En lite klurig fråga kanske...eller alldeles fjuttigt enkel...
Hur beräknar jag t ex proteinhalt i min räkmix om jag tillsätter olika ingredienser med olika proteinvärden?
Hur beräknar jag sedan om ingredienserna är olika i vikt? Hur beräknar jag torr kontra våtvikt?
Låt säga att jag tillsätter 1000gr gröna ärtor och 500gr räkor tillsammans med t ex 100gr torrt sojamjöl?
Gröna ärtorna utgör då ca 60% av räkmixen, räkorna ca 35% och sojamjölet ca 5%...
Ärtorna innehåller 6% protein (vått)
Räkorna innehåller 24% protein (vått)
Sojamjölet innehåller 39% protein (torrt)
Vad blir den gemensamma proteinhalten och vilken beräkning görs?
Jag har läst någonstans att t ex torrt sojamjöl inte går ned speciellt mycket i proteinhalt vid blötning. Kanske bibehåller den hela 39% då man tillsätter den torrt i den redan blöta mixen utan att späda ut det med vatten...??
Vanligtvis späder man ju ut både räkor och ärtor med vatten när man mixar...vad har det för effekt på proteinhalten?
Nu tog jag just protein som exempel...men detta gäller ju även fett och andra näringsvärden. Det skulle vara intressant att veta...
*Kanske fel dag att lägga ut sådana här frågor på...
Hur beräknar jag t ex proteinhalt i min räkmix om jag tillsätter olika ingredienser med olika proteinvärden?
Hur beräknar jag sedan om ingredienserna är olika i vikt? Hur beräknar jag torr kontra våtvikt?
Låt säga att jag tillsätter 1000gr gröna ärtor och 500gr räkor tillsammans med t ex 100gr torrt sojamjöl?
Gröna ärtorna utgör då ca 60% av räkmixen, räkorna ca 35% och sojamjölet ca 5%...
Ärtorna innehåller 6% protein (vått)
Räkorna innehåller 24% protein (vått)
Sojamjölet innehåller 39% protein (torrt)
Vad blir den gemensamma proteinhalten och vilken beräkning görs?
Jag har läst någonstans att t ex torrt sojamjöl inte går ned speciellt mycket i proteinhalt vid blötning. Kanske bibehåller den hela 39% då man tillsätter den torrt i den redan blöta mixen utan att späda ut det med vatten...??
Vanligtvis späder man ju ut både räkor och ärtor med vatten när man mixar...vad har det för effekt på proteinhalten?
Nu tog jag just protein som exempel...men detta gäller ju även fett och andra näringsvärden. Det skulle vara intressant att veta...
*Kanske fel dag att lägga ut sådana här frågor på...
Kommentar