
                    • 4619

                    #39
                    citat:Troligen hade jag fått reda på detta om jag varit med i någon lokal förening, men ändå så undrar jag vilken info som egentligen finns ute. Varför ser man bara små notiser hos zoohandlare (om ens något) angående dessa sajter och föreningen NCS?
                    Är handlarna rädda för att hobbynissarna börjar handla av odlare istället för att gå till dom? Eller kan det vara så att NCS och Zoopet.com inte är aktivt marknadsförande?
                    Det beror på vad man menar med aktivt marknadsförande. Denna sida är ju t.ex. en del i marknadsföringen.
                    I vintras trycktes det upp ett antal affischer och postgiroblanketter och dessa skickades ut till alla "rabattaffärer" (ca. 30 st) samt till alla Sveriges akvarieföreningar (ungefär lika många). Detta kostade totalt ca. 15.000 kronor om jag minn rätt.
                    Det fanns också ett stort antal affischer och pg-blanketter med på ciklidstämman där alla ombads att plocka med sig dom och sätta upp i sin föreningslokal och i sin lokala akvarieaffär.
                    Det absolut viktigaste marknadsföringsåtgärden är dock mun till mun reklamen - dvs att man pratar med sina kompisar.
                    Ciklidhälsningar
                    Kjell

                    Kommentar

                    • Joakim Draktoft
                      NCS Medlem
                      • April 2002
                      • 7334

                      #40
                      Har nu bemödad mig att läsa igenom den anstormning av inlägg gällande ämnet webhotell och ciklid.se, samt proritering av resurser inom NCS.

                      Min spontana kommentarer till det hela är att vi via webben ser en possitiv nytekrytering och föryngring av NCS medlemmar.

                      Detta beroende på att ciklid.se är en enkel och lätthittad inkörsport inom den hobby vi är delaktiga i.

                      Ciklidbladet är fortfarande en av våra viktigaste medel, då det är där vi får in den specialistkunskap som inte alltid återfinns i diskussionerna i forumet, även om forumet trots allt ger mycket kunskap.

                      Att webbifiera gamla artiklar som ger ovärderlig kunskap är ett sätt för oss att nå ut till den nya massan av pressumtiva och nuvarande medlemmar och påvisa vilken informationsmängd som finns tillgänglig.

                      Jag förstår att ni aktiva medlemmar efterfrågar mer funktionallitet på ciklid.se, men var medvetna om att allt tar tid att införa och att det sker på ideell basis.

                      Man har tidigare inom styrelsen diskuterat om vad man kan lägga som rena medlemssidor, men problemet brukar falla tillbaka på att man inte vill låsa in en massa värdefull information. Där för nyttjar man idag endast medlemmsfunktioner när det gäller deltagande i tävlingar.

                      Eftersom jag just kommit in i NCS styrelse och fått förtroendet att vid Christian´s avgång från styrelsen nästa år, ta över vidareutveckling av ciklid.se har jag ett gediget arbete framför mig.

                      Christian och jag har redan idag en bruttolista på alla önskemål som dyker upp och som sedan gås igenom på styrelsemötena, för att sedan utföras vid planerade tillfällen.

                      Nästa styrelsemöte är i september så jag förslår att ni redan nu själva börjar fundera över funktioner ni vill se. Jag kommer att öppna en separat tråd för dessa inlägg.

                      Betänk också att vissa idéer som framkommer röstas ned beroende på att det är svårt att realisera, eller helt enkelt för tidskrävande för att utföras vid den aktuella tidpunkten.

                      Självklart vill jag se ett ännu mer aktivt ciklid.se framöver, men inte på beskostnad av ciklidbladet. Ciklidbladet har funnits sedan 1967 och innan motsvarande tid har förflutit för ciklid.se, så bör vi nog ha en helt annan utveckling av framtidens site.

                      Vad gäller reklammaterial finns fortfarande ett gäng affisher kvar, men distribution av dessa är kostsam. Meddela gärna ställen där ni förväntat er att hitta marknadsföringsmaterial, så vet vi vart det saknas. Dessutom är ett bra medel för marknadsföring att länka till oss från sin egen websida.

                      Jag kommer under kommande dagar att ta fram en reklambanner som ni kan använda. Denna kommer att finnas tillgänglig under Länkar.

                      Joakim Draktoft
                      f.d Webmaster Ciklid.se
                      ____________________________________________

                      Kommentar

                      • Zaphi
                        NCS Medlem
                        • July 2002
                        • 5395

                        #41
                        För mig känns det som om sajten står stilla just nu och det är en gnutta tragiskt då jag tror att det finns massor med folk som gärna skulle vilja vara mer delaktiga i utbyggnandet av ciklid.se. Och då menar jag inte som moderatorer i forumet, utan som ansvariga för egna delar av sajten, till exempel artbeskrviningar(malawi), artbeskrivningar(SA), bildgallerier, artiklar och även marknadsföring.
                        www.viktorsundberg.se | www.naturfotokurser.se

                        Kommentar

                        • Kjell Fohrman
                          Användare
                          • April 2002
                          • 4619

                          #42
                          citat:då jag tror att det finns massor med folk som gärna skulle vilja vara mer delaktiga i utbyggnandet av ciklid.se. Och då menar jag inte som moderatorer i forumet, utan som ansvariga för egna delar av sajten, till exempel artbeskrviningar(malawi), artbeskrivningar(SA), bildgallerier, artiklar och även marknadsföring.
                          Om så är fallet så kommer säkert ciklid.se att utvecklas oerhört mycket framöver.
                          Kanske målar jag fan på väggen men av egen erfarenhet från tidigare (även i andra föreningar) så är det dock oerhört långt mellan ord och praktisk handling.
                          Väldigt många har synpunkter på vad som skall göras och många av dom säger sig även vara villiga att ta på sig arbetet. Sedan när det ställs konkreta förslag så faller de flesta ifrån. Några blir kvar och tar sin an uppgiften men det visar sig att deras kunskap/vilja inte räckte till så det händer inte något alls.
                          Till slut finns ett fåtal kvar som verkligen får något uträttat men tyvärr så blir arbetet efter en tid inte så kul längre och man tröttnar. De som då får skulden för att de utlovade sakerna inte blir gjorda är styrelsen som också själva får ta på sig det arbete som andra lovat att utföra och så var det ju inte tänkt.

                          Skall dock med en gång sägas att varje år så utkristalliserar det sig några enstaka personer som i längden visar sig utföra ett bra arbete. Det är ju t.ex. på detta sätt som nästintill alla styrelseledamöter testas innan de hamnar i styrelsen.

                          Självklart så kan och skall såväl ciklid.se som Ciklibladet även utvecklas i framtiden men det bör ske i en lugn takt som är anpassad till att det trots allt till 100% handlar om ideellt arbete. Att dra igång för mycket leder bara till att styrelsen snabbt tröttnar och då har vi alla förlorat på det hela.

                          Kommentar

                          • Fredrik H.
                            Användare
                            • April 2002
                            • 1884

                            #43
                            Det går verkligen undan i denna tråden men jag måste bara komma med ett instick beträffande det här med "De mest erfarna odlarna som aldrig deltar i några forum". Jag känner ett antal sådana nuförtiden, riktigt stora komersiella odlare med, men jag tänker inte mämna någon vid namn av förklarliga skäl.

                            Det som abslolut mest kännetecknar dessa är intresset av att sköta sina anläggningar så friktionsfitt och kostnadseffektivt som möjligt. Alla säger samma sak till mig då jag frågar varför de inte deltar i forum.

                            -Vad är det ni snackar om där då egentligen? Det finns väl inget att snacka om, det är ju bara att byta vatten och slänga i maten?

                            De kan såklart sina fiskar och låter dem inte fara illa men de har absolut inget intresse av att berätta för oss att de faktiskt bara använder ett och samma foder, ett och samma typ av filter, ett och samma typ av inredning, en enda lampa mitt i rummet, inga doppvärmare osv. Nej, de har inget att tillföra i ett forum.

                            Det är de som reser till sjön, bygger bakgrunder, studerar biotoper och funderar på ljusförhållanden i Tanganyikasjöns gryning som är intressanta och det är också dessa som delatar.
                            Fredrik H.
                            Gratis konto på: www.cichlidtube.com
                            www.cichlidgallery.org
                            www.tropheini.com

                            Kommentar

                            • Kjell Fohrman
                              Användare
                              • April 2002
                              • 4619

                              #44
                              citatet finns väl inget att snacka om, det är ju bara att byta vatten och slänga i maten?
                              De kan såklart sina fiskar och låter dem inte fara illa men de har absolut inget intresse av att berätta för oss att de faktiskt bara använder ett och samma foder, ett och samma typ av filter, ett och samma typ av inredning, en enda lampa mitt i rummet, inga doppvärmare osv. Nej, de har inget att tillföra i ett forum
                              Det är väl en kunskap som god som någon att tillföra ett forum att det dels är så enkelt och dels att det är så enkelt för vissa men krångligt för andra. Eller menar du att man lika gärna kan lägga ner forumet i frågor som dessa eftersom det bara krånglar till det för folk.

                              citatet är de som reser till sjön, bygger bakgrunder, studerar biotoper och funderar på ljusförhållanden i Tanganyikasjöns gryning som är intressanta och det är också dessa som delatar.
                              De bästa föredragshållarna jag hört som tagit upp biotoper i Tanganyikasjön deltar inte här på forumet.
                              De som byggt de bästa "egna" akvariebakgrunder som jag sett deltar inte heller här på forumet
                              Ciklidhälsningar
                              Kjell



                              Kommentar

                              • Fredrik H.
                                Användare
                                • April 2002
                                • 1884

                                #45
                                citatet är väl en kunskap som god som någon att tillföra ett forum att det dels är så enkelt och dels att det är så enkelt för vissa men krångligt för andra. Eller menar du att man lika gärna kan lägga ner forumet i frågor som dessa eftersom det bara krånglar till det för folk.
                                Man ska såklart säga vad man tycker på forumet men personligen vill jag helst slippa höra fler som säger att det går lika bra att ge Troffar röda mygglarver. Jag vet att det går och att vissa gjort det i årtal. Jag tycker att det är intressantare att berätta för folk att de ska försöka sig på att efterlikna naturen. Därmed inte sagt att särskilt många rekomenderat röda mygg till tropheus på detta forum men det finns ganska gott om dem ute i stugorna, och deras troffar ser bra mycket bättre ut än mina så det är tänkbart att de har rätt.

                                citate bästa föredragshållarna jag hört som tagit upp biotoper i Tanganyikasjön deltar inte här på forumet.
                                De som byggt de bästa "egna" akvariebakgrunder som jag sett deltar inte heller här på forumet
                                Det beror nog på att du är den som hört flest förderag och sett flest hemmagjorda bakgrunder av alla ciklidister i hela Sverige. Det är inte så många som ser så mycket inom akvarievärlden som du. De bästa bakgrundsbyggen som jag har sett och de bästa biotopkunnandet som jag har funnit har jag funnit på diverse forum och om jag får säga det själv så har jag nog sett mer än snittakvaristen.
                                Fredrik H.
                                Gratis konto på: www.cichlidtube.com
                                www.cichlidgallery.org
                                www.tropheini.com

                                Kommentar

                                Arbetssätt...