Resultat: Viktigast när du handlar akvarieprylar

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Rickard
    Användare
    • April 2002
    • 727

    #16
    Det är bara det att man ser att butiker går dåligt och man får köra längre för att hitta "sina" specialistbutiker och om denna trenden fortsätter är jag rädd för att dom små specialiserade/ duktiga butikerna försvinner snabbt. Detta gör att jag blir engagerad och vill informera om vad jag tror vad som väntar i framtiden.

    Detta vill inte jag medverka till. Jag är övertygad att hobbyn kommer att förlora om detta sker. Man får bara hoppas att man har fel (men det brukar jag inte att ha )
    M.v.h.
    Rickard

    Kommentar

    • odilou
      Användare
      • April 2002
      • 308

      #17
      Naturligtvis stöder man sin lokala butik - det är så den blir bättre. Inte heller jag tror att andelen som handlar från Tyskland är särskilt stor (lyckligtvis), ja faktiskt väldigt liten i förhållande till hur mycket vissa har att säga om saken trots att de knappast själva är några storskaliga akvarister/konsumenter.

      Jag hade velat ha ett alternativ till i omröstningen om vad som är viktigast när jag handlar:
      "Att jag stöder en seriös och hederlig verksamhet"

      Kommentar

      • Kjell Fohrman
        Användare
        • April 2002
        • 4619

        #18
        citatet är bara det att man ser att butiker går dåligt och man får köra längre för att hitta "sina" specialistbutiker och om denna trenden fortsätter är jag rädd för att dom små specialiserade/ duktiga butikerna försvinner snabbt.
        Just den utvecklingen sker idag i än större skala i Tyskland - fackhandeln slås ut (där kunskapen finns) och internet men framförallt supermarkets tar över. De senare hade för några år sedan bara någon procent av marknaden, men har idag nästan hälften. Den totala marknaden har också minskat och det tror jag beror på att de som köper fisk idag inte har någon att fråga längre, eller får lära sig rätt kunskap från början. Hobbyn stimuleras inte heller pga utbudet blir sämre (supermarkets säljer bara storsäljare och är inte intresserade av udda eller nya arter).
        Visst det har blivit billigare i Tyskland, men hobbyn går bakåt.
        Detta får bli mitt sista inlägg i denna tråd (om inte någon ställer en direkt fråga till mig) eftersom tråden egentligen skulle handla om gallupen.
        Ciklidhälsningar
        Kjell

        Kommentar

        • David Johansson
          Användare
          • April 2002
          • 581

          #19
          Möjligen var det svårröstat då flera av alternativen är viktiga (såklart) och inget kanske oviktigt. Men kanske misslyckades vi med regel nr 1 denna gång i enkätundersökningar - Nämligen att se till att den som röstar förstår frågan.

          Frågan syftade till att spegla vad ni anser är viktigast när ni väljer/köper akvariprylar. En som kategoriskt väljer Eheim väljer förmodligen detta pga av kvalitet och inte pris, då finns det billigare märken. Sedan att densamme person inte tycker det finns någon anledning att betala mer än nödvändigt ser jag mer som en självklarhet. Jag menar det blir ju inte bättre kvalitet på pumpen för att den kostar 1.200:- istället för 895:-

          Men möjligen fanns de väl mycket utrymme frö tolkningar i denna fråga, det blir bättre nästa gång.
          David

          Kommentar

          • Rickard
            Användare
            • April 2002
            • 727

            #20
            Det märks att detta ämne engagerar folk.
            M.v.h.
            Rickard

            Kommentar

            • Tony
              Användare
              • April 2002
              • 4594

              #21
              Det är nog inte ämnet som sådant som lockar, utan snarare åsikterna om det.

              Själv jobbar jag som säljare av div kontorsmaskiner där datorer är en stor del av utbudet. Själv har jag åtskilliga kunder som jämför mina priser med Dustin (som ju är ett billigt postorderalternativ). Tror tex Stefan att vi som sitter med kunskap, resurser, lokaler, servicebilar, verkstad etc etc skall kunna hålla samma priser som Dustin som endast har ett lagersystem? De kunder som handlar hos oss även om de kan köpa samma prylar billigare hos dustin är alltså villiga att betala lite extra och i gengäld vara trygga med att veta att hjälp finns när de behöver den.

              Vad har du själv för erfarenhet av affärsverksamhet Stefan? Vore intressant att veta.

              Tony Englund

              Kommentar

              • StefanL
                Användare
                • August 2002
                • 10784

                #22
                citat:Tror tex Stefan att vi som sitter med kunskap, resurser, lokaler, servicebilar, verkstad etc etc skall kunna hålla samma priser som Dustin som endast har ett lagersystem?
                Nej det tror jag inte. Men då får man också räkna med att endast ha en viss kundstock. Envisas man om att man har det bästa konceptet trots att kunderna klagar på prisbilden så vet inte jag hur man kan lyckas att förbise det viktigaste ett företag har...dvs sina kunder.

                citate kunder som handlar hos oss även om de kan köpa samma prylar billigare hos dustin är alltså villiga att betala lite extra och i gengäld vara trygga med att veta att hjälp finns när de behöver den.
                Men de blir färre och färre. Det finns näst intill lika många exempel där folk blivit arrogant och illa behandlade av dessa kunniga personer. Service nivån är väldigt varierande. Vad garanterar hjälp när det behövs?

                citat:Vad har du själv för erfarenhet av affärsverksamhet Stefan? Vore intressant att veta.
                Egentligen totalt ointressant att besvara...men men...jag har en ekonomisk utbildning och stort intresse i ekonomiska frågor inom allehanda områden. Jag har tidigare arbetat inom försäljning som produktionsansvarig. Jag har arbetat inom dagligvaruhandel.
                Först och främst är jag [u]KONSUMENT</u>...och om jag inte kan säga ifrån när jag tycker att det finns oskäliga höga priser inom zoohandeln i Sverige så är det fruktansvärt fattigt.

                Det finns goda handlare som ger både kvalitet, service och god prisbild...dom handlar jag gladeligen ifrån...resten får INGA pengar ifrån mig.

                Kommentar

                • fredrikr
                  Användare
                  • October 2002
                  • 985

                  #23
                  citat:Vad har du själv för erfarenhet av affärsverksamhet Stefan? Vore intressant att veta.
                  Det här är ju uppenbart till för att få fram svaret "Jag har inte ägt eller jobbat i någon butik". Det är en fånigt låg nivå, för det är på något sätt att säga att om du inte har provat så har du inte rätt att komma med synpunkter. Med det resonemanget ska endast de som kört rattfulla få komma med åsikter om rattfylleri, endast fångvårdare ska få komma med åsikter om fångvård etc. Tycker du det är rimligt? Alla måste väl rimligen få komma med åsikter utifrån sin egen erfarenhet. Du som har en annan bakgrund kan då bara bemöta det med din erfarenhet, men det ger dig inte rätt att se ner på den som har en annan bakgrund.

                  Resten är otroligt off topic, men det var inte jag som började... Den som struntar i datorbutiker kan sluta läsa nu...

                  Jag har handlat mycket av Dustin under perioden 1999-2002. Jag anser att de ligger ca 5% över de billigaste butikerna (varav en ligger på Vasagatan i Stockholm =&gt; inte låg hyra) i snitt, men att de har ett grymt brett utbud, mycket bra lagerhållning, snabb och punktlig service, kunniga tekniker, ingen väntetid i telefon, en bra webbsite, samt möjlighet till fakturering även för mindre företag. Är det bråttom budar de över varorna inom Stockholm till en överkomlig kostnad. Smidiga, flexibla, kunniga och serviceinriktade. Jag kan inte fysiskt gå dit med min trasiga dator, och jag har full respekt för att en del väljer lokala datorbutiker av detta skäl, men jag tycker Dustin är värd all respekt för den proffsiga och tydligen efterfrågade tjänst de erbjuder.

                  Att det finns motsvarande utveckling inom akvaristiken förvånar mig inte ett dugg. Handlare som bara sitter med armarna i kors och beklagar sig över utvecklingen får faktiskt finna sig i att bli frånåkta av marknaden. Handlare som analyserar situationen och listar ut vilka åtgärder de kan vidta för att möta marknadens behov, och agerar därefter, har däremot en chans.

                  Mvh,

                  Fredrik
                  Fred rik Rams berg, Stockholm. Moderator för Köp och Sälj-avdelningen.  <font color="red">2005-06-05:</font id="red">
                  http://www.stockholmsciklidklubb.com   http://akvarium.ramsberg.net     <font color="red">Nya bilder!</font id="red">

                  Kommentar

                  • Stelin
                    Användare
                    • December 2002
                    • 1339

                    #24
                    Kloka ord fredrik, hoppas detta nu blir slutorden också.
                    //Stefan Lindstedt

                    Kommentar

                    • Kjell Fohrman
                      Användare
                      • April 2002
                      • 4619

                      #25
                      citat:Handlare som bara sitter med armarna i kors och beklagar sig över utvecklingen får faktiskt finna sig i att bli frånåkta av marknaden. Handlare som analyserar situationen och listar ut vilka åtgärder de kan vidta för att möta marknadens behov, och agerar därefter, har däremot en chans.
                      Jag håller fullständigt med om detta och jag tror också att många zoohandlare med all säkerhet kommer att slås ut av den ökande internethandeln om de inte möter marknadens behov.
                      Vad ingen tar upp är vad detta med marknadens behov egentligen innebär för hobbyn och detta är ju en högst intressant fråga, eller hur.
                      Idag sker det de facto en drastisk marknadsanpassning i Tyskland och vad innebär detta - jag skrev ovan
                      citat:fackhandeln slås ut (där kunskapen finns) och internet men framförallt supermarkets tar över. De senare hade för några år sedan bara någon procent av marknaden, men har idag nästan hälften. Den totala marknaden har också minskat och det tror jag beror på att de som köper fisk idag inte har någon att fråga längre, eller får lära sig rätt kunskap från början. Hobbyn stimuleras inte heller pga attv utbudet blir sämre (supermarkets säljer bara storsäljare och är inte intresserade av udda eller nya arter).
                      Visst det har blivit billigare i Tyskland, men hobbyn går bakåt.
                      Idag har det faktiskt redan också påbörjats en marknadsanpassning i Sverige och de smarta zooaffärena slänger idag ut alla djur utom fisk och de fiskar som behålls är de färglada - gula, röda, blåa, vita, rosa, orange dvs de som säljs i stora kvantiteter med bra förtjänst, men kanske inte de fiskar som jag som akvarist tycker är så där jätteskoj. De personer som köper dessa fiskar är kanske inte heller de som idag går med i NCS. Självklart måste också NCS marknadsanpassa oss för att få medlemmar i framtiden och satsa mer på "marknadanpassade" fiskar som "Flower Horn" och "Papegojciklid" (Centralamerika-hybriden).
                      Kanske är detta att spetsa till det lite, men faktiskt bara lite. Själv ger jag ut en ny BTN-bok till hösten om Malawiciklider och jag VET att jag skulle sälja mer om jag istället gav ut en bok om Papegojciklider än om Malawi. Redan idag säljs det faktiskt lika många sådana fiskar som det säljs Malawi. Varför gör jag då inte detta, jo av två orsaker 1) Jag är intresserad av Malawi 2)Även om jag inte badar i pengar (tyvärr) så är det väl inte helt tomt i skattkistan så än så länge behöver jag inte marknadsanpassa mig utan kan pyssla med det jag är intresserad av.
                      Ciklidhälsningar
                      Kjell
                      PS: Jag vet, jag lovade att inte skriva mer i ämnet, men kunde inte hålla mig eftersom jag tycker det är en intressant fråga.

                      Kommentar

                      • imported_n/a
                        Användare
                        • October 2002
                        • 405

                        #26
                        Den "lokale handlaren" är enl. min erfarenhet ganska okunniga och har ett "marknadsanpassat" fisksortiment och är mycket begränsat vad gäller tillbehör.
                        Det verkar som affärer som Ciklidhobby,Akvarielagret,Akvarium Malawi m.m. räknas som lokala. Dessa affärer är enl. mig inte lokala.
                        Vill man inte ut och åka tiotals mil så är det svårt att hitta ett intressant utbud och en genuin kunskap.
                        Jag var i en "Arken butik" i dag och dom hade inte en enda ciklid (inte ens Scalarer),jag ställde en kontrollfråga till expediten och enl henne gick det utmärkt att ha neontetra tillsammans med Tilapia Fontosa!!!!!!!
                        Nej det är uruselt med det mesta hos svensk zoohandel,själv handlar jag utrustning och tillbehör från Tyskland (billigare än grossistpris utan moms i Sverige).
                        Men hur blir det med fiskarna........?????????
                        Ha det
                        bs

                        Kommentar

                        • nils42
                          Användare
                          • January 2003
                          • 931

                          #27
                          Du Kjell!
                          Du kunde inte tänka dig att även ge ut en bok om sydamerikanska också? Malawiciklider finns det väl redan tillräckligt många böcker om?

                          Kommentar

                          • Kjell Fohrman
                            Användare
                            • April 2002
                            • 4619

                            #28
                            citatu kunde inte tänka dig att även ge ut en bok om sydamerikanska också?
                            Nu kommer vi ännu längre från det ursprungliga ämnet så jag ger bara ett väldigt kort svar
                            Svar ja, den dagen jag hittar en författare som skriver tillräckligt bra och har bra foton samt inte vill ha för mycket pengar.
                            citat:Men hur blir det med fiskarna........?????????
                            Inga problem satsa på marknadsanpassade papegojciklider, dom blir kvar (med glimten i ögat).
                            Ciklidhälsningar
                            KJell

                            Kommentar

                            • FI
                              Användare
                              • August 2002
                              • 3743

                              #29
                              citat:Ursprungligen skickat av nils42

                              Du Kjell!
                              Du kunde inte tänka dig att även ge ut en bok om sydamerikanska också? Malawiciklider finns det väl redan tillräckligt många böcker om?
                              Jag håller med till 100%. En speciell bok om de amerikanska cikliderna, både syd- och centralamerikanska vore MYCKET uppskattat.
                              Ni kanske skulle göra en ny omröstning där man kunde rösta om vilken kontinent som har de intressantaste cikliderna? ...även om de afrikanska cikliderna skulle vinna med hästlängder så ska ni se att även de amerikanska cikliderna har sina trogna anhängare.

                              Mvh Fredrik Isaksson
                              Fredrik Isaksson
                              Bildarkivet

                              Kommentar

                              • Kjell Fohrman
                                Användare
                                • April 2002
                                • 4619

                                #30
                                citat:Ni kanske skulle göra en ny omröstning där man kunde rösta om vilken kontinent som har de intressantaste cikliderna? ...även om de afrikanska cikliderna skulle vinna med hästlängder så ska ni se att även de amerikanska cikliderna har sina trogna anhängare
                                Var finns de? - vi har gång på gång efterlyst någon som håller på med amerikanska ciklider i LITE större skala utan att få napp. Varför, jo vi vill göra ett Hemma Hos reportage för Ciklidbladet. Jo diskusodlare finns det, men i övrigt INGET.
                                Ciklidhälsningar
                                Kjell
                                PS. Min absoluta ambition med detta inlägg var att göra de "amerikanska" ciklidfansen så förb....de på mig att de äntligen kommer med lite tips - smile.

                                Kommentar

                                Arbetssätt...