Nybörjar frågor
Kollaps
X
-
-
En fundering angående salt.
Bytade 30-40% vatten idag och sänkte dosen salt till 2dl.
Dvs 0.25dl per 100l ca.
Men min fundering om man hela tiden fyller på salt så blir det ju högre och högre koncentration i vattnet eller har jag fel ?
I så fall räcker det med att fylla på med salt jämnfört hur mycket vatten man tömmer ?Kommentar
-
Varför har du i salt?mvh Wilhelm
"Animals are such agreeable friends- they ask no questions, they pass no criticisms"
www.linkopings-akvarieforening.net/
Har fortfarande bara 32 tomma förvaringsutrymmen!
www.aquafish.info www.crossbow-crest.seKommentar
-
Bara salt för att minimera påverkan vid nitritförgiftning. Det bör inte vara aktuellt längre.Klart du ska vara medlem! Vi har ett växande medlemsantal och kommande år är jubileumsår, vi firar det väldigt gärna tillsammans med dig!
///David
Ordförande Nordiska CiklidsällskapetKommentar
-
Men frågan kvarstår eftersom jag märkt många rekommenderar salt i eller är det jag som fått det om bak foten och det är bara vid sjukdom eller liknande?Kommentar
-
Du behöver inte salt kontinuerligt. Bara vid sårskador eller vid nitritförgiftning i min mening. Ingen nedtrappning behövs det sköter vattenbytena om.Klart du ska vara medlem! Vi har ett växande medlemsantal och kommande år är jubileumsår, vi firar det väldigt gärna tillsammans med dig!
///David
Ordförande Nordiska CiklidsällskapetKommentar
-
Kanon då får detta bli sista saltet om inget annat händer.
tackarKommentar
-
-
Det sägs att Malawiciklider gillar strömt vatten, men det kan förväxlas med rörligt vatten i många fall.Kommentar
-
Jag har aldrig fullt ut fattat varför det "ska" vara så högt flöde i ett malawikar. Har smått antagit att det beror på att man ofta håller många individer förhållandevis trångt i ett akvarium och att det därför behövs extra syresättning och cirkulation för att skyffla undan skiten så att säga.Klart du ska vara medlem! Vi har ett växande medlemsantal och kommande år är jubileumsår, vi firar det väldigt gärna tillsammans med dig!
///David
Ordförande Nordiska CiklidsällskapetKommentar
-
Jag säger syresättning, om man sedan löser det på något annat sätt fungerar det bra. Många odlare har inte alls någon exrem fart på vattnet.Kommentar
-
Litar på er erfarenhet .
och verkar logiskt 7200l/h verkar överdrivet samt svårt att få.
Just nu har jag 1500+600l/h känns rätt ok .
kommer dock att byta ut den lilla pumpen mot ett ytterfilter men storleken får pris och tillgång avgöra men lutar åt ett extra fx5 elker likvärdig eheim med värmare i så man kan ta ut dessa så man slipper dessa i akvariumet.
Tanken bakom detta är att slippa byta filter så ofta och bara rengöra en i taget så man lättare håller bakteriebalancen i bytena.Kommentar
-
Det viktiga är som sagt syresättingen. Hur många liter per timme spelar ingen roll. Snarare i så fall att det blir för mycket och då blir det en väldigt tråkig burk att titta på eftersom fiskarna står stilla och simmar mot strömmen istället för att simma runt.
När det gäller saltet så finns det lite olika åsikter om det är bra eller dåligt. Sen finns det också en del fakta Kolla den här tråden: http://www.ciklid.org/forum/showthre...highlight=salt (kolla Kaj.P, inlägg 4)
Jag saltar med salt för saltvattensakvarium. Jag byter ca 50% per gång och har då i 2 msk salt. Alltså inga 1 dl/100 liter. Salt för saltvattensakvarium innehåller massa mineraler bl a.
Var och en gör som de vill, det finns inga "rätt och fel". Det finns däremot en del fakta, efter att ha läst på så kan man välja att göra på det ena eller andra sättet. En annan variant är att pröva sig fram, det tar lite längre tid och kräver lite mer pyssel bara.
Anledningen till att gradvis sänka salthalten är att fiskens omsos påverkas. Fisken sväller upp pga att vatten strömmar in i cellerna vid en snabb förändring. Ska man ha koll ordentligt när man "labbar" med saltkoncetrationen så är det bästa hjälpmedlet en saltmätare. Dom kostar dock en rätt bra peng, men har man dyr fisk så kostar den inte mer än ett par fiskar. Det kan gå bra att göra en snabbare förändring men det kan också gå galet, jag brukar inte chansa.
När din burk väl är igång och det rullar på så kommer inte allt verka så komplicerat som du (kanske?) uppfattar det nu. I början är det mycket att tänka på, sen blir det rutin. Det ska vara kul att ha ett akvarium!Kommentar
-
Gissar att jag får ut det mesta syret från mina pumpar.
Min fx5 sprutar lite snett uppåt vid ytan och ger bra ut cirkulation.
Sen min lilla cirkulations pump på 600l/h ger yttetliga cirkulation på ytan och i och med den är i ytan så kommer det massvis med små bubblor ut i halva akvariumet.
Angående saltet har jag inga planer på att fortsätta utan trappa ner ungefär halva mängden från tidigare omgång.
Om det är lagom eller för snabbt återstår att se.
Det mesta är avancerat i början innan man får kläm på det.
Har sysslat en hel med reptiler som yngre med uppfödning osv så lär mig förhoppningsvis snart.
tack för all hjälpKommentar
Kommentar