Troffetråden 2015
Kollaps
Det här är ett klibbigt ämne.
X
X
-
-
Troffetråden verkar lite död....................... Hur som helst red Bishop är partiellt eller helt infertil, Tycks som om de första lekarna kan bära yngel men efterhand är de helt infertila.............. Har diskuterats förut, i början kan yngel komma men sen är det kört. Detta är faktiskt synd då det är en av de vackraste jag skådat. Men vem vill ha en fisk som inte förmår att fortplanta sig, det liksom förtar en del.
Jag har drömmaswa som kommer med 50 yngel i månaden och drömkejsare med 50 yngel i månaden. De fungerar som de ska, mina bishop leker konstant(över 40 vuxna honor) men inga yngel så det är tråkigt.
mvh
Mikael
I början var det lite tröstlöst men nu blir det fler honor som går hela vägen. Däremot så blir kullarna små 4-6 st.
Man kan tänka sig olika variationer på temat.
Orsaken till att de "inte finns" i naturen kan vara att det är så glest mellan dem att de aldrig träffar en lämplig partner att föröka sig med. Eller om bara säg 10 % av dem är fertila blir sannolikheten för att en fertil fisk har lekt med en annan fertil fisk väldigt liten, i de flesta lekarna är endera parten infertil (nån statistiskt begåvad kan säkert kalkylera fram sannolikheten).
Eller kanske så att säg 90 % är sterila och 10 % har en mycket nedsatt fertilitet (säg igen 10 %). Då blir det nollresultat av de flesta lekarna och ett mycket litet antal yngel från de lekar som lyckas. Och utsikterna för att dessa yngel skulle ha god fertilitet är små.
Men detta är bara lekmannaspeck, nån som är insatt i genetik och statistik får gärna utveckla ämnet vidare.3000 liter med Tropheus
http://www.ciklid.org/forum/showthread.php?t=60754
Tropheus sp. black Ikola
Tropheus sp. black Caramba
Tropheus red bishop Caramba
Tropheus Moorii Kambwimba
Tropheus Moorii Kapampa
Tropheus Duboisi MaswaKommentar
-
Ett par veckor gammalt yngel av Tropheus moorii , Lufubu. Så litet, men redan vackert.
(Ursäkta bildkvaliteten, de är ena rackare till att vara svårplåtade, och så ska de hålla på och jaga varandra, hela tiden.)mvh
Mikael W
(NCS-medlem sedan 1981)Kommentar
-
stiligaKlart du ska vara medlem! Vi har ett växande medlemsantal och kommande år är jubileumsår, vi firar det väldigt gärna tillsammans med dig!
///David
Ordförande Nordiska CiklidsällskapetKommentar
-
Hej,
Nu när sommaren börjar lida mot sitt slut så söker sig blicken allt oftare mot akvariet igen. Med det även suget på att hitta på något nytt.
Jag har kört Malawi i ca 15 år men funderar nu på att byta spår och testa Troffar av något slag. Några nybörjarfrågor som dyker upp.
* Har 960L och så det behövs en rätt stor grupp, vad är era erfarenheter av att sätta ihop flera grupper med ungfisk från olika håll? Kan man göra detta med ett par dagars, veckors eller kanske tom. månaders mellanrum för att få ihop en tillräckligt stor grupp?
* Har ett "schema" för Aulonocara där man ser vilka olika som går att blanda utan större risk för korsning. Någon som har en liknande för Troffar? Eller är det kanske några få "regler" för att reda ut detta? Om det skulle landa i att jag vill köra två grupper.
* Ni som har erfarenhet av många olika sorter. Vilka är, i ert tycke, de "enklaste"/minst känsliga sorterna?
Med vänlig hälsning/Marcus960L MalawiKommentar
-
Ska du blanda så håll dig till en från varje grupp. Moorii, sp.red, sp.black med Ikola inräknat, Brichardi med Mpimbwe inräknat, Duboisi. Det är ingen garanti att de inte korsar sig. Jag köpte Mpimbwe yngel från en grupp som gott med Ikola där det visar sig nu när de växt till sig att det var några som var korsningar mellan de två.
//PeterSenast redigerad av Pettap; 10 August 2015, 10:16.Kommentar
-
Det är väl ganska enkelt, ska man odla så blandar man inte(Punkt). Ska man inte odla så spelar det inte riktigt någon roll om det blir blandningar.Kommentar
-
960 liter är ganska stort för en troffegrupp. Titta därför också gärna på Davids utmärkta tråd https://www.ciklid.org/forum/showthread.php?t=68280
för lite alternativa idéer.mvh
Mikael W
(NCS-medlem sedan 1981)Kommentar
-
Hehe, hoppas få till en artikel i CB om detta framöver. Har frisimmande troffeyngel just nu. De brukar käka supp av leleupin, men nu har honan klarar av 7st rätt länge.Klart du ska vara medlem! Vi har ett växande medlemsantal och kommande år är jubileumsår, vi firar det väldigt gärna tillsammans med dig!
///David
Ordförande Nordiska CiklidsällskapetKommentar
-
960 liter är ganska stort för en troffegrupp. Titta därför också gärna på Davids utmärkta tråd https://www.ciklid.org/forum/showthread.php?t=68280
för lite alternativa idéer.
Med vänlig hälsning/Marcus960L MalawiKommentar
-
Hej
Det är säkert klokt att bygga upp en stor troffegrupp med ungfisk från lite olika håll (förhoppningsvis är de inte syskon i alla fall, dvs härstammar från samma odlare/grupp). Men passa då på att undvika att blanda olika raser/varianter. Då menar jag inte raser/varianter i stort, utan att det inom vissa finns lokala undervarianter. Ta t.ex. Körsbär, som är en variant av Tropheus sp. "black". Inom Körsbär torde det finnas en handfull olika lokala undervarianter som det är skäl att hålla rena och inte korsa.
En sammansättning med en Troffegrupp som dominerar plus en eller ett par andra arter låter intressant. Utmaningen blir att hitta arter som hinner få mat. Troffarna är duktiga på att förse sig. Tänk också på att eftersom troffarna inte tål animalisk föda måste grönföda passa också de andra arterna. I regel är detta inte ett problem, de flesta icke-växtätare överlever på troffemat. Bara för utpräglade rovfiskar kan det bli lite magert.
En klassisk kombination är ju Troffar plus hästnosar. Ophthalmotilapia ventralis är också ett täånkbart alternativ, de äter grönt och är tuffa nog att hinna få mat. Det finns säkert många andra lämpliga.mvh
Mikael W
(NCS-medlem sedan 1981)Kommentar
-
Hej,
Tack för tipsen!
Ophthalmotilapia ventralis var ju riktigt fin.
Jag tycker att snäcklekare verkar ha ett kul beteende och skulle gärna ha med några sådana också. Är dom veka eller skulle det troligen funka?
Med vänlig hälsning/Marcus960L MalawiKommentar
-
Hej,
Tack för tipsen!
Ophthalmotilapia ventralis var ju riktigt fin.
Jag tycker att snäcklekare verkar ha ett kul beteende och skulle gärna ha med några sådana också. Är dom veka eller skulle det troligen funka?
Med vänlig hälsning/Marcus
Även små multisar etc spöar troffar som är för nyfikna... Dvs är närmare snäckskalen än kanske 5cm, speciellt om det finns yngel.Kommentar
-
http://www.skovdeaf.se/
http://www.fotosidan.se/member/view.htm?ID=113642
http://www.skovdefagelklubb.se/Kommentar
-
Kommentar