Artemia Vs Tropheus

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • pitchblack

    Artemia Vs Tropheus

    Vad är rätt och vad är fel..är artemia skadligt för troffars tarmsystem som en del säger. Att stora troffar inte äter räkdjur i vilt tillstånd utan bara som yngel och ungdjur.

    och ang pellets..nån som har nåt att säga om vilken sort som är bäst och om pellets är bra över huvud taget..
  • Fredrik H.
    Användare
    • April 2002
    • 1884

    #2
    Såvitt jag förstår så är vuxen artemia ett räkdjur med mycket lite skal, och det skal som finns är väldigt mjukt. Detta gör den betydligt mer lättsmält än tex cyklops eller mysis.

    Mysis är ett räkdjur som består av ganska mycket hårt skal och cyklops är mer skal än kött. Eftersom Tropheus har en väldigt lång tarm som är anpassad för ständigt algbetande så mår den dåligt av lättsmälta räkdjur som artemia.

    Vad yngel och ungdjur beträffar så går det mycket bra att mata Tropheus yngel med mjuka proteinrika produkter som nykläckt artemia och proteinrikt granulat. Det är först då fisken kommer upp över 4-6 cm som det börjar bli viktigt att kosten är lite trög.

    Jag har matat lite med spirulina pellets men inte riktigt sett några resultat. Det är först då man matar med räkmix som jag tycker att man verkligen märker hur stor roll foder spelar. Det är förstås väldigt viktigt att vänja in räkmixen över en ganska lång tidsperiod.

    mvh,
    Fredrik H.
    Gratis konto på: www.cichlidtube.com
    www.cichlidgallery.org
    www.tropheini.com

    Kommentar

    • pitchblack

      #3
      personligen så matar jag med artemia,räkmix och pellets..
      Artemia och räkmix en gång om dagen vardera och ibland får dom lite vanliga röda pellets...det verkar funka här..några synpunkter o du store Tropheus gud))

      Kommentar

      • Fredrik H.
        Användare
        • April 2002
        • 1884

        #4
        Oj, nu blev man upphöjd till Tropheus gud. Det låter ju fint.

        Det brukar gå bra att mata Tropheus med lite av varje bara man vänjer in det på ett bra sätt. Jag vet odlare som bara kör med röda Hikari pellets och tycker att det funkar bra. Jag tycker att det känns lite riskabelt och gillar dessutom tanken på att ge dem något som liknar vad de får i naturen.

        mvh,
        Fredrik H.
        Gratis konto på: www.cichlidtube.com
        www.cichlidgallery.org
        www.tropheini.com

        Kommentar

        • pitchblack

          #5
          kan hålla med dig där ang pellets..men trots allt så känns det som om dom gillar att verkligen jaga pellets och dom håller sig i fin form kropps mässigt tycker jag..kanske innehåller mycket power i pellets???och det är klart att man helst vill ge dom så naturligt som möjligt..men man vill ju samtidigt ha dom välgödda..finns ju tex räkmix där dom har haft i lite xtra färgämne vad det nu hette (finns naturligt i räkdjur i Tangan)...frågan är om det är bra eller dåligt??

          Kommentar

          • David Johansson
            Användare
            • April 2002
            • 581

            #6
            Det handlar mycket om det som Fredrik skriver, nämligen vana och successiv invänjning. Det handlar också om det totala födointaget, som tillskott kan man förmodligen ge det mesta i födoväg (inom vissa ramar) till en tropheus. Men när födan blir alltför fiberfattig och animalisk finns det risk att man råkar ut för problem.

            Snabba svängningar i kosten (samt andra förhållanden) är förmodligen ett större hot än att komplettera med artemia eller vissa typer av pellets emellanåt. Människor fungerar ju faktiskt på samma sätt, även om vi är allätare så får vi lätt problem om vi går från ren vegankost till en kost med inslag av mycket animalisk föda.

            Om man ger en tropheus som är van vid en viss föda en helt annat väldigt olikt foder kan detta orsaka problem, detta även om det nya fodret egentligen är mer lämpat som Tropheusmat.

            Tropheus i vilt tillstånd äter förmodligen en del räkdjur även som vuxna men den huvudsakliga kosten är algerna som betas av klipporna. Som yngel/ungdjur lever de ju istället i en något annorlunda miljö, nära stranden mellan stenarna som skapar skydd. Här ägnar de förmodligen större fokus på att faktiskt sikta in sig på att fånga de kräftdjur som finns att tillgå. Denna kost bidrar också till tillväxt vilket givetvis är av stor betydelse för överlevnad.
            David

            Kommentar

            • David Johansson
              Användare
              • April 2002
              • 581

              #7
              citat:Ursprungligen skickat av pitchblack

              frågan är om det är bra eller dåligt??
              Här finns det såklart inget facit och jag tycker att man inte skall leta fel om det inte finns anledning att tro att det är fel.

              D.v.s. verkar fiskarna må bra och växer finns det inget skäl till att byta foder oavsett vad det sägs eller skrivs om olika foder. Får du däremot problem med sjukdomar, dålig tillväxt, utebliven lek kan man ju titta närmar på bl.a. foder.

              Jag gissar att två Tropheusägare skulle kunna ge helt olika foder till sina fiskar och det fungerar utmärkt, däremot om de skall byta foder med varandra skulle detta orska problem. Så länge man inte har en bit tanganyikasjö att tillgå får man helt enkelöt testa sig fram.
              David

              Kommentar

              • pitchblack

                #8
                skönt att höra era åsikter,,uppskattas mycket..tack stefan

                Kommentar

                Arbetssätt...