Jag har byggt ett skymningsljus som blev ganska bra (om jag får säga det själv) kolla på: http://www.zoonen.com/perzoonen/gall...200&gid=155490
Skymmingsljus
Kollaps
X
-
Taggar: Ingen
-
Intressant! Jag funderar själv på att bygga månljus till ett av mina akvarier. Upplever du att ljuset är tillräckligt starkt eller skulle du velat ha starkare? Om jäg läst rätt har du 420 mcd i din lösning.
/Sven -
Det stämmer! 420 mcd. Jag tycker att det blev precis lagom, bilden på akvariet ljuger lite, det är något ljusare i verkligheten. Det blir ett blå-grå-vitt ljus med en hel del skuggor som rör sig på botten.
Magnus LovgrenKommentar
-
Jag har sett att man billigt kan få tag på 4000 mcd blåa lysdioder men varit osäker på om det är för starkt. Naturligtvis kan man reglera ner ljusstyrkan men det borde ändå vara bäst att börja ungefär rätt. Från din erfarenhet sluter jag mig till att det räcker bra med betydligt svagare.
Har också funderat kring om det är bäst med vita eller blå lysdioder eller kanske en kombination. I mina ögon känns månsken ganska blått, men det kan vara fel./SvenKommentar
-
Om jag skulle göra ett till bygge för 300 liter skulle jag nog göra likadant en gång till, men om det var till ett större avkvarium skulle jag skaffa lika många blå som vita dioder (32 av varje). 300 liter är ändå rätt så litet och jag ville inte få någon blå konstgjord nyans.
Jag läste om en kille som byggde microrev med endast extremt ljusstarka dioder som belysning så jag utgick från att det var lite väl mycket tryck i dom där extremstarka dioderna.
Magnus LovgrenKommentar
-
Hej
Kolla gärna in Jukka Järvis funderingar i ämnet på http://www.aquahoito.info/sverige/datstyrt.php
(Deja vu: Har inte det här temat varit uppe för någon månad sedan förresten?)
mvh
Mikael W
(NCS-medlem sedan 1981)Kommentar
-
Vad tror ni om att använda PC-belysningar som natt- eller skymningsljus? Finns en del blåa varianter som kanske skulle passa. Någon som provat?
Kolla in t.ex http://www.gtek.se/ för en del exempel. T.ex. detta: http://www.gtek.se/index.php?mode=it...db158c5cfddb3fKommentar
-
-
MagnusL, isolerade du dina lysdiodsmoduler för att skydda mot fukt? I en belysningslåda som täcker hela karet kanske man bör göra det. Till ett 2 meter långt kar på 600 liter, skulle du rekommendera 2 x 32 dioder?Kommentar
-
Jag tror nog att det fungerar bra med pc-belysningen också i och med att den är baserad på samma teknik, den är liten och endast kräver en låg likspänning.
Jag har inte isolerat dioderna något efter som min ljusramp inte ligger an mot akvariet, jag har en luftspalt på 5 mm runt om det räcker nog för att jag inte ska få problem med fukt.Trafon sitter på utsidan av rampen så det går enbart in 10V in i rampen så jag behöver inte oroa mig för konsekvenser vid en kortis orsakad av fukt. De moduler jag köpte är ju dioderna ytmonterade på samt att alla ledningar ligger under ett lager isolering så det är nog inte så stor risk för kortis ändå. En heltäckande ramp hade jag nog satt in en knäpptyst pc-fläkt (zalman) i.
Till ett 600 skulle jag valt 2 x 32 med en vit och en blå remsa. Sen skulle jag klippt isär remsorna och satt 4 vita sen 4 blåa o.s.v för att slutligen ha 2 st 1,90 m långa blåvita ljuslister. Det som är viktigt är att dioder är ganska fokuserade mot en punkt så det gäller att se till att "blanda" det vita och blåa ljuset så att det blir harmoni istället för disco. Antagligen hade jag nog också köpt ett nätagg med stöd för dimmer (finns på Elfa 33-640-64 och 33-640-72) så att man lättare kan hitta rätt styrka på belysningen.
Magnus LovgrenKommentar
-
Hmm...det är ju en viss prisskillnad i att använda PC-belysning och att bygga själv. Ett par blåa lysrör av den typ jag länkade till ovan och ett drivsteg kostar runt 150:- + frakt. Priserna på lysdioderna och trafo drar väl iväg uppåt 1000-lappen? Men å andra sidan, ser det naturligt ut med ett rent blått ljus?
Problemet med fokuserade lysdioder kanske man löser enklast med Jukkas metod (se länk ovan), att montera en diffuserande skiva i nån mjölkvit plast eller glas ovanpå dioderna?Kommentar
-
Ja, det blir ju helt klart billigare att köra på PC varianten, tror dock att Du blir mer nöjd med den dyrare "ELFA lösningen". Skälet är at jag tror att det är enklare att placera alla dioder rätt och jag tror man får en "bättre" mer naturlig färg med den.
Å andra sidan kan man nog plocka ihop delar på elfa (blåa, vita dioder och motstånd) för en låg kostnad och sen montera sjäv på nån pertinaxplatta el. liknande.
Jag placerade mina dioder i 45 graders lutning mot vattenytan det gjorde så att jag inte har några "spotlights" på botten.
Magnus LovgrenKommentar
-
Hu...lösa vita dioder kostar inte under 25:-/st på Elfa, vad jag kunde hitta, så jag vet inte...det verkar ju både enklare och billigare med din variant. Jaja, får väl fundera lite till. Smakar det så kostar det.. :-)Kommentar
-
citat:Ursprungligen skickat av Hasse_H
Hu...lösa vita dioder kostar inte under 25:-/st på Elfa, vad jag kunde hitta, så jag vet inte...det verkar ju både enklare och billigare med din variant. Jaja, får väl fundera lite till. Smakar det så kostar det.. :-)
Ps. vill Du titta närmare på min lösning är Du välkommen ds.Magnus LovgrenKommentar
-
Kan ju säga att blå lysdioder fanns inte ens att köpa när jag gick på gymnasiet ... så kan du räkna ut hur längesedan det var...*s*Kommentar
Kommentar