vitaminer?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Matz Karlsén
    Användare
    • February 2004
    • 1127

    vitaminer?

    vad för sorts multivitaminer skall man använda när man gör räkmix och var får man tag i det?
    To be or not to be a cichlid-lover that´s the question!
  • StefanL
    Användare
    • August 2002
    • 10777

    #2
    Jag har använt denna:



    Men många använder vitaminer ämnade för smådjur som kan handlas i vanlig ICA/Coop butik.

    Kommentar

    • Gäst

      #3
      Finns att köpa i zoo affäer och tom i en del matafärer (om de har liten djur mats avdelning). Är oftats en fågel på omslaget.


      ooops Tricella han före

      Kommentar

      • Tony
        Användare
        • April 2002
        • 4594

        #4
        Jag skrev något inlägg för ett år sedan eller två där jag undrade om någon kan påvisa att fisken överhuvudtaget har någon nytta av tillsatta vitaminer. Finns det någon som har belägg för att det finns anledning att tillföra vitaminer som redan finns i de ingredienser man använder i räkmixen?


        Tony Englund

        Kommentar

        • kms
          Användare
          • July 2002
          • 10

          #5
          Inte för att jag tror att denna debatt fortfarande lever, men ändå...

          Många vitaminer är vattenlösliga vilket borde leda till att om man häller i något vitaminkoncentrat i sitt hemmagjorda foder så lär det med största sannolikhet bara leda till att vitaminerna helt enkelt bara "försvinner" i vattnet. Dessutom lär det finnas alla de viktigaste vitaminerna i t.ex. räkor och spenat.
          Magnus Skogar

          Kommentar

          • StefanL
            Användare
            • August 2002
            • 10777

            #6
            Som du skriver så finns många vitaminer redan i t ex räkor och de andra ingredienserna man har. Det som jag har använt mig av innehåller även mineraler och andra nyttiga spårämnen och därför ser jag det som att den uppfyller existensberättigande i min räkmix.

            Kommentar

            • FI
              Användare
              • August 2002
              • 3743

              #7
              Är det inte så att mycket av de tillförda vitaminerna går förlorade vid frysning?
              Fredrik Isaksson
              Bildarkivet

              Kommentar

              • pontus
                Användare
                • October 2003
                • 514

                #8
                nej inte vid frysning !
                Passenger on Planet Earth:
                Pet.macro nsumbu
                Pet.moshi ikola
                Pet.Trewavasae
                Pet.Bulu-Point "Red"
                Pet.orthognathus tricolor mvuna
                Pet.Longola
                Tr.Ilangi
                Tr.Muzi
                Tr.Katonga
                Neo.Leleupi

                Kommentar

                • Daniel Odell
                  Användare
                  • January 2003
                  • 2437

                  #9
                  däremot kokas räkorna på båten, där tappar de allt näringsinnehåll vad gäller vitaminer och spårämnen.
                  fish r friend

                  Kommentar

                  • FI
                    Användare
                    • August 2002
                    • 3743

                    #10
                    Men jag är nästan säker på att jag även har läst att en del av vitaminerna försvann vid frysning... inte alla men vissa typer... Eller kan jag blanda ihop det med något annat?
                    Fredrik Isaksson
                    Bildarkivet

                    Kommentar

                    • kaj.p
                      Användare
                      • April 2002
                      • 2294

                      #11
                      Vitaminer "dunstar" hela tiden olika fort för olika vitaminer. Faktorer som ljus, syre o värme är sådant som påskyndar dunstningen. Alltså försvinner vitaminer från mixen redan i beredningsprocessen.
                      Enligt denna artikel försvinner t.ex 25 % av C vitaminerna i grönsaker i samband med frysning.

                      Sen får man ju också beakta att en överdosering av vitaminer (speciellt fettlösliga) också kan ha en skadlig inverkan.
                      Diskussällskapet
                      www.diskusforum.se

                      Kommentar

                      • StefanL
                        Användare
                        • August 2002
                        • 10777

                        #12
                        citat:däremot kokas räkorna på båten, där tappar de allt näringsinnehåll vad gäller vitaminer och spårämnen.
                        Det stämmer inte efter Livsmedelsverkets lista - Livsmedelsdatabasen.

                        Kokta räkor innehåller bl a 0,01mg Tiamin-0,03mg Riboflavin-3mg Niacin-0,1mg Vitamin B6-1mcg Vitamin B12-3,5mcg Folat per 100g.

                        Däremot tappar räkorna 100% av askorbinsyran (Vitamin C).

                        Kommentar

                        • Daniel Odell
                          Användare
                          • January 2003
                          • 2437

                          #13
                          wow, spännande läsning. på nått automagiskt sätt så ökar tex protein mfl ämnen när man kokar räkorna. har vi nån kemist här som kan förklara för mig hur det kommer sig?

                          i am stunned and confused
                          fish r friend

                          Kommentar

                          • Svante
                            Användare
                            • April 2002
                            • 12

                            #14
                            Jag kör med råräkor och det funkar bra.
                            http://www.gubberozoo.com

                            Kommentar

                            • daniel_i_malmö
                              • April 2002
                              • 1338

                              #15
                              citat:Ursprungligen skickat av orm

                              wow, spännande läsning. på nått automagiskt sätt så ökar tex protein mfl ämnen när man kokar räkorna. har vi nån kemist här som kan förklara för mig hur det kommer sig?

                              i am stunned and confused
                              Det är knappast så att den absoluta mängden protein ökar i en räka, däremot så verkar andelen protein öka. Det skulle väl kunna stämma om det vid kokningen försvinner andra ämnen. Kanske innehåller en kokt räka mindre vatten? Nog känns en kokt räka mindre slemmig än en rå?... Jag bara gissar. En annan förklaring skulle kunna vara att de råa räkorna är med skal men de kokta utan?
                              Tjugofem år med ciklider.
                              http://www.malmoakvarieforening.se
                              Centralamerika 2006
                              Svart kaffe och drömmeri...

                              Kommentar

                              Arbetssätt...