Malawi akvarium med fart

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • mikoto
    NCS Medlem
    • March 2014
    • 314

    #16
    Ja, jag har tittat på auratus flera gånger i butiker redan innan jag övervägde att skaffa ett sötvattenskar. De står klart ut både i färg och form.

    Jag har även glömt skriva här att jag gått ifrån mekaniska pumpar i det här akvariet utan cirkulerar vattnet med luft istället. Jag har två utströmare i det här akvariet, en som ersätter pumpen i mitt filterhörn samt en i motsatt hörn för att ge lite fart på vattnet där. Jag experimenterar med luft mycket öht just nu. Tycker det är ett trevligt sätt att flytta vattnet på och om man lägger stenen långt ner i akvariet så har det den trevliga egenskapen att det skapar ett rakt men milt flöde från botten till toppen. Så slipper man även besväret med att dra ut pumpar så de inte går torrt när man gör vattenbyten.

    Det är ganska bekvämt att det är sötvatten dock, i mitt saltvattenskar måste jag torka av kanterna runt karet varje kväll annars börjar hela akvariet få grova saltflingor på sig...

    Har även bytt ut alla halogen lampor mot LED spottar nu istället. Halogen lamporna spred ljuset bredare och jag gilla att de värmde vattnet lite. Men annars så ger led lamporna ett starkare ljus, de är mycket svalare vilket fungerar bättre med hur jag satte socklarna samt att jag fått ner ljusförbrukningen från 105W till 15W...

    Jag var på akvarieloppis hos Kjell Fohrman förra helgen, där köpte jag en 250W metall halogen armatur med. Den ger ett otroligt ljus som nog ser bra ut häröver... Fast vi har många kar att driva i lokalen och bara två proppar som helst inte ska överbelastas så jag får hejda mig lite :-)

    Kommentar

    • mikoto
      NCS Medlem
      • March 2014
      • 314

      #17
      Mina rostciklider kom idag! Sen leverans, klockan 22 ringde akvariecenter och sa att bilen hade lämnat de :-) Men den som väntar på något gott...

      Fiskarna såg väldigt fina ut och simma piggt i akvariet trots den långa resan. Jag tog innan på kvällen och gjorde ett nytt stenröse i vänstra änden av akvariet för att ge de gömsle och förvirra de gamla fiskarna lite. Men när jag släppte i de så togs det med ganska stor ro av resten av invånarna. Så introduktionen verka gått bra. Dock så såg jag att de nya fiskarna redan hade lite prick. En av fiskarna såg lite tröttare ut än resten och kan ha varit källan.

      Ska man vara korrekt så ska man kanske karantänhålla nya fiskar. Men jag vet att detta ändå är tuffa fiskar och har haft prick två gånger innan. Så jag hade redan protozin hemma som jag använt vid tidigare utbrott och vet hur det fungerar. Så jag har lagt i en första dos och kopplat in värmaren för att höja temperaturen lite, så det ska vi nog kunna lösa...

      Nu blir det svårt att hålla sig till imorgon kväll då jag kan se till de igen.

      Kommentar

      • mikoto
        NCS Medlem
        • March 2014
        • 314

        #18
        Jag får köra en miniuppdatering här, då det är trist att inte skriva något.

        Efter introduktionen av de nya fiskarna så fick jag prick i karet, det här med karantänhållning... Det är inte fel. Jag medicinera men tappa tyvärr två av de nya rostcikliderna, resten av fiskarna klara sig bra dock och är extremt aktiva. Jag tappad dock en copadichromis fisk idag. Men hon har sett dålig ut länge och hängt i ett av hörnen. Tyvärr var hon omöjlig att fånga och de andra fiskarna jaga henne aldrig när jag såg så hon har fått vara kvar i huvudkaret. Men idag var hon slut.

        Lite motgångar får man ta.

        På den positiva sidan så mår alla andra fiskar toppen och det är liv överallt i karet. De här fiskarna kan verkligen inte vara stilla och man måste vara försiktig med maten. De slutar ju aldrig äta odjuren! Jag kan slänga i bit efter bit och de kastar sig hela tiden över. De ser ut som om de käkat en hel kastanj eller något till slut. Nu när jag vet att de äter så har jag därför dragit ner matningen något. Tycker de gamla placidochromis och copadichromis fiskarna lagt på sig lite med så de ser bra ut.

        Min erfarenhet nu är att copadichromis fiskarna är väldigt ömtåliga, de får nästan alltid prick och blir dåliga när jag introducerat nya fiskar. Man får vara försiktig om man skaffar dessa, det blir mitt tips.

        Jag hade tänkt ta ut de fiskarna ett tag men nu har de repat sig och verkar fungera bra med de tuffare mbuna fiskarna så de får gå ihop. Men jag har ett till kar iordning om det ändrar sig.

        Inga av mina bilder blev bra så ni får en dålig!

        Klicka på bilden för större version

Namn: uppdatering.JPG
Visningar: 1
Storlek: 212,7 KB
ID: 694506

        Kommentar

        • Erik Österlund
          Användare
          • January 2005
          • 3788

          #19
          Vad är det för copadichromis du har?

          Kommentar

          • mikoto
            NCS Medlem
            • March 2014
            • 314

            #20
            Copadichromis Azureus, för mig är de prick magneter. Tre gånger har de angripits och de har alltid tagit mer stryk än övriga invånare i karet.

            Kommentar

            • mikoto
              NCS Medlem
              • March 2014
              • 314

              #21
              Jag köpte några stycken fiskar till igår. Jag hade tänkt att köpa Auratus och Sprengerae men åkte på sprengerae och Copadichromis Azureus istället. Men det går bra det också :-)

              Efter tidigare läxor med prickar som resultat så har jag satt de här i karantän först så de får lära sig hur min mat ser ut och mitt vatten. Så går kanske introduktionen lite smärtsammare. De är mycket pigga och orädda iaf, rostcikliderna har kanonfin färg! Riktigt röda i tonen. Ska de se ut så eller är det ett diet resultat? Jag har haft både så röda fiskar innan precis som jag haft med bronrostiga som de jag har nu.

              Klicka på bilden för större version

Namn: Nya malawi.JPG
Visningar: 1
Storlek: 214,9 KB
ID: 694640

              Kommentar

              Arbetssätt...