Det är alldeles riktigt att man inte kan höja pH över 8.3 med bikarbonat - ju mer bikarbonat man tillsätter, desto "hårdare" trycks pH mot just 8.3. Dvs man kan _sänka_ pH med bikarbonat, förutsatt att man startar med ett pH högre än 8.3.
Anledningen till att man skall vara försiktig (och göra ett delvattenbyte innan) när man höjer pH med bikarbonat är i första hand att ogiftigt ammonium omvandlas till extremt giftig ammoniak när pH stiger. Små ofarliga mängder ammonium blir snabbt dödliga mängder ammoniak när pH höjs - enligt min mening är nästan alla fall där fiskar dör av "pH-chock" egentligen just ammoniakförgiftning.
Dessutom uppskattar förstås inte fisken om pH ändras hastigt; fiskar har ett välutvecklat system för att buffra blodets pH och mycket god förmåga att anpassa sig till olika vatten-pH, men snabbt varierande pH är värre.
Anledningen till att man skall vara försiktig (och göra ett delvattenbyte innan) när man höjer pH med bikarbonat är i första hand att ogiftigt ammonium omvandlas till extremt giftig ammoniak när pH stiger. Små ofarliga mängder ammonium blir snabbt dödliga mängder ammoniak när pH höjs - enligt min mening är nästan alla fall där fiskar dör av "pH-chock" egentligen just ammoniakförgiftning.
Dessutom uppskattar förstås inte fisken om pH ändras hastigt; fiskar har ett välutvecklat system för att buffra blodets pH och mycket god förmåga att anpassa sig till olika vatten-pH, men snabbt varierande pH är värre.
Kommentar