Här är lite information om astaxantin för intresserade användare av produkten. Jag har tidigare hört att det är en alg, men så verkar inte vara fallet. Texten är från det populärvetenskapliga magasinet Illustrerad Galen(Veten)skap:
Hummerns färgskifte (då den kokas från svart/blå till röd) har tills nyligen varit ett mysterium. Svaret finns i djurets skal som innehåller ett protein, kallat beta-crustacyanin. I detta finns bundet en FÄRGMOLEKYL som heter astaxantin. I sin fria, obundna form, är astaxantinmolekylen orange eller rödaktig men när den binds till crustacyaninproteinet förändras dess ljusabsorberande egenskaper så att den blir blåaktig. När man kokar hummern bryts skalets proteiner ner och ändrar struktur, vilket gör att färgmolekylen frisätts och får sin röda, naturliga, färg.
De har också kommit på att astaxantin är en antioxidant som skyddar cellmembran och vävnader och det kan vara en framtida medicin mot cancer. Dessutom kan det finnas användningsområden i färgämnesproduktion.
INTRESSANT, tyckte jag iallafall. Frågan är var djurhandlarna får astaxantinet från, eller rättare sagt, var de som de köper det av får den från. Nån som vet?
Tilläggas kan göras att var 10.000de hummer är knall-ljusblå. Vad detta beror på vet man inte, men de skall tydligen bli vita när man kokar dem, kan det stämma? Jag vet att de har en på Tjärnö marinbiologiska, eller hade iallafall.
Saludos,
Zaphi
Hummerns färgskifte (då den kokas från svart/blå till röd) har tills nyligen varit ett mysterium. Svaret finns i djurets skal som innehåller ett protein, kallat beta-crustacyanin. I detta finns bundet en FÄRGMOLEKYL som heter astaxantin. I sin fria, obundna form, är astaxantinmolekylen orange eller rödaktig men när den binds till crustacyaninproteinet förändras dess ljusabsorberande egenskaper så att den blir blåaktig. När man kokar hummern bryts skalets proteiner ner och ändrar struktur, vilket gör att färgmolekylen frisätts och får sin röda, naturliga, färg.
De har också kommit på att astaxantin är en antioxidant som skyddar cellmembran och vävnader och det kan vara en framtida medicin mot cancer. Dessutom kan det finnas användningsområden i färgämnesproduktion.
INTRESSANT, tyckte jag iallafall. Frågan är var djurhandlarna får astaxantinet från, eller rättare sagt, var de som de köper det av får den från. Nån som vet?
Tilläggas kan göras att var 10.000de hummer är knall-ljusblå. Vad detta beror på vet man inte, men de skall tydligen bli vita när man kokar dem, kan det stämma? Jag vet att de har en på Tjärnö marinbiologiska, eller hade iallafall.
Saludos,
Zaphi
Kommentar