If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Ur klimatsynpunkt är detta rent trams enligt min mening. Energiåtgång mm kommer alldrig att stå i proportion till den mat man producerar. Kul kanske, men jag förväntar mig mer av Annika Kanyama Carlsson som är vår bästa forskare då det gäller klimatpåverkan av konsumtion.
Jag tror aldrig att akvarieodlad fisk kommer att bli en uppskattad rätt heller.
Ja, varför skulle akvarieodlad smaka sämre än bassängodlad? Antar att fodret påverkar, och antagligen också tätheten. Har ingen aning om hur många kg fisk per liter det går i en odlingsbassäng.
Och vilka perspektiv som öppnar sig i förlängningen. Man kan börja äta hemodlad hund, marsvin, orm mm. För att inte tala om höns, får, ko. Eller, kallas det inte bondgård då?
Och vilka perspektiv som öppnar sig i förlängningen. Man kan börja äta hemodlad hund, marsvin, orm mm. För att inte tala om höns, får, ko. Eller, kallas det inte bondgård då?
Nej fy för hemodlad ko. Vilda ska det vara
Klart du ska vara medlem! Vi har ett växande medlemsantal och kommande år är jubileumsår, vi firar det väldigt gärna tillsammans med dig!
Inte helt fel att man försöker hitta klimatsmarta lösningar, ifall alla skulle till exempel odla sina grönsaker hemma, så skulle lastbilstransporterna kors och tvärs över Europa minska rejält, och det är väl bra antar jag.
Men tyvärr, något som alltid glöms bort i klimatdebatter, där man endast tycks lägga fokus på att man måste minska växthusgaserna! Är att man även måste minska den globala skogsskövlingen. Växter konsumerar koldioxid, och släpper ut syre i atmosfären.
Utan stora skogar som konsumerar koldioxid så kommer halterna fortsätta stiga i samma takt som skogarna försvinner.
Så länge man fortsätter att skövla skog, och så länge olje miljardärerna fortsätter tjäna flera multipla miljarder på olja, så kommer den lilla hemma odlingen kanske inte göra så stor påverkan trots allt. Fast det är bra att den lilla människan åtminstone gör någonting. Egoism och girighet tar kol på oss.
Be careful when speaking. You create the world around you with your words.
Ja, varför skulle akvarieodlad smaka sämre än bassängodlad? Antar att fodret påverkar, och antagligen också tätheten. Har ingen aning om hur många kg fisk per liter det går i en odlingsbassäng.
Inte bara fisk/kubik påverkar utan även filtrering + att det helt klart finns stordriftsfördelar med ett stabilare system. Som sagt, jag tror inte på detta, ingen kommer att föda upp matfisk hemma i rumsmiljö på detta vis. Om man skulle få för sig att göra det finns det heller ingen miljövinst jämfört med alternativen (fiskdisken)
Inte helt fel att man försöker hitta klimatsmarta lösningar, ifall alla skulle till exempel odla sina grönsaker hemma, så skulle lastbilstransporterna kors och tvärs över Europa minska rejält, och det är väl bra antar jag.
Helt emot vad folk i allmännhet tror är miljöpåverkan av transporter inte den stora grejjen då det gäller mat. Tvärtom är det i produktions och konsumtions ledet som klimat och miljöpåverkan är av betydande. Att odla inne i liten skala ger inte låg miljö och klimatpåverkan, tvärt om.
Ursprungligen postat av Kawasa
Men tyvärr, något som alltid glöms bort i klimatdebatter, där man endast tycks lägga fokus på att man måste minska växthusgaserna! Är att man även måste minska den globala skogsskövlingen. Växter konsumerar koldioxid, och släpper ut syre i atmosfären.
Utan stora skogar som konsumerar koldioxid så kommer halterna fortsätta stiga i samma takt som skogarna försvinner.
Så länge man fortsätter att skövla skog, och så länge olje miljardärerna fortsätter tjäna flera multipla miljarder på olja, så kommer den lilla hemma odlingen kanske inte göra så stor påverkan trots allt. Fast det är bra att den lilla människan åtminstone gör någonting. Egoism och girighet tar kol på oss.
Det går ju inte alltid att skylla på någon annan. Det är vi som konsumenter som i slutändan ger incitament åt skogsskövlarna, oljebolagen, koleldarna och alla de andra stora skurkarna.
Tvärtom är det i produktions och konsumtions ledet som klimat och miljöpåverkan är av betydande. Att odla inne i liten skala ger inte låg miljö och klimatpåverkan, tvärt om.
Intressant, kan du utveckla lite? Kan förstå att produktions ledet inom viss industri innebär utsläpp och elände, men inom grönsaksodling? Tänker du på att skog och mark försvinner? Tänker du på bekämpningsmedlen? Sorry om jag inte riktigt hänger med.
Ursprungligen postat av olof
Det går ju inte alltid att skylla på någon annan. Det är vi som konsumenter som i slutändan ger incitament åt skogsskövlarna, oljebolagen, koleldarna och alla de andra stora skurkarna.
Mvh
Olof
Absolut, så är det väl, fast man får inte glömma den påverkan som massindustrins reklamkampanjer har, och media som i många fall inte belyser problemen, just kanske på grund av att det ligger så mycket pengar bakom industrin. Obekväma journalister kan lätt bli utan jobb antar jag ifall vissa människor inom miljard industrin börjar tycka att de är jobbiga. Ta problemet med palmolja som jag tycker inte belyses tillräckligt tyvärr
Be careful when speaking. You create the world around you with your words.
Intressant, kan du utveckla lite? Kan förstå att produktions ledet inom viss industri innebär utsläpp och elände, men inom grönsaksodling? Tänker du på att skog och mark försvinner? Tänker du på bekämpningsmedlen? Sorry om jag inte riktigt hänger med.
Absolut, alltid kul att få utveckla sina specialintressen. Ta exemplet grönsaksodling. Säg att vi vill äta svenska morötter, generellt sett ett bra klimat/miljö/ekonomi val.
För att kunna odla morötter måste jorden bearbetas = disel till traktorn. Sedan måste det gödslas vilket ger dubbel klimatpåverkan dels från den enormt energikrävande och smutsiga kväve industrin dels från att jorden kommer att avge lusgas och andra kvävebaserade klimathotande gaser. Sedan ska det vattnas och skördas = energiåtgång innan morötterna kan skickas till affären.
Mellan ledet när morötterna packas och distrubueras till butiken är relativt energisnålt eftersom detta sker med stora effektiva lastbilstransporter.
Sedan kommer konsumentledet där du (eller jag) tar billen till Maxi = jätte dåligt för klimatet/miljön och köper en liter mjölk, snus och en påse morötter. Ev. tillagar vi också morötterna genom att koka dem vilket också kräver relativt sett mycket energi.
Morötter är inte det extrema exemplet men det gäller generellt för alla livsmedel att klimat/miljöpåverkan är stora i produktions och konsument leden och små i distrubutionsleden.
Är morötterna odlade på mulljord (vilket ofta är fallet för Svenska morötter) så ombildas en del av kolet i jorden till följd av jordbearbetningen till koldioxid och då är morötterna inte ens något bra klimat val längre. De är faktiskt typ lika kassa som Holländska växthustomater.
Tycker detta är superintressant. Håller på att testa lite själv, får man det att funka kan man äta basilika istället för att byta vatten.
Kommer dock inte äta upp mina fiskar.
Mina Lamprologus similis på 3 cm är nog en bra viktväktardiet eller kanske framtidens snacks..... Inte frestad att testa dock - tycker om de små liven i akvariet.
Generellt tycker jag om mat produktion; hemproducerat är mycket tveksamt men närproducerat, ABSOLUT!
720 l. Malawi mbuna
720 l. Tanganyika
112 l. Yngel och karantän
Absolut, alltid kul att få utveckla sina specialintressen. Ta exemplet grönsaksodling. Säg att vi vill äta svenska morötter, generellt sett ett bra klimat/miljö/ekonomi val.
För att kunna odla morötter måste jorden bearbetas = disel till traktorn. Sedan måste det gödslas vilket ger dubbel klimatpåverkan dels från den enormt energikrävande och smutsiga kväve industrin dels från att jorden kommer att avge lusgas och andra kvävebaserade klimathotande gaser. Sedan ska det vattnas och skördas = energiåtgång innan morötterna kan skickas till affären.
Mellan ledet när morötterna packas och distrubueras till butiken är relativt energisnålt eftersom detta sker med stora effektiva lastbilstransporter.
Sedan kommer konsumentledet där du (eller jag) tar billen till Maxi = jätte dåligt för klimatet/miljön och köper en liter mjölk, snus och en påse morötter. Ev. tillagar vi också morötterna genom att koka dem vilket också kräver relativt sett mycket energi.
Morötter är inte det extrema exemplet men det gäller generellt för alla livsmedel att klimat/miljöpåverkan är stora i produktions och konsument leden och små i distrubutionsleden.
Är morötterna odlade på mulljord (vilket ofta är fallet för Svenska morötter) så ombildas en del av kolet i jorden till följd av jordbearbetningen till koldioxid och då är morötterna inte ens något bra klimat val längre. De är faktiskt typ lika kassa som Holländska växthustomater.
Mvh
Olof
Lysande Olof! Det är ofta så att man inte alltid ser allt som krävs runt om kring en process, tack för att du utvecklade och förklarade ditt tidigare inlägg lite noggrannare, och nu, i efterhand, så är det givetvis ganska logiskt också
Be careful when speaking. You create the world around you with your words.
Kommentar