If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
* Tillgången är ojämn, så man har svårt att planera inköpen. Jag skulle gärna ha ett viktoria-akvarium, men på ett helt år kanske jag ser två arter... och alla fiskarna av vardera arten är syskon, och jag torde inte hitta några obesläktade av samma art på flera år.
* Malawi-folket, som håller fisk som skulle passa med viktoria, vill inte blanda Malawi & Victoria.
* De är i stort sett okända, så folk vet inte vad de är för nåt ens om de stöter på dem.
* Det är aggressiva fiskar, så de kan inte hållas i ett snällskapsakvarium.
Mike: Jag kan ju nästan på direkten säga att viktorior inte är mycket aggressivare än ett gäng mbunas. De har tom svårt att hävda sig i ett mbuna kar.
Om jag ska göra lite reklam så har Kent på Nols ciklidhobby inne en hel del (kanske 7-8 arter) viktorior som kommer från odlare världen över. Jag tycker personligen i dagsläget att det är svårare att hitta jaggor i en butik än viktorior.
Åter till ämnet, det kan ju väl inte vara för att dom är fula? För det är dom inte. Jag tycker inte det iaf. Dom ska ju yngla av sig ganska redigt men är det en nackdel som gör dom mindre eftertraktade?
Nej, jag menade att de skulle kunna funka bra i malawi, men att malawiägare inte vill blanda.
Ett snällskapsakvarie vore nåt med skalarer, platies, neontetror och kanske en gurami.
Kan också direkt säga att det inte är lätt att hitta viktoria i stockholm. Senaste året har jag sett en liten lessen grupp viktoriazebror, som Arninge zoo fått in tydlingen av misstag, och det är allt.
Nej fula är de ju absolut inte. Tvärtom är det väl världens vackraste ciklider, klart snyggare än de flesta malawis.
Jag vill inte att ni ska tänka: "Oj, jag vet inte varför jag inte har viktoria" utan veta om det är så att ni inte ens funderat på att ha fisk ifrån sjön. För ni har väl tänkt tanken?
Om tillgången skulle vara större, skulle ni köpa viktorior då?
om inte, varför?
jag skulle ha viktorianer om jag hadde plats. eller rättare sagt, jag skulle gärna hålla de intresanta arter som finns i: Sjöarna Viktoria, Kioga, Eduard, Georg, Nabugado, Kachira, Nakavali och de flodsystem är förbunda med dessa sjöar.
Visst har jag funderat många gånger på att skaffa viktoriaciklider, särskilt efter att ha läst Sven-Bertil Hedmans artiklar om viktoriaciklider i Ciklidbladet ( http://www.ciklid.se/ciklidbladet_forfattare.asp?TEXT='Sven%2DBertil+He dman' ). Anledningen till att det aldrig har blivit av är toligen att jag känner till för lite om dem. Tanganyikaciklider vet vi alla att de har många intressanta beteenden, malawiciklider fantastiska färger och mångfald av arter, med vad gör viktoriacikliderna speciella? Därför har det väl blivit så att jag hellre satsat på att utnyttja platsen i mina akvarier till "säkra kort".
Samma här. Viktoriacikliderna är iofs rätt ovanliga men det är ju även centralamerikanarna så för min del så är det platsbristen som gör att jag tvingas prioritera bort massor av arter jag egentligen hade velat ha.
Hade några victorianer på 80talet som jag tyckte va lite för "tjurskalliga" för min smak, stog oftast o vakta sina grottor o va allmänt tjuriga =)
kanske hade pms... hehe
Tjena alla ny medlem i forumet! jag och en polare ska skaffa ett gäng olika victoria framöver tycker de är otroligt vackra, vad jag har hört så ska man inte köra olika victoria arter tillsamans. Men man kan tydligen köra i hop med malavi då ska dom inte bli så tok sura, vet inte om det stämmer det lär å visa sig antar jag.
Mvh Stefan
jacko: vad jag vet så brukar man säga att man inte ska ha arter av samma "familj" typ. Haplochromis i samma kar utan kan ha fiskar som är lite mindre lika varandra. så tex. Pundamilia Nyererei och Haplochromis ch44 "Thick skin" går att ha i samma kar.
Mike: Jag kan ju nästan på direkten säga att viktorior inte är mycket aggressivare än ett gäng mbunas. De har tom svårt att hävda sig i ett mbuna kar.
Det var nog snart tio år sedan jag hade viktoriaciklider men jag skulle vilja påstå att aggressiviteten varierar ganska mycket mellan de olika viktoriaarterna. Jag minns att arten som i handeln kallades Blå Rundnos var extremt aggressiv (och lättlekt).
Andra viktoriaarter var betydligt beskedligare och hade det svårt att klara sig bland tuffa mbuna, precis som du skriver. Bland snällare mbuna som tex Golden och bland haplochromider som tex Copadichromis gick de dock utmärkt.
De viktoriaciklider jag hade hade dock alla en sak gemensamt; deras yngel växte betydligt långsammare än mbuna, och de var svårsålda som ungfiskar innan hanarna börjat färga ut ordentligt (Viktoriazebran var ett undantag!) så på detta sätt liknade de malawisjöns haplochromider.
Om blå rundnosen var lättlekt så fanns det andra arter som var riktigt kinkiga (och fick små kullar när de väl lekte), i alla fall om man jämförde med mbuna. Att viktoriaciklidernas behov och beteenden varierar mer än bland mbuna kan kanske förklaras med att viktoriasjön och sjöarna runt omkring inte är lika enhetliga som Malawisjön vad det gäller vattenvärden och biotoper.
Kommentar