Lista dina 5 favoritfiskar, med motivering...

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • FI
    Användare
    • August 2002
    • 3743

    Lista dina 5 favoritfiskar, med motivering...

    Jag tänkte vi kunde starta en liten rolig tråd där man listar sina 5 favoritfiskar(inte bara ciklider) med en kort liten motivering varför man gillar dem. Var inte så blygsamma med motiveringarna så kanske även andra får upp ögonen för just Era favoritfiskar.

    Här är min lista...

    1.
    Jaguarciklid
    . Kanske inte så oväntat för några av er... Det är svårt att lägga fingret exakt på vad som tilltalar mig mest med dessa magnifika fiskar men det grundar sig tveklöst i deras intressanta och genomtänkta jaktmetoder, sedan så gillar jag även deras utseende med deras detaljerade och vackra mönster samt den råa och brutala kraft de utstrålar. Jag gillar även att de inte har en uns rädsla i sina kroppar och att de verkligen har en attityd som får de flesta andra fiskar att blekna vid jämförelse. Att de sedan nästan står på samma nivå som sebracikliden när det gäller att vara lättlekt gör ju inte saken sämre heller.

    2.
    Påfågelciklid
    . Jag kommer alltid att ha varma tankar om dessa bjässar, det var tveklöst de två påfåglarna vi hade hemma i föräldrahemmet som gjorde att jag på allvar fastnade för akvariehobbyn. Det som tilltalar mig mest med påfåglarna är deras oväntat lugna beteende, deras rovgirighet, deras tillgivenhet till ägaren samt deras intelligens som än så länge är oöverträffat bland de fiskar jag har haft. Jag har haft påfåglar i två omgångar, senaste gången blev de redan efter bara några månader så tama att jag kunde klappa dem och var verkligen så nära ett vanligt husdjur man kan komma med en fisk. De kunde även hoppa långt ovanför vattenytan och ta en pellets direkt ur nyporna på en. En riktig "cirkus-fisk"

    3.
    Chokladmal
    . Jag vet inte riktigt vad som gör denna mal så intressant, det är möjligt att det är en blandning av att de visar sig så sällan att man blir helt sprallig så fort man ser dem samt att de har ett utseende och en kroppsbyggnad som är väldigt fascinerande. Jag har haft chokladmalar i flera omgångar, vissa har varit oerhört aggressiva och andra har varit lugna, den jag har nu är väldigt lugn av sig men verkar mer eller mindre uteslutande livnära sig på jaguarciklidernas yngel vilket kanske inte är så kul alla gånger. Det är i alla fall en väldigt personlig mal som inte liknar någon annan och "hullingarna" på sidan gör också att de verkar klara sig oavsett vilket monster som ger sig på dem.

    4.
    Fengädda
    . Det här är en art som jag alldeles nyligen har upptäckt och det är möjligt att det är nyhetens behag som gör den så intressant... men likafullt så är det här ett otroligt intressant fisksläkte som nästan mer verkar likna ormar och ödlor än fiskar. Det här är väldigt speciella fiskar och väldigt vackra(enligt mig) och det jag gillar mest med dem förutom deras utseende och udda beteende är att de blir väldigt tillgivna till ägaren och snabbt äter maten direkt ut händerna på en. En ny favorit, helt klart.

    5.
    Citrinellumciklid
    . Det här är en ciklidart som jag bara blir mer och mer intresserad av ju mer jag lär mig om den och ju längre jag har den. Det är ingen direkt rovfisk som annars är det jag intresserar mig mest för men den här fisken har andra saker som får intresset att vakna till liv. För det första så är det en enligt mig mycket vacker ciklid, klara skarpa färger som liksom sticker ut litegrann och med fenor som aldrig någonsin viker sig när den har kommit till rätta i karet. 100% stolthet, hela tiden.
    Hur som helst, det här är verkligen en ciklid som inte backar undan i första taget, det här är en ciklid som skoningslöst tar sitt revir och som sedan utökar det så att det nästan går utanför akvariet. Hanen jag har just nu försöker envetet att skrämma bort mig om jag sitter för nära akvariet och han är så aggressiv att jag måste hålla undan honom med en håv för att inte bli biten om jag ska göra något i karet... Rädsla existerar inte för fem öre och det osar verkligen 100% attityd om hela dess utseende och beteende. En otroligt revirhävdande stridis som är oerhört responsiv till vad som händer utanför karet och i hela dess omgivning. Även om jag inte ser något hopp om att någonsin kunna odla fiskar av denna art så är det likafullt en mycket intressant fisk att ha i hemmet pga dess härliga attityd och beteende.


    Jepp, det var mina favoriter. Lista nu era favoriter och försök gärna skriva bra och intressanta motiveringar så att man kan få upp ögonen för nya intressanta arter.

    Mvh Fredrik Isaksson
    Fredrik Isaksson
    Bildarkivet
  • jarinen
    Användare
    • April 2003
    • 1888

    #2
    Hej!

    Det var ju en bra tråd som du startade, hoppas på stort deltagande, skulle vara intressant.

    Här är mina favoriter:

    Vieja Synspila

    Vackraste cikliden! Makalöst , Man baxnar.


    Tomocichla Asfraci

    Vacker som få med sina guldgula prickar över hela kroppen!
    I det vilda så lever den i kraftigt strömmande vatten och det märks den är verkligen rapp och simkunnig vill jag påstå.


    Herichtys carpintis

    Under rätt förutsättningar så är denna ciklid min favorit när det gäller beteendet.

    Uaru ( Uaru amphiacanthoides )

    Har ingen erfarenhet av den här cikliden men någon gång vill jag ha ett rent artakvarium baserat på Uaru.
    Anledningen till att jag gillar den är att den är så vacker och lite annorlunda, en speciell fisk helt enkelt.

    Heros Efasciatus

    Bara gillar den, med sina självlysande orangea ögon, väldans vacker när den skiftar färger vid lek och humörsvängningar.



    Mvh Jarinen

    Kommentar

    • Bilbo
      NCS Medlem
      • April 2002
      • 1159

      #3
      Kul idé, jag hänger på!

      Dimidochromis compressiceps
      Just nu i alla fall, eftersom jag har det i akvariet. Men de har det mesta, iögonfallande(hihi) utseende (snygga men ändå riktigt fula), intressant jaktbeteende.

      Discus
      Fantastiskt vacker, och intressant fiskart.

      Neolamprologus multifasciatus
      Häftigt "gruppbeteende" som inte lämnar någon ointresserad.

      Badis badis
      Helt enkelt en totalt underskattad fisk, de är både otroligt orädda, samt har attityd och aggressivitet så det räcker och blir över när de vill.

      Synodontis multipunctatus
      Också pga att de är nyinköpta, otroligt vackra och är totalt orädda, en väldigt trevlig mal helt enkelt.
      // Magnus Arvidsson

      Kommentar

      • Rickard
        Användare
        • April 2002
        • 727

        #4
        Favoriterna

        1. Champsochromis Caeruleus
        Handelsnamnet Troutcichlid kan man förstå när man ser denna torped till fisk. Den blir rätt stor (35 cm) och behöver stora simytor. Detta är en snabbsimmande rovciklid som har specialiserat sig på Usipa (Malawis sill). Det är häftigt att se när den tar fart i karet och drar upp en svallvåg som är 1 dm hög. Jag har fått tejpa kanterna på täckglaset för att inte förstöra golvet. I övrigt är den som övriga Haplisar "ganska" snäll (det är trots allt en ciklid) mot sina medinvånare som är för stora att äta. Mina tigger som hundar när man kommer in i rummet och viftar på svansarna( lite små komiskt).

        1. Dimidiochromis Strigatus
        Jag kunde inte bestämma mig för vilken som var min favorit. Strigatus är "storebror" till Compressicepsen. Jag tycker att denna ciklid har vackrare kroppsform (mer propotionell), vackrare färger (det är röda gällock) och lite större. Dom är rätt tuffa även om det inte är i klass med värstingarna inom Mubunas-arterna. Den jagar i klippformationer där dess smala kropp kan komma in i skrevor där ev. byten finns. När man tittar på dom så ser dom "kaxiga" ut.

        3. Buccochromis
        Jag måste skaffa någon typ av Buccochromis, snarast! Jag har som sagt ingen ännu, men det skall väl komma så småningom. Detta är en annan av de stora Haplisarna från Malawi. Kan bli 35 cm och ganska kraftig. Klart snygga.

        4. Rhamphochromis
        Den till utseendet klart grymmaste firren i Malawisjön. Detta är rovciklidernas optimala form, snabb, vassa och många tänder, stor, jättegap. Tyvärr finns dessa bara i silver men det uppvägs av de övriga attributen. Jag har tyvärr inte plats för dessa idag( kräver 2,5 m kar) men så småningom kommer väl även dessa att förgylla mitt kar.

        5. Arowana
        Här pratar man om gap. Det är mer mun än fisk. Tyvärr passar den inte in med mina övriga akvarieinnvånare. När den jagar så hugger den som en orm. Klart udda form. Man får passa sig för dom hoppa högt. Jag hade för några år sedan en som hoppa igenom täckglaset för att det satt en fluga på det. Man skulle haft en videokamera och filmat den händelsen.
        M.v.h.
        Rickard

        Kommentar

        • Rickard
          Användare
          • April 2002
          • 727

          #5
          Det verkar som rovciklidägarna är i majoritet eller?
          M.v.h.
          Rickard

          Kommentar

          • Daniel Odell
            Användare
            • January 2003
            • 2437

            #6
            Ja kul

            Jaguarciklid
            Egentligen har jag inte hafft mina tillräckligt länge för att kunna sätta dem som #1, men med hjälp av övriga jaguarägares berättelser och bilder på praktexemplar som "Jumbo" så hamnar den där uppe ändå.

            Crenicichla
            Nu är jag lite bred här då Crenicichla är ett släkte. Jag har inte så stor erfarenhet av dessa heller, bara ett par månader med mina egna Menezesi. Ett spännande släkte som fortfarande verkar väldigt nya och fräsha inom akvaristiken, med flera obeskrivna arter och enorm storleksvariation inom släktet. Fanns det tid och plats skulle jag nog vilja hålla minst en handfull arter i detta släkte. Mina Menezesi är rovfisk deluxe som inte backar för något. Tigger värre än påfåglar!

            Påfågelciklid
            Det finns nog inget mer praktfullt än en fullvuxen fint färgad påfågel. Denna snälla (oftast) jätte som aldrig slutar äta skulle också finnas i hemmet om plats fanns.

            Redtail
            Detta är ingen akvariefisk, tyvärr ser man den i handeln altför ofta. Efter att under ca 10 års tid stiftat bekantskap med Aquarias 3 bjässar är det omöjligt att inte älska deras sköna beteende. Ja menar hur många andra fiskar har lyckats skinnflå handen på ett finskt skinhead?

            Chokladciklid
            Uan tvekan den vackraste fisken inom akvaristiken. Mina 4 är jordens fegaste och hänger i sina grottor och syns bara vid matdags. Men det är något speciellt med dom.

            Fiskar som *nästan* tog sig till top 5: Lamprologus Occellatus, Betta Splendens, Dario Dario, Sphaerichthys osphromenoides och de resterande Guapotes.
            fish r friend

            Kommentar

            • mrgreed
              Användare
              • July 2002
              • 494

              #7
              1 Melanochromis Auratus
              Nån som bjuder upp till dans?
              Finns det nån hårdare fisk än denna ,finns det nån fisk som har en så överlägset bra teknik i att ta ner motståndarna på jorden än en Auratus.En Auratus är en otroligt tuff fisk som självsäkert och uppnosigt åker omkring och spänner sig i akvariet och attackerar t.o.m mycket större invånare än den själv.Mycket tuff och rent av elak men med många grottor och gömställen också en mycket häftig invånare att beskåda i ett akvarium.

              2 Cichlasoma Festae
              Mina Festae börjar så smått att färga ut ordentligt nu och vad kan man säga .Otroligt vacker fisk!

              3 Nandopsis Labiatum
              Dessa fiskar verkar ha en personlighet som jag inte sett hos andra fiskar(än).Den känner igen sin ägare och attackerar densamma när man försöker göra rent.Tar gärna maten ur handen.Den är tyvärr svår att hålla med andra fiskar då den inte likt Auratusen verkar vilja slåss för skojs skull ,utan attackerar den så gör den det ofta ordentligt vilket brukar leda till den andra fiskens död:-(

              4 Channa Obscura
              Vilket monster!!
              Makalös rolig fisk att beskåda i ett akvarium,den här fisken smyger sig på sitt byte likt en orm.
              Klart rolig fisk att ha om man har tillgång till levandefoder.

              5 Jack Dempsey
              Tycker jag är en fisk som kommit lite i skymundan av alla arter.
              Jag har ett par hemma och min hane är mycket färggrann.
              En fin fisk som passar bra ihop med inte alltför stora tuffa syd/centraler.

              Kommentar

              • walle_1
                Användare
                • February 2003
                • 708

                #8
                Channa obscura är en fisk som jag tycker verkar skitrolig. jag har tidigare haft en micropeltes men denna ble vför stor. Kan du inte berätta lite mer om obscura, gärna bilder och filmer på matning.

                Jag vet inte om jag kan knåpa ihop någon topp 5 lista än eftersom jag inte har haft akvarie så värst många år. Jag tycker iaf att ormhuvven och andra "riktiga" rovfiskar är väldigt intressanta, speciellt matningen. En annan favorit är jaguarcikliden.


                MVH Martin
                MVH Martin

                http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                Kommentar

                • mrgreed
                  Användare
                  • July 2002
                  • 494

                  #9
                  Det är ett tag sedan jag hade Channa Obscura den gick ensam i ett 150 liters akvarium.Jag matade den med malawiciklider och det var lika spännande varje gång.Den smög sig på dem i en "s" position och liksom gled närmare bytet..
                  Dum som jag var bytte jag in den eftersom jag då bara tyckte den var rolig vid matning.
                  Jag skull vilja ha tag på en ny som eventuellt skulle kunna gå ihop med mina Centraler.

                  Mvh
                  Danne

                  Kommentar

                  • Jonas E
                    Användare
                    • February 2003
                    • 2533

                    #10
                    Mina favoriter:
                    1.Tropheus:
                    Förstaplatsen för att det är en extremt vacker fisk med underbart beteende. Roligaste fisk som finns.

                    2. Labidocromis sp. Hongi
                    En rolig lab. som alltid e framme, väldigt fina färger och lugnt beteende. En klar favorit i mitt 540.

                    3. Aulonocara
                    De vackraste fiskarna jag vet (förutom troffarna). Deras lugna beteende är underbart att bevittna, även om de ibland kan blixtra till och jaga upp den underlägsne hannen bakom pumpen.

                    4. Lamprologus Ocellatus
                    Den tuffaste fisk jag varit med om( i förhållande till dess storlek). Den attackarar min hand när jag gör rent framrutan, de jagar iväg mina aulonocara-honor och t.o.m. hannen. De är helt enkelt underbara.

                    5. Labeotropheus Trewavasae.
                    En väldigt rolig fisk med rolig mun. Dess överbett är riktigt läckert. De är väldigt roliga att se på när de jagar varandra, de e alltid framme o verkar vara hungriga. De har av min bror o far blivit kallade Ture efter Lyckliga Ture i serien hagbard, så det är det nya namnet på firrarna här hemma =) .

                    Dessa e mina favoriter/
                    /Jonas
                    540liter innehållandes 4st synodontis multipunctatus och en ancistrus

                    Kommentar

                    • JohanW
                      Användare
                      • February 2003
                      • 127

                      #11
                      1.Diskus VF men även röda varianter
                      2.Loricariidae malar..ffa L-14
                      3.Potamotrygon rockor......P.leopoldi
                      4.Microgeophagus ramirezi
                      5.Uaru amphiacanthoides

                      .......motivering...hmmm.....intressant, utmaning, skönheten....man är väl beroende....fast i fisk träsket....
                      11 Pigeon blood
                      9 VF nhamunda blue
                      Ett gäng L-malar

                      Kommentar

                      • Rickard
                        Användare
                        • April 2002
                        • 727

                        #12
                        Det skulle vara kul om fler kunne lägga in sina favoriter. Jag tycker att det är kul och se vad folk har för fiskar och framförallt varför.
                        M.v.h.
                        Rickard

                        Kommentar

                        • Ola Svensson
                          Användare
                          • April 2002
                          • 14633

                          #13
                          Aequidens patricki
                          Dessa vackra aggressiva fiskätare har stigit på den här skalan under åren. De är inte lika "bullsiga" som blåciklid och guldsöm utan slätare och smäckrare på något vis. Sedan är de inte alls lika hundlika utan skygga och visar sig bara för folk de känner.

                          Crenicichla från saxatilisgruppen
                          Snyggare fiskar finns inte och något med deras beteende gör dem oemotståndliga. Svårigheten att få paret att hålla ihop (att hanen inte dödar honan) som är så typisk för tokmonogama fiskar hindrar dem från att hamna på första plats.

                          Puntius vittatus
                          En fisk ska ha någon form av karraktär. Jag tog hem silverbarber från Gujarat 1997. Mina blir max två centimeter och är så skygga att jag bara ser dem när jag legat still i en timma på minst fyra meters avstånd. För att se dem ordentligt har jag använt kikare! Folk som tittar på akvarierna där jag permanentodlar dem tror inte på att det finns fisk i dem. Det kallar jag karraktär!

                          Clamydogobius eremius och Pomatoschistus minutus
                          Hur coola som helst...

                          Min Ancistrus-hona
                          Spöar mina 20-centimeters Ae. patricki samt den lika stora Crenicichla menezesi-hanen utan problem när dessa stör henne. Attackerar även mig av samma orsak. Drottningen i akvariet. Respekt...

                          Bubblare:
                          Neolamprologus pulcher-komplexet, Lamprologus multifasciatus, Aequidens pulcher, Paracyprichromis nigripinnis, Nanochromis transvestitus, Poropanchax normanni, Megalechis thoracata, Crenicichla comprecisseps, Julidochromis marlieri, Heros, Benitochromis, Chromidotilapia, Rivulus och alla Pelvicachromis. Har nog missat en del arter som lika väl kunnat ligga på listan. Sedan finns det ju önskelista med Theraps carouleus, Priapella comprecisseps, Oreochromis grahami osv. osv.
                          Med vänliga hälsningar

                          Ola

                          Kommentar

                          • olof
                            Användare
                            • April 2002
                            • 1823

                            #14
                            Hej!

                            Listar bara favoriter jag själv haft:

                            1. Aequidens Metae
                            Gul, lungn och stor. En fantastiskt rolig fisk.

                            2. Gymnogeophagus Balzani
                            Udda utseende och charmigt beteende. De är snälla men busar hela tiden med varandra om revir och dylikt.

                            3. Palletciklid
                            En av de vackraste och kanske den roligaste cikliden. Lätt att få i lek. Snäll men med atityd.

                            4. fjärilsciklid
                            Vakraste cikliden? En liten juvel

                            5. kardinaltetra
                            Nån gång måste jag skaffa ett stort stim kardinaler i ett akvarium anpassat i första hand för dem.

                            Bubblare, fiskar jag skulle vilja ha men inte haft förut:
                            -Geophagus "red head Tapajos"
                            -Satanoperca leustetica
                            -Biotodoma Wawrini
                            -gul fantomtetra
                            -royal pleco L-027
                            -Hypancistrus L-066
                            -Chokladciklider
                            -Blåciklider
                            -Flaggciklider
                            -Nyckelhålsciklider
                            -Discus
                            -Hästnosar
                            -Tropheus

                            Tänker jag längre kommer jag nog på fler...

                            Mvh

                            olof
                            http://malmolundcyclechic.blogspot.com/

                            Kommentar

                            • Kjell Fohrman
                              Användare
                              • April 2002
                              • 4619

                              #15
                              Här är min lista över mina favoriter - jag tar dock enbart med ciklider eftersom detta är en ciklidsida och tar dessutom med 10 st istället för 5 (omöjligt att bara ange 5).
                              Jag avstår också från kommentarar.
                              1. Labeotropheus trewavasae
                              2. Tanganicodus irsacae
                              3. Pterophyllum scalare
                              4. Dimidiochromis compressiceps
                              5. Microgeophagus ramirezi
                              6. Cyphotilapia frontosa
                              7. Cyrtocara moorii
                              8. Lamprologus ocellatus
                              9. Geophagus steindachneri
                              10. Thorichthys meeki
                              Ciklidhälsningar
                              Kjell

                              Kommentar

                              Arbetssätt...