If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Den tydligaste könsskillnaden hos mina är mängden rött. Min hane är väldigt röd över både huvud och fenor. Honan bara svagt rosa-röd i pannan. Hanen har även betydligt längre fenor.
Neej, det ska man väl inte, eller..??.. "Read head Tapajos", "Orange head Tapajos" och "Read cheek Tapajos" är väl samma fisk. Vad jag vet så har den alla dessa namn eftersom den inte har något riktigt namn.
Om denna fisk simmade fritt mot svart bakgrund som mina hane gör på min bild, så skulle den verka lika röd som min.
Den på bilden har förstås bara sorgliga ursäkter till fenor men den är lika röd.
Man måste ju tillägga att när jag fotograferar mina egna fiskar så ställer jag ibland iordning stora blixtaggregat på stativ och svart bakgrund samt kamera på stativ. Sedan väntar jag ut den absoluta piken på hanens lekbeteende och har då hela utrustningen på plats och inkopplad. I fallet med Geophagusbilden så har jag haft en liten studio monterad kring karet i över en vecka innan jag tycker att han är mogen. Jag kan inte psåtå att det är hans normala utseende. Just nu har han inte mycket till varken färg eller fenor. Han går för tillfällert i en 720:a med N. livingstoni, C. borleyi, D. comp, 6-7 udda Tropheus av olika slag. Nyss fanns det även ett par fullvuxna C. caeruleus i karet som slogs så att täckglasen nästan flög av. Ni förstår säkert att detta är en temporär lösning och inget jag är stolt över. Vad jag vill säga är alltså "He aint pretty no more" (men han blir såklart).
Här är några som är väldigt lika mina till vardags:
Thomas Weidner jämställer i sin bok "South American Eartheaters" Geophagus sp. "Tapajós Orange Head" med Geophagus sp. "Tapajós Red Cheek". "Read Head Tapajós" nämner han dock inte, vad jag kan se.
Däremot bör man inte sätta likhetstecken mellan G. sp. "Araguaia Orange Head" och "Tapajós Orange Head" då dessa dels kommer från olika lokaliteter från olika floder, men också har en liten skillnad i huvudets form och sidofläckens form och placering.
Tror också att det samma fisk med olika namn,mina G."orange head tapajos" är ibland jätte röda och vissa dagar mindre röda eller inget rött/orange alls på pannan.
Fredrik & Anders,
enligt Jeff Rapps sa ar G Redhead Tapajos = G Orangehead Tapajos.
Jag undrar nu hur stora dom skall vara till forsta leken?
Jag trodde att geophagus och gymnogeophagus gillade att vara i stim eller i ett gang i alla fall. Bor man ha ett par eller ar det battre med en grupp - funkar en grupp vid leken?
Tack.
Jag trodde att geophagus och gymnogeophagus gillade att vara i stim eller i ett gang i alla fall. Bor man ha ett par eller ar det battre med en grupp - funkar en grupp vid leken?
Tack.
Jag har bara ett par för tillfället, och de verkar vara på gång att leka (just nu tjafsar dom). Men jag inbillar mig att det vore bättre med en mindre grupp, lite mer gruppdynamik är nog nyttigt.
Så jag letar efter 2 stycken till...
anli,
tror du att ynglen klarar sig med en grupp? DVS kommer resten av gruppen att lata dom nya ynglen vara och lammna ifred dom lekande foraldrarna eller kommer dom unga aldrig att ha en chans?
Mina ar nu ca 2-3 cm sa jag undrar vid vilken storlek dom borjar leka och hur lange det kommer att droja.
INXS: Jag har bara provat med ett par men jag tror absolut inte att de återstående individerna i en grupp skulle kunna ta några yngel från det yngelvårdande paret. Det är ju munruvare vi talar om och riktigt skickliga sådana dessutom. Risken är nog större att återstoden av gruppen skulle bli tvingade att stå i skamvrån högt i ett hörn under hela vårdperioden.
Jag lät min andra kull vara kvar i sin helhet och den vårdades ömt i 14 dagar sedan åts den upp på ett par sekunder. Starx efter startar nästa lekupptakt. Vill man ha yngel kvar så måste man nog ingripa men jag tror inte att det föreligger några hot från andra än föräldrarna själva.
Kommentar