Färgvarianter av T. kiriza?
Kollaps
X
-
-
jag kör 70 30 men när jag kör tigerräkor 45-55 så ozric om du hittar tigerräkor till bra pris så är det 0% astaxantin så då kan deeley snacka om skal som innehåller astaxantin för tigerräkor är vita även när dom är kokta svara på denna deeley mvh ciklidjorgenallt jag säger är min egen åsikt jag har mer än 35 års erfarnhet att hålla malawi o tanganyika så jag har haft det mesta till 85% VFKommentar
-
Skulle jag hitta Tigerräkor till bra pris skulle jag inte dela med mig till mina fiskar!
Är det inte dessa som e helt sjukt miljövidrigt odlade?? Kanske va Scampi?"Varför ser du flisan i din broders öga när du inte ser bjälken i ditt eget?"
c",)Kommentar
-
Tigerräkor... skövlas det inte otroligt med mangrove för att odla dom? har för mig jag läst nått om det.
Jag ska kolla upp hur det ligger till med tigern och astaxanthin... =)Kommentar
-
kiriza
hej jo vissa är miljövidrigt odlade men dom du köper på ica är imorterade VF ibland kanon kvalite vill ingen ha dom då säljer dom till kanon pris då är hållbarheten typ 1-2 dagar kanon att göra räkmix på det finns även några andra vita räkor som säljs jag kan inte namnet på dom men ner på ica o kolla det finns massor mvh ciklidjorgenallt jag säger är min egen åsikt jag har mer än 35 års erfarnhet att hålla malawi o tanganyika så jag har haft det mesta till 85% VFKommentar
-
Gissa varför Räkan blir röd när den kokas, jag gissar på att dom du använder är röda i skalet? =)
__________________________________________________ _______________
Citat från http://www.jehmco.com/html/powders__..._plankton.html
"Natural forms of astaxanthin are found in crustaceans such as Krill, Plankton and Shrimp"
__________________________________________________ ______________
Citat från http://www.gfa.se/Skaldjurspigmentering.htm
"Färgen hos skaldjur är först och främst beroende på närvaron av pigment som kallas karotenoider Dessa finns i både kött och skal. Det vanligaste pigmentet är astaxanthin, som är helt rött. Detta pigment ger laxen dess röda färg eftersom pigmentet inlagras i laxköttet. När pigmentet kombineras ihop med olika proteiner så kan det bilda olika färger. Vissa kombinationer kan ge upphov till blå färger så att skalet blir blått. Andra proteiner kan kombineras med astaxanthin och bilda gröna färger i skaldjurens rom och ägg"
Hos okokt hummer finns i skalet ett blått proteinkomplex som kallas alfa-krustacyanin. Detta pigment innehåller 16 enheter, vardera bestående av en aminosyrekedja (proteindelen) och en molekyl av karotenoiden astaxantin. Astaxantinet ger komplexet dess färg. Vid kokning lösgöres helt enkelt astaxantinmolekylerna från aminosyrekedjorna och byter därvid färg till rött.
Detta gör att man INTE BEHÖVER tillsätta färgpulver..
Men det finns i alla skaldjur en viss mängd astaxantinmolekylerna vilket vill säga astaxantin, och det gäller även tigeräkor vilka många gånger e gråa då dessa säljes okokta. men även om dom kokas så blir dom inte röda men INNEHÅLLER ÄNDÅ ASTAXANTIN.....
Men tillräklig naturlig mängd för rödfärgning innehåller bara nordhav räkor,kräftor, hummer och krabba..
Så även den som gör mix av tigerräkor får astaxantin i firrarna. Och tur e det då vf fiskar(troffar) får i sig detta genom dom kräftdjur som finns i algmattan dom naturligt betar på i sjön........ Sedan e det en sak som vi inte skall glömma, -astaxantinmolekylerna är en karotenioider som INTE är vattenlöslig(förutom vidhögre temperaturer typ kokning, molekylförändring tror jag det kallas) utan fettlöslig så det e frågan om det som finns i skaldjur naturligt verkligen färgar fisken. Jag tror intr det men men, astaxantinpulver som vi tillsätter i tex räkmix är en utvunnen prudukt vilket gör att den är vattenlöslig och kan färga det den kommer i kontakt men....
Tror inte detta gör er klokare men det kan om inte annat sätta igång tankeverksamheten lite xtra, även på mig självaSenast redigerad av Oden70; 21 June 2008, 00:30.Petrochromis is da shit8)8)Kommentar
-
Intressant tråd detta. För att visa hur en av mina honor blev efter flera månaders matning av räkmix på 5% räka och resten grönt och 5 gram astaxantin pulver/ kilo mat. Dessa får inte längre något astaxantin men det var ett roligt test bara.Kommentar
-
För hur man än vrider på det så e astaxantin ingen målarfärg utan ett ämne som förstärker redan befintliga pigment. För att ta ett snabbt xempel, golden e gul och förblir gul även efter annvändning av astaxantin berikad räkmix. En rödzebra blir RÖDARE av astaxantin då den har RÖDA/ORANGA pigment . Och detta kan vi inte ändra på om vi inte tar falu rödfärg och målar dom röda. Vidare e det väl igentligen ingen av oss som e biokemist och som kan ge en utförlig vetenskaplig underöknings resultat ang detta ämnePetrochromis is da shit8)8)Kommentar
-
Instämmer helt med dig där ang Kejsare. De är ju bara gula i sitt band och har inte samma anlag (tror jag) i den gula färgen som finns hos Kiriza. Kejsare är en fisk jag absolut skulle ge en mix innehållande astaxantin.
Instämmer även med det andra Oden som du skrevKommentar
-
Edit: Slö som jag är på midsommardagen så läste jag inte odens inlägg. Den svenska räkan blir fint rosa utan tillsatser. Jag misstänker att de du skriver om snarare handlar om att de ska behålla färgen som nykokta räkor har.Senast redigerad av Ola Svensson; 21 June 2008, 09:42.Med vänliga hälsningar
OlaKommentar
-
Med vänliga hälsningar
OlaKommentar
-
Intressant!! Men vad är "oxidative stress"??
Och apropå oranga Kiriza så dyker det väl upp "Mango Kiriza" el likn med både hanar & honor med orange/mango-färgade band! Jag tror det skulle vara mkt lätt att urvalsodla fram en sån stam, och det inte nödvändigtvis med Astaxanthin!"Varför ser du flisan i din broders öga när du inte ser bjälken i ditt eget?"
c",)Kommentar
-
-
Räkorna man köper är knallröda men tappar färgen och blir rosa när de kokas. Är det inte även delvis så att flod- och signalkräftor är svarta men färgen försvinner vid kokning och då ser man det röda?
Edit: Slö som jag är på midsommardagen så läste jag inte odens inlägg. Den svenska räkan blir fint rosa utan tillsatser. Jag misstänker att de du skriver om snarare handlar om att de ska behålla färgen som nykokta räkor har.
När det gäller olika kräfter och hummrar så sker följande vid kokning:
Hos okokt hummer finns i skalet ett blått proteinkomplex som kallas alfa-krustacyanin. Detta pigment innehåller 16 enheter, vardera bestående av en aminosyrekedja (proteindelen) och en molekyl av karotenoiden astaxantin. Astaxantinet ger komplexet dess färg. Vid kokning lösgöres helt enkelt astaxantinmolekylerna från aminosyrekedjorna och byter därvid färg till rött.
Detta gör att man INTE BEHÖVER tillsätta färgpulver..
Men det finns i alla skaldjur en viss mängd astaxantinmolekylerna .Petrochromis is da shit8)8)Kommentar
-
Ytterligare en hona som går åt det oranga hållet och med ett enormt band.
Har ej fått yngel från denna än dock.Kommentar
Kommentar