If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Jag skrev något inlägg för ett år sedan eller två där jag undrade om någon kan påvisa att fisken överhuvudtaget har någon nytta av tillsatta vitaminer. Finns det någon som har belägg för att det finns anledning att tillföra vitaminer som redan finns i de ingredienser man använder i räkmixen?
Inte för att jag tror att denna debatt fortfarande lever, men ändå...
Många vitaminer är vattenlösliga vilket borde leda till att om man häller i något vitaminkoncentrat i sitt hemmagjorda foder så lär det med största sannolikhet bara leda till att vitaminerna helt enkelt bara "försvinner" i vattnet. Dessutom lär det finnas alla de viktigaste vitaminerna i t.ex. räkor och spenat.
Som du skriver så finns många vitaminer redan i t ex räkor och de andra ingredienserna man har. Det som jag har använt mig av innehåller även mineraler och andra nyttiga spårämnen och därför ser jag det som att den uppfyller existensberättigande i min räkmix.
Men jag är nästan säker på att jag även har läst att en del av vitaminerna försvann vid frysning... inte alla men vissa typer... Eller kan jag blanda ihop det med något annat?
Vitaminer "dunstar" hela tiden olika fort för olika vitaminer. Faktorer som ljus, syre o värme är sådant som påskyndar dunstningen. Alltså försvinner vitaminer från mixen redan i beredningsprocessen.
Enligt denna artikel försvinner t.ex 25 % av C vitaminerna i grönsaker i samband med frysning.
wow, spännande läsning. på nått automagiskt sätt så ökar tex protein mfl ämnen när man kokar räkorna. har vi nån kemist här som kan förklara för mig hur det kommer sig?
wow, spännande läsning. på nått automagiskt sätt så ökar tex protein mfl ämnen när man kokar räkorna. har vi nån kemist här som kan förklara för mig hur det kommer sig?
i am stunned and confused
Det är knappast så att den absoluta mängden protein ökar i en räka, däremot så verkar andelen protein öka. Det skulle väl kunna stämma om det vid kokningen försvinner andra ämnen. Kanske innehåller en kokt räka mindre vatten? Nog känns en kokt räka mindre slemmig än en rå?... Jag bara gissar. En annan förklaring skulle kunna vara att de råa räkorna är med skal men de kokta utan?
Kommentar