Felaktiga namn på fiskar i din zooaffär...

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • johanlidman
    Användare
    • February 2004
    • 118

    Felaktiga namn på fiskar i din zooaffär...

    Jag har beställt Scalarer genom zoobutiken nedanför mig i västerås, jag beställde Koi Scalarer, men då jag fick dom så var det vanliga Guldmarmor Scalarer.

    Zoobutiken har beställt efter dom i sin tur från akvarieteknik.se, gå in och kolla på Scalarerna där, så syns det en hel del konstiga namn som incorrecta tex "Green Flame Scalare", "koi DIamant Scalare" och vanlig "koi Scalare".

    Koi Scalarer ska vara Guldmarmor med en mörkgul till orangeröd krona på huvudet som sträcker sig en bit bak på ryggen och dubbla doser av Stripless genen (allså blushing).

    Snacka om att lura kunderna sina och sen i sin tur oss vanliga människor.

    /Johan
    Över 9kubik vatten i lokalen hittills och ca 25kvm kvar att fylla upp med akvarier
  • Pierre_N
    Användare
    • March 2004
    • 772

    #2
    scalerar är så mkt skit med iaf så orka bry sig vad de t är för sort, scalar räcker

    Kommentar

    • Galaxias

      #3
      Vem bryr sig?
      Du verkar vara en sån som bryr sig om vad platyn har för handelsnamn(musse pigg, metallic blue etc). Försök att inse att det inte finns några bestämda namn när det gäller "populärnamn" eller handelsnamn. Han skulle kunna kalla dem för gulfläckig grisfisk snakeskin goldensunrise eller vad som helst. Det skulle ändå inte vara fel. Namnen är ju helt godtyckliga. Så länge inte de latinska namnen är fel så finns det inget att klaga på...

      Kommentar

      • GoSatta
        Användare
        • February 2003
        • 1686

        #4
        Joda visst finns det saker att klaga på! Visst är det igentligen bara det vetenskapliga namnet som gäller men tex. namnet koi scalare är inte konstigare en alla dessa discus namn som är mer eller mindre standardiserade. koi Scalaren är framtagen av EN uppfödare (om jag inte minns fel) och då ska självfallet alla Koi scalarer komma där ifrån (samma sak som en jack watley cobolt blue (om så gammla arter fortfarande finns? =) ) ska komma från watley. (eller härstamma där ifrån))

        Men handelsnamn är ett riktigt träsk och det är väl därför man får hålla sig till naturformer ELLER handla från specialiserade handlare som vet vad dom håller på med(och några sånna har vi inte på scalarer i Sverige men i Usa kryllar det av dom så klart =))

        PS.
        paranteser rox!
        DS.
        /Mats Satta a massagana, Ahamlack, Ulaghize
        http://www.gosatta.org

        Kommentar

        • FI
          Användare
          • August 2002
          • 3743

          #5
          Jag tycker att handelsnamnen _måste_ följa någon form av standard, skulle man vara tvungen att känna till de vetenskapliga namnen på alla fiskar man köper så skulle bara de mest inbitna akvaristerna tordas köpa fisk, speciellt eftersom alla mässar om att man alltid måste ta reda på fakta om fiskarna innan man köper dem. Alla har inte bokhyllan full med böcker och alla sitter inte och häckar på akvarieforum, det är ju inte ens alla som har internet eller ens dator. Köper man en koi scalare, röd oscar, striped midas eller vad som helst, så måste man kunna lita på att det är det man får.
          Tänk er för övrigt hur det skulle låta om alla kunder skulle försöka haspla ur sig latinska namn då de snackar med försäljaren... Det skulle nog uppstå en del frågetecken hos båda parterna gissar jag...

          Mvh Fredrik Isaksson
          Fredrik Isaksson
          Bildarkivet

          Kommentar

          • Hasse_H
            Användare
            • April 2002
            • 1081

            #6
            I den bästa av alla världar... vi kommer alltid få dras med förvirringen med handelsnamnen. Det är min fasta övertygelse. Däremot inte sagt att man inte bör sträva efter nån sorts gemensam standard, eller namnsättning. Kanske ZOORF skulle sätta den standarden, det är ju ändå en handelsorganisation (gör de det redan kanske?). Men det dyker ständigt upp nya arter, en del kanske inte ens är vetenskapligt artbestämda. Bättre är då att ge den namnet t.ex. Geophagus sp., Apistogramma sp. etc. Men nån butik kommer ändå hitta på ett klatschigt namn för att få sälja fisken, typ "rödblåstrimmig guyanaciklid" eller nåt annat skumt.

            Hur man än vrider på det så kommer alltid fiskar att klassificeras med det latinska namnsystemet. Jag tycker handlare bör kunna dessa namn på de arter de har i sin butik, så långt det går.

            /Hasse

            Kommentar

            • GoSatta
              Användare
              • February 2003
              • 1686

              #7
              dom ska väl enligt lag kunna det? iaf familje namnet om jag inte kommer ihåg helt fel.

              MEN sen är det ju minst lika stor förvirring när det gäller domvetenskapliga namnen, dom byts ju ut och ändras och kommer tillbaks i nästan snabbare takt en vissa handelsnamn =)
              /Mats Satta a massagana, Ahamlack, Ulaghize
              http://www.gosatta.org

              Kommentar

              • Hasse_H
                Användare
                • April 2002
                • 1081

                #8
                Lag och praktisk verklighet följs inte alltid åt... men det är sant att vetenskapliga namn byts ut och ändras... var det nån som trodde att tillvaron var enkel?

                Kommentar

                • Snapper
                  Användare
                  • January 2004
                  • 37

                  #9
                  Kan va så enkelt att Akvarieteknik bara levererat fel skalare till din butik, och butiken sen trott att det var rätt. Kan va den mänskliga faktorn.

                  Kommentar

                  • Kjell Fohrman
                    Användare
                    • April 2002
                    • 4619

                    #10
                    citat:Hur man än vrider på det så kommer alltid fiskar att klassificeras med det latinska namnsystemet. Jag tycker handlare bör kunna dessa namn på de arter de har i sin butik, så långt det går.
                    Det är väl ungefär vad jag tycker också - visst vanliga fiskar som svärdbärare etc. spelar väl ingen större roll, men i övrigt så vore det bra med om alltid det vetenskapliga namnet fanns angivet. Innehavaren behöver kanske inte kunna alla namn på de fiskar man säljer utantill, men de skall åtminstone vara angivna.

                    Handelsnamn är ett uselt sätt att identifiera fisk på - en och samma fisk kan ha olika namn på olika orter t.o.m. inom Sverige. Mellan länderna kan variationerna vara ännu större ex. en påfågelciklid i Sverige är Astronotus ocellatus, medan en peacock(påfågel)-ciklid i engelsktalande länder är en Aulonocara.

                    Sedan finns ju också problemet med avelsformerna - här finns det för vissa fiskar (t.ex. slöjstjärt) en standard ofta fastslagen av någon organisation, medan det för andra avelsformer mer handlar om påhittade namn.

                    citat: dom ska väl enligt lag kunna det? iaf familje namnet om jag inte kommer ihåg helt fel.
                    Nja familj är väl ofta inte så svårt att lära sig - jag menar att kalla en fisk för "Cichlidae" lär ju inte bidra så mycket till identifieringen.
                    I denna artikel kan du läsa om vilka regler som gäller http://www.zoopet.com/akvarium/artikel_visa.asp?NR=495

                    citat:MEN sen är det ju minst lika stor förvirring när det gäller domvetenskapliga namnen, dom byts ju ut och ändras och kommer tillbaks i nästan snabbare takt en vissa handelsnamn =)
                    Klart överdrivet även om många påstår att det är så, men det tror jag mest beror på att man inte följer med i utvecklingen.
                    Visst varje år sker väl några revideringar och högt räknat någon procent placeras i ett nytt släkte, men artnamnet består ju (även om det ibland kan korrigeras grammatiskt pga byte av släktnamnet).
                    Ciklidhälsningar
                    Kjell

                    Kommentar

                    • johanlidman
                      Användare
                      • February 2004
                      • 118

                      #11
                      Det finns The Angelfish Society (TAS) (http://www.theangelfishsociety.org/) som har slagit fast standarder både genetiskt och dom vanliga namnen.

                      Vadå..varför bry sig´säger vissa, ni kan få köpa Briljant rödögon goldie scalarer då.... det är en ny variant jag har hittat på kommer att sälja skit bra till alla.
                      Klart måste det finnas standard namn man måste följa, Skit i om privatpersoner säger fel och blåljuger men lite rätt ska det ändå kunna kräva från företagen iallafall.
                      /Johan
                      Över 9kubik vatten i lokalen hittills och ca 25kvm kvar att fylla upp med akvarier

                      Kommentar

                      Arbetssätt...