If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Du får inte tag i dem någonstans! Klipp från jordbrksverket
Äppelsnäckor (Pomacea) får inte introduceras till eller spridas i EU
Äppelsnäckor (Pomacea sp.) är snäckor som från början inte hör hemma i Europa. Om de skulle spridas här kan de göra stor skada i naturliga våtmarker och i risodlingar. Äppelsnäckor har hittats ute i naturen i Spanien och EU har nu infört regler för att förhindra ytterligare introduktion och spridning inom EU.
Åtgärder för att hindra att snäckorna sprids i Europa
Mot bakgrund av utbrottet i Spanien har Europeiska kommissionen fattat ett nödåtgärdsbeslut som innebär följande för snäckor av alla arter som tillhör släktet Pomacea:
Det är förbjudet att på något sätt skaffa snäckor från länder utanför EU, ta med snäckor i bagage, skicka snäckor med post och liknande. Du får heller inte byta exemplar med akvarister från länder utanför EU.
Snäckor får inte säljas, bytas eller förflyttas inom EU. Tänk på att all handel och förflyttning inom Sverige därmed också är förbjuden.
Du får behålla snäckor som du redan har hemma i akvarium.
Du får inte släppa ut Pomacea i naturen.
Vid import av vattenväxter från länder utanför EU ska växterna ha sundhetscertifikat som intygar att sändningen är fri från Pomacea.
Vattenväxter som kommer från områden i EU där snäckan förekommer får endast flyttas om de följs av ett så kallat växtpass som intygar att växterna är fria från allvarliga skadegörare. För närvarande finns länk till annan webbplatsPomacealänk till annan webbplats enbart i Ebrodeltat i Spanienlänk till annan webbplats
Om du misstänkter att Pomacea förekommer i naturen ska du omedelbart rapportera det till regelenheten på Jordbruksverket.
Om Pomacea hittas i svensk natur kan Jordbruksverket besluta om bekämpningsåtgärder, till exempel handplockning av snäckor och ägg.
Du hittar beslutet till höger.
EFSA utvärderar EU:s nödåtgärder
Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, arbetar med att ta fram ett vetenskapligt underlag om Pomacea och riskerna med spridning av de arter som är svåra växtskadegörare. EFSA har redan publicerat en rapport om möjligheterna för äppelsnäckor att etablera sig i EU. EFSA kommer att publicera en mer omfattande rapport under 2014.
Det pågår också inventeringar i våtmarker i EU.
EFSA:s vetenskapliga underlag tillsammans med inventeringsresultaten kommer att ligga till grund för en översyn av EU:s nödåtgärdsbeslut om Pomacea. En sådan översyn ska ske senast den 28 februari 2015. När EU-beslutet är omarbetat kommer vi på Jordbruksverket att se över våra bestämmelser.
Snäckorna kommer från Sydamerika
Pomacea-snäckor är växt- och algätande snäckor som lever i olika typer av våtmarker som träsk, diken, dammar, sjöar och floder. Vissa arter är svåra skadegörare i risodlingar. Andra arter är populära att hålla som prydnadsdjur i akvarier.
Snäckorna har sitt ursprung i Syd- och Mellanamerika, delar av Karibien och sydöstra USA. Flera arter har spridit sig, via handel med växter eller avsiktlig förflyttning. I Asien orsakar Pomacea stora skador i både risodlingar och naturliga våtmarker.
Snäckorna har spridit sig till Spanien
I augusti 2009 hittades en Pomacea- snäcka (P.insularum) för första gången i Europa, i Ebrodeltat i nordöstra Spanien. Snäckorna har påverkat det naturliga ekosystemet och invaderat risodlingar. Bekämpningen har varit dyr och omfattande.
Bilder på äppelsnäckor (Pomacea sp.) och ägg
Avgränsat område för Pomacealänk till annan webbplats
EFSA:s rapport om möjligheter för Pomacea att etablera siglänk till annan webbplats
Bestämmelser
Kommissionens beslut om åtgärder för förebyggande av införsel till och spridning av Pomacea-snäckor inom EUPDF
Ring växt- och miljöavdelningen:
036-15 50 00 (växel)
mvh Wilhelm
"Animals are such agreeable friends- they ask no questions, they pass no criticisms"
Att sedan de tropiska Pomacea-arterna som var vanliga i handeln inte utgör något hot någonstans i Europa, hör inte hit. Det är tills vidare förbjudet - åtminstone tills förbudet har utvärderats på EU-nivå.
Större fokus borde läggas på annat än att sitta och förbjuda saker och ting hit och dit.
Jag har haft äppelsnäckor innan och inte åt dessa några växter! Då bordede rensat sydamerika på all vegetation..
Senast redigerad av {_AquA_}; 13 April 2014, 01:13.
Den stora art från Uruguay/Argentina som planterats ut på Filipinerna och som nu även finns i ett mindre område i Spanien äter definitivt växter. Den länsar! Och den blir dubbelt så stor som en vanlig äppelsnäcka. Men eftersom de som utrett detta i EU tror att det är svårt att skilja arterna åt eller att det följer ägg med akvarieväxter så har man förbjudit alla arter i släktet. (Ett släkte som troligen snart kommer delas upp i flera släkten.)
Man får alltså inte förflytta äppelsnäckor alls. Så idag går det inte att få tag i dem utan att bryta mot lagen. Det finns andra snäckor om man vill ha snäckor och man får nöja sig med dessa.
Fascinerades av Äpple-Stora Äppelsnäckor när jag var ute och plockade vattenliljor tillsammans med hustrun förra veckan (har aldrig sett så stora!!) ...om de inte förbjudits så hade jag plockat med mig några äggklaser hem.
Notis: Äppelsnäckorna har en enormt viktig roll i de biotoper de hör hemma i, då de både bryter ner näring så att den blir tillgänglig för andra arter/växter + är ett viktigt näringstillskott för fåglar & djur under perioder var det finns lite annan mat.
Newbie December 2009
Malawi: 450 liter
Salt: 90x40x35 Optiwhite (Akvarielagret Special) + ett par nano
Fascinerades av Äpple-Stora Äppelsnäckor när jag var ute och plockade vattenliljor tillsammans med hustrun förra veckan (har aldrig sett så stora!!) ...om de inte förbjudits så hade jag plockat med mig några äggklaser hem.
Jag låser tråden p.g.a. att det har skrivits om hur man skaffar äppelsnäckor, och eftersom det är förbjudet tills vidare ska det inte diskuteras på forumet hur fel man än tycker att förbudet är.
Kommentar