Jag har använt bikarbonat för att få upp PH i mina Malawi och Centralamerikakar. I höstas slutade jag dock, då jag periodvis haft problem med infusorier just i dessa kar. Finns teorier om koppling mellan infusorier och att höja PH med bikarbonat. Så jag slutade. Stockholmsvattnet håller uppåt ph 7, med bikarbonat kom jag upp till drygt 8.
Men, nu i vinter så tyckte jag att mian CA verkade hängiga och färglösa medan det i malawikaret var samma aktivitet och full fart och ruvande honor nu som då, med lägre ph. Jag kopplade ihop det med låg temperatur i CA-karet och deras hängighet. Malawi behöver inte lika hög temp som CA generellt. Tempen låg runt 22-23. Jag höjde tempen något i CA-karet, men de var lika hängiga och färglösa.
Då återgick jag till att höja PH igen med bikarbonat, samtidigt som tempen återgick till 23. CA-firrarna blev genast märkbart piggare och lite mer färggranna, medans det i malawi-karet var som vanligt.
Så helt ovetenskapligt, kanske är vissa CA-arter mer beroende av ett högre PH än vad malawi är?
Jag kommer nog fortsätta med att använda bikarbonat i bägge kar. De är kar utan växter, så då är ett högre ph viktigare för de nyttiga bakterierna iaf, även om ph aldrig går under 6 utan bikarbonat.
Någon med samma erfarenhet angående ph i CA-kar och fiskarnas välbefinnande?
Men, nu i vinter så tyckte jag att mian CA verkade hängiga och färglösa medan det i malawikaret var samma aktivitet och full fart och ruvande honor nu som då, med lägre ph. Jag kopplade ihop det med låg temperatur i CA-karet och deras hängighet. Malawi behöver inte lika hög temp som CA generellt. Tempen låg runt 22-23. Jag höjde tempen något i CA-karet, men de var lika hängiga och färglösa.
Då återgick jag till att höja PH igen med bikarbonat, samtidigt som tempen återgick till 23. CA-firrarna blev genast märkbart piggare och lite mer färggranna, medans det i malawi-karet var som vanligt.
Så helt ovetenskapligt, kanske är vissa CA-arter mer beroende av ett högre PH än vad malawi är?
Jag kommer nog fortsätta med att använda bikarbonat i bägge kar. De är kar utan växter, så då är ett högre ph viktigare för de nyttiga bakterierna iaf, även om ph aldrig går under 6 utan bikarbonat.
Någon med samma erfarenhet angående ph i CA-kar och fiskarnas välbefinnande?
Kommentar