If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Sköna lirare!
Varför ogillas tofsalger? Jag tycker de kan vara prydsamma i måttlig mängd.
I måttlig mängd ja, hehe... Men vad det gäller yngel är det väl bra antar jag, för det finns väl ett gäng små organismer bland algerna som de kan äta?
Matade dem nyss (om de åt vet jag inte), och det verkar som om mamma gädda är lite nervös, för hon började samla ihop dem, och tog tillbaka dem till grottan.
Hmm, jag kommer aldrig ihåg, hur mycket salt i förhållande till vatten ska man ha när man kläcker artemia? I de där svarta artemiakläckarna...
Några bilder från idag, inte jättebra de heller, men man ser vad de föreställer i alla fall.
Senast redigerad av Micke_A; 07 December 2014, 15:19.
MVH Micke
"Varför har ni Carl-Uno Sjöblom i ert akvarium?" "Det är inte Carl-Uno Sjöblom, det är en brax!"
2 msk. salt per liter vatten, jag häller vatten i en 1 1/2 liters läskflaska och häller i 3 msk. salt, vatten ska vara rumstempererat (för kallt vatten- då löser sig inte all salt). Tar ungefär 24-36 timmar tills de kläcks, ställ de där det är varmt då går det snabbare.
Lycka till
Hmm, jag tog vatten direkt ur karet, i en så'n där svart artemiakläckare, och fyllde den nästan ända upp, hur mycket rymmer en så'n? Tog en matsked, kanske skulle hälla i en till?
MVH Micke
"Varför har ni Carl-Uno Sjöblom i ert akvarium?" "Det är inte Carl-Uno Sjöblom, det är en brax!"
Häll bort lite - den ska inte fyllas ända upp. Lägg den vita grejen (inte koppen utan spiralgrejen) på plats och häll så mycket vatten att det når inte till de vita kanterna. Har du för mycket vatten funkar det inte. Det finns en markering på sidorna, invändigt, på den svarta. Det är lite över en halvliter. Du kan ta akvarievatten förstås. Ska stå ljust. räcker med en matsked till halvlitern.
Jag kläcker mina i rumstemperatur som varierar med årstider.
Det kläcks snabbare på sommaren, men funkar på vintern också, om jag ställer på en varm plats dvs. inte på fönsterbänken, har dragiga fönster.
25 grader låter optimalt. Nån lampa efter 26 timmar så de simmar till ljuset.
Min erfarenhet är att det finns mest nauplier efter 36 timmar.
Jag brukar förkläcka i en matlåda fylld med 2 cm saltvatten och hälla försiktigt i det svarta, yttre ringen, sen hälla lika försiktigt satvatten i mitten tills det uppnår rätt nivå. På så sätt kan man ha artemia kontinuerligt om man har bara en kläckningsburk.
Köp en pipett på Panduro eller en doseringsspruta på Apotek (en sån som doserar hundmedicin) och spruta in mot yngel. Mamma lär sig snabbt att det betyder mat.
Får se om de här äggen är gångbara fortfarande, de har legat i kylen ett bra tag, och det verkar ha kommit in fukt i röret. Och de där skallösa som ligger i vätska, de ska tydligen gå och kläcka också, men om de redan är skalade, lever de verkligen då? Och den flaskan har också stått ett tag. Men vad jag förstår, så ska den tydligen vara rätt hållbar.
MVH Micke
"Varför har ni Carl-Uno Sjöblom i ert akvarium?" "Det är inte Carl-Uno Sjöblom, det är en brax!"
Ok, så det är svårt att ens få dem till det frisimmande stadiet? Nu är de väl inne på sin tredje eller fjärde dag som frisimmande, och även om jag inte är överförtjust i de där tofsalgerna, så finns det väl en del ätbart bland dem.
MVH Micke
"Varför har ni Carl-Uno Sjöblom i ert akvarium?" "Det är inte Carl-Uno Sjöblom, det är en brax!"
Kommentar