If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Hej! Har lite undringar om eklöv på botten. Påverkar det vattenvärden mycket och ska man ta nedfallna, torra eller plocka från trädet för bästa resultat? Andra erfarenheter? Blir tex kakaduciklider jätteglada =) av löv?
VH frida
Skrev ett långt svar som "försvann" så här kommer ett i korthet, påverkar pHt liknande som torv kan jag tänka mig har själv använt det till just kakadua blir hur bra som helst. Ta torra fräscha löv från marken och koka dem för att de skall sjunka direkt, vattnet blir inte så brunt då heller. Lite bark och ekgrenar piffar upp ytterligare.
Visst fungerar det bra med eklöv i akvariet.
Detta har behandlats tidigare både i CB och här i forumet så sök gärna på eklöv för mer information, här kommer en tråd:
Om man vill vara mer biotopriktig kan man även annvända tappade blad från Benjaminfikus eller Fönsterfikus. Speciellt Benjaminfikusen brukar tappa en hel del blad så här på hösten när det blir mörkare. Fönsterfikusens blad är lite större och håller länge i akvariet. Tror dock att det är viktigt att dessa har varit riktigt torra samt att man har kokat ur dom rejält först. Jag har använt mycket av dessa båda i mina akvrium och det har fungerat mycket bra, men då jag har plockat dom i naturen har jag alltid kokat dom först av den anledingen. Ett annat löv som iaf ser ut som löv från ett träd som finns i Sydamerika är lön. Har dock aldrig provat och vet inte hur nära släkt den är med svensk lön. Ser dock snyggt ut på botten i dom bäckar som jag sett dom.
Hej So.
Benjaminfikus skulle jag aldrig rekommendera till någon att ha hemma på grund av att det är den växt som framkallar mest allergi hos folk.Det är något ämne i bladen som inte är bra.
MVH Mats
Det hade jag faktiskt aldrig hört förut om denna vanliga växt, men en snabb sökning på nätet bekräftar ju vad du skriver. Får nog överväga att slänga ut mina efter att ha läst några av dom sidor som kom upp.
Allergi mot benjaminfikus? Allvar?
Den anses vara helt ogiftig, det är en växt som rekommenderas terrarier där det är stor chans att djuret äter av växterna, och jag har haft vandrande pinnar som endast livnärde sig på benjamin. Fast det är klart, man kan bli allergisk mot nästan allt. Jag bara hoppas jag aldrig blir allergisk mot kaffe!
Jag har haft benjamin-blad i akvarium, och åminstone hos mig bröts de ner (skeletterades) på mindre än en vecka. Eklöv har jag nu; de är inne på sin tredje vecka och verkar helt opåverkade än så länge.
Bok lär skall vara bra också, fast det är ont om bok här i Sthlm, så jag har inte provat.
Hej So.
Kan tala om en växt som är "görbra",Fredskalla ,som man kan ha tillfäligt i akv.Det som är bra med den här växten är att den neutraliserar formalin i spånskivor vid nybyggnad i hus.
MVH Mats
Jag har haft benjamin-blad i akvarium, och åminstone hos mig bröts de ner (skeletterades) på mindre än en vecka. Eklöv har jag nu; de är inne på sin tredje vecka och verkar helt opåverkade än så länge.
Bok lär skall vara bra också, fast det är ont om bok här i Sthlm, så jag har inte provat.
Nedbrytningen påskyndas av högt pH, skall man använda löv i akvariet bör man därför se till att hålla ett lågt pH. Det förutsätter ju också att detta stämmer överens med fiskarnas behov. Håller man ett pH över 7.0 bör man kanske avstå från löv i akvariet.
Den allra bästa metoden att behandla löv som jag stött på finns utförligt beskriven i en bok skriven av Jörgen Eggers "Inredning av akvariet", kolla på ditt bibliotek. Rekommenderas!
Hej.
Eggers metod är det att lacka löv och allt inredningsmatrial i såfall är den nog gångbar i utställningsakv. som står en månad eller så,för vad händer när lacken spricker.
Skall man ha ek,boklöv i akv. så är det väl för att man försöker efterlikna en regnskogs biotop.Om det är så behöver man ej behandla löv och liknande,man förlorar ju efekten av det naturliga utsendet samt mister alla humusämnen i vatnet.
MVH Mats
Eggers metod är inte alls tänkt för utställningar etc. utan ett permanent sätt att behandla löv så att de inte bryts ner. Gjort på rätt sätt spricker de inte, ser inte onaturligt ut och håller i åratal. Humuseffekten kan lätt tillgodoses genom andra metoder (torvfiltrering mm.) Just eklöv tycker jag är synnerligen olämpligt i ett sydamerikansk akvarium just på grund av sin karaktäristiska form, bättre är att använda ett mera neutralt blad, exempelvis bok.
Kommentar