Skicka efter..

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Jonne
    Användare
    • April 2003
    • 120

    #46
    Det här med dyra priser har mycket med att affärerna har dyra lokaler. Ex: ca: 200m2 i Stockholm C kostar väl runt 60-100 000:-/månad & motsvarande i Skåne 10-50 000:-. Detta har ju stor betydelse. Affärer i Stockholm har påslag på fisk med ca: 400-500% & motsvarande i Skåne ca 100-300%. Det är högre löner, dyrare med allt i Stockholm jämförbart med tex Malmö. Jag kan hålla med att många grossister i Sverige har dyra priser till affärer, men mindre affärer letar gärna efter billigare alternativ tex att importera själv så man kan hålla nere priserna. Det finns vissa märken som ex Eheim som det finns en agentur på i Sverige så det kan man inte importera hejvilt. Men som sagt det finns andra märken som är minst lika bra.

    Ville bara säga min åsikt lite.
    Ha det

    www.discusklubben.se

    Kommentar

    • Kjell Fohrman
      Användare
      • April 2002
      • 4619

      #47
      "Det finns vissa märken som ex Eheim som det finns en agentur på i Sverige så det kan man inte importera hejvilt."
      Kanske istället läge för att bojkotta Eheim etc. som har högre priser vid försäljning till "Sverige" än vad de har inom "Tyskland", en tanke bara[].
      Ciklidhälsningar
      Kjell

      Kommentar

      • StefanL
        Användare
        • August 2002
        • 10784

        #48
        Bojkott har jag aldrig förordat och skulle aldrig göra det heller. Det finns andra sätt att använda sina styrkor på...

        Och vad är det som säger att "lågt pris på tillbehör ger högt pris på djur"??

        Har du kollat vinstmarginal hos grossister...hos handlare...på både tillbehör och fisk? Istället för att jaga iväg potentiella konsumenter så kan man väl locka till sig genom lägre priser eller?

        Kjell F skrev:
        citat:Kanske istället läge för att bojkotta Eheim etc. som har högre priser vid försäljning till "Sverige" än vad de har inom "Tyskland", en tanke bara[].
        Alla vägar för att förbättra för konsumenten är goda...däremot ser jag inte bojkott av något som en lösning. Om man däremot gjorde Eheim och andra producenter, grossister och handlare varse om att det finns ett stort missnöje på marknaden pga höga priser på tillbehör och fisk så torde de åtminstone se över sina priser.

        Kjell F skrev:
        citatorry men jag ger inte mycket för att starta någon slags bojkott för att man inte gilla VISSA priser och samtidigt tiga still om andra. Förutsättningen för en bojkott är ju också att medlemmarna följer styrelsens förslag till 100% (om ens det räcker eftersom vi även tillsammans har väldigt få medlemmar) och när inte intresset är större än att några 10-tal orkar bege sig till NCS-årsmöte där verkligen förutsättningarna för att påverka finns så har jag inte mycket hopp.
        Bojkott? Har jag skrivit det?...nejdu. Hur kommer det sig att du tycks tro att NCS är den enda föreningen i Sverige för husdjur? Jag har skrivit att ALLA akvarieförening kunde gå samman...tillsammans med ÖVRIGA husdjursföreningar och kanske få fram ett tryck på de som avgör priserna. Man kan även göra marknadsundersökning via internet för att styrka sin och många andras syn på detta område. Mycket KAN göras om man verkligen vill...men det ser inte så ut direkt.

        Kommentar

        • Jonne
          Användare
          • April 2003
          • 120

          #49
          Vill bara tillägga att ju fler mellanhänder desto dyrare blir det. I fallet Eheim så finns det en mellanhand & dom köper sina prylar för samma pris som alla affärer i Tyskland, då måste ju den som har agenturen ha ett påslag ut till affär i Sverige. Därav högre priser. En som har agentur har oftast ett påslag på 35-100% beroende på vad det är. Dom måste ju oftast hålla stora lager.

          Hörde igår av mina föräldrar som är i Thailand att en Koi karp där kostar 5:- för en 8-10 cm fisk ! Här hemma kostar samma fisk 55-125:-.

          Mellanhänder finns det i alla brancher, ibland 4-5 led. Bara kolla bilreservdelar. OJOJOJ. Där finns påslag med upptill 1000%. Vi kan ju inte stänga alla djuraffärer i Sverige för att vi har för höga priser. Hur skulle det bli med medelsvensson? Entusiaster leter ju faktiskt billigare priser i andra länder & på en skala så är det nog mindre än 1%.

          Jag tycker det börjar bli en del person angrepp nu i denna tråd. Vi kan väl hålla en fin debatt & inga påhopp.
          www.discusklubben.se

          Kommentar

          • Rickard
            Användare
            • April 2002
            • 727

            #50
            Jag har alltid haft en önskan att starta en akvarieaffär, Jag tittade lite närmare på det och såg att man måste sälja hund o kattmat för att överhuvudtaget kunna få det att gå ihop. Jag är rätt så tänd på idén men då måste man tjäna pengar på ett annat håll dessutom. Jag kan inte tänka mig att jobba 60-70 timmar/vecka för småslantar och jag beundrar de som gör det.

            Att affärerna håller sina priser förstår jag, däremot vet jag ej hur det funkar hos grossisterna och tillverkarna. Där har Kjell kunskapen jag saknar.

            Kjell du skall inte hetsa upp dig så mycket

            Min tanke om detta är att man påverkar grossister och tillverkare i första hand.
            M.v.h.
            Rickard

            Kommentar

            • Kjell Fohrman
              Användare
              • April 2002
              • 4619

              #51
              Tricella skrev:
              "Hur kommer det sig att du tycks tro att NCS är den enda föreningen i Sverige för husdjur? Jag har skrivit att ALLA akvarieförening kunde gå samman...tillsammans med ÖVRIGA husdjursföreningar och kanske få fram ett tryck på de som avgör priserna."
              Svar: I mitt svar ovan använde jag faktiskt ordet "tillsammans".

              Tricella skrev:
              "Man kan även göra marknadsundersökning via internet för att styrka sin och många andras syn på detta område."
              Svar: OK, vi ställer då en fråga här på ciklid.se - Anser du att akvarietillbehör är för dyrt i Sverige? - Självklart skulle åtminstone 90% svara ja.
              Vi ställer sedan samma fråga vad gäller fisk. Svaret kommer säkert också här att bli 90% ja-svar och detta trots att vi ju då är relativt billiga på fisk.
              Vad skall vi sedan göra med denna marknadsundersökning - jo kanske uppsöka våra affärer och tala om för dom att vi anser att de borde sänka priset på tillbehör och i den bästa av världar gör det då detta omedelbart, men nu är det tyvärr så att vi inte lever i den bästa av världar.
              Tvärtom är det t.o.m. ofta så att föreningsmänniskor av affärerna ofta anses vara usla kunder som bara byter med varandra och bara frågar efter fiskar som är hopplösa att få tag på och om de väl med mycket möda och stort besvär tar in dessa fiskar, så vill de ändå inte ha dem (ett nytt önskeobjekt har dykt upp). Detta ligger det faktiskt också en hel del i kan jag väl påstå med erfarenhet av att ha varit akvarieföreningsaktiv i mer än 25 år och även en period haft affär.

              Tricella skrev:
              "Och vad är det som säger att "lågt pris på tillbehör ger högt pris på djur"??"
              Svar: Nåväl någonstans skall ju pengarna in för att driva runt verksamheten. För något år sedan visade jag med ett exempel att djur idag säljs för billigt i Sverige. Detta om man tar hänsyn till inköpspris, löner till anställda, skötselkostnader, ytpris i hyra, omsättningshastighet, el och vattenkostnad, svinn, utbildningskostnad, krav på ventilation etc. Dvs strikt företagsekonomiska kalkyler.
              Istället så kompenserar affärerna idag det för låga djurpriset med att ta för mycket betalt för tillbehören också enligt företagsekonomiska kalkyler.
              I längden tror jag att detta är ohållbart utan varje "vara" skall bära sin egen kostnad. Idag är det också så att allt fler affärer lägger ner djurdelen och enbart satsar på tillbehör. De kan då hålla ett lägre pris på tillbehören och ändå tjäna lika mycket pengar.

              Tricella skrev:
              "Har du kollat vinstmarginal hos grossister...hos handlare...på både tillbehör och fisk?"
              Svar: Jag känner till alla leds priser i såväl Sverige som Tyskland.

              Tricella skrev:
              "Istället för att jaga iväg potentiella konsumenter så kan man väl locka till sig genom lägre priser eller?"
              Svar: Kanske skulle lägre priser leda till högre konsumtion, kanske inte? Inte med automatik i alla fall - i Norge har affärerna betydligt högre pålägg än i Sverige och ändå säljer en norsk zooaffär i snitt för en miljon mer om året än vad en svensk gör och även vinstmarginalen är högre där än i Sverige.

              Tricella skrev:
              "Om man däremot gjorde Eheim och andra producenter, grossister och handlare varse om att det finns ett stort missnöje på marknaden pga höga priser på tillbehör och fisk så torde de åtminstone se över sina priser."
              Svar: Jag frågade en gång försäljningschefen (jag nämner inte företagets namn eftersom svaret säkert skulle bli samma från alla) för en av de stora producenterna varför de "gynnade" Tyskland gentemot t.ex. Sverige. Svaret var helt enkelt att den svenska marknaden var för liten och att det inte skulle löna sig för dem att arbeta på samma sätt i Sverige.
              Vi bor helt enkelt för få människor i Sverige - kanske vore det dags att öka på invandringen rejält av både humanitära och ekonomiska skäl.
              Ett exempel: Under en period så var jag grossist både i Tyskland och Sverige (genom ett företag i resp. land) för BTN-bakgrunderna. Mitt pris till affär i Tyskland var något lägre till affär i Tyskland än vad det var till affär i Sverige och detta av strikt ekonomiska skäl a) frakten var lägre från produktionsplatsen i Sverige till mitt företag i Tyskland än till mitt svenska företag (pga betydligt större kvantiteter) b) frakten inom Tyskland till affär var betydligt billigare än frakten till affär i Sverige) c) jag sålde betydligt mer i Tyskland än i Sverige utan att kostnaderna i övrigt skilde sig så mycket (hyreskostnader, löner, bokföringskostnader etc.).

              Det kommer att bli intressant att se om det kommer att ske några förändringar i prisbilden nu när Hornbach (tysk stor koncern) börjar etablera sig i Sverige med några affärer på de större orterna i södra Sverige (bl.a. här i Göteborg). De säljer ju bl.a. Eheim och Tetra och de handlar ju direkt från prodcenten och kan därmed skippa ett led.
              Ciklidhälsningar
              Kjell

              Kommentar

              • StefanL
                Användare
                • August 2002
                • 10784

                #52
                Kjell F skrev:
                citatet kommer att bli intressant att se om det kommer att ske några förändringar i prisbilden nu när Hornbach (tysk stor koncern) börjar etablera sig i Sverige med några affärer på de större orterna i södra Sverige (bl.a. här i Göteborg). De säljer ju bl.a. Eheim och Tetra och de handlar ju direkt från prodcenten och kan därmed skippa ett led.
                Detta var intressant och precis det som behövs för att pressa priser. Jag är absolut inte ute efter att döda förtjänsten för handlare eller grossister, men i ärlighetens namn så kunde de hålla lägre priser på många områden.

                Tack för det uttömmande svaret Kjell F, men det hade ju kunnat komma aningen tidigare så hade vi sluppit denna heta diskussion.
                (Aldrig är dom nöjda va?...)

                Kommentar

                • FI
                  Användare
                  • August 2002
                  • 3743

                  #53
                  Jag går mot strömmen och hävdar därmed att akvariehobbyn är en ovanligt billig hobby.
                  Jepp.

                  1000:- för en Eheim-pump som håller i säkert 5-10år...
                  50:- för en fisk som kan leva i 15år...
                  2000:- för ett normalstort akvarium som håller hela livet...
                  100:- för en påse pellets som räcker i ett par månader...
                  Är det dyrt?

                  Jämför jag med mina andra hobbyer så framstår akvariehobbyn som extremt billig och med tanke på att akvarieandlaren bara tjänar några ynka kronor på att säja en fisk och några hundra kronor på ett stort filter så tycker jag att de gott och väl kan fortsätta med den prissättningen de har. Tänk efter hur många fiskar, filter och andra tillbehör de måste sälja per dag för att kunna betala hyran till lokalen samt lönen till evetuella anställda. Att driva en akvariebutik är nog inget man blir rik på...

                  Eftersom jag vill fortsätta slippa köpa fisk och mat från Tyskland så betalar jag utan att klaga det ortens akvariehandlare vill ha för det han säljer.

                  Ni tankar förmodligen bilen för 500:- i månaden men ni klagar på att ni måste betala 1200:- istället för 1000:- för en sak som troligtvis kommer att hålla i 10 år...
                  Vidga era vyer och undersök vad andra saker i samhället kostar.

                  Mvh Fredrik Isaksson
                  Fredrik Isaksson
                  Bildarkivet

                  Kommentar

                  • Kjell Fohrman
                    Användare
                    • April 2002
                    • 4619

                    #54
                    "Detta var intressant och precis det som behövs för att pressa priser."
                    Man kan ju alltid hoppas, men tyvärr så brukar ju de tyska jättarna anpassa sig till svenska priser - t.ex. så köper man ju fortfarande en slagborrmaskin bra mycket billigare i Bauhaus i Tyskland än i Sverige trots att det är samma företag.

                    "så hade vi sluppit denna heta diskussion"
                    Var det inte Mao som sa att det är motsättningarna som driver utvecklingen framåt.
                    Någon annan vis man (kommer inte ihåg vem) sa också att om två personer är helt ense är den ene överflödig.
                    (skulle slängt in några smileys här med de verkar inte funka, har sagt det till Christian så vi får hoppas att han får igång dem under dan).

                    Så lite kort till det som Rickard skrev
                    "Min tanke om detta är att man påverkar grossister och tillverkare i första hand."
                    Själva handeln fungerar helt annorlunda i små länder gentemot stora. I Tyskland t.ex. så finns inte de "stora" grossister som har allt (akvarier, fågelburar hund, kattmat etc.) som vi har här i Sverige.
                    I Tyskland så handlar affären antingen av producenten direkt eller av en specialiserad grossist som har ett mycket smalt sortiment. Att hålla ett smalt men djupt sortiment (få artiklar med stor omsättning av resp. produkt) gör att priserna kan hållas nere, det är betydligt dyrare att ha ett brett sortiment (många olika sorters artiklar, men relativt få av varje). Med andra ord blir inköpspriserna lägre för affärerna i de stora länderna som Tyskland.
                    På detta sätt är det i de allra flesta mindre länder och det är kanske inte så mycket att göra åt - hela samhällstrukturen är sådan.
                    Ett annat exempel är de stora kedjorna i Tyskland som har mer än 1.000 affärer som medlemmar, de största kedjorna i Sverige har ungefär 50 stycken som medlemmar och det säger sig självt att om varje affär handlar för 200.000 av en viss grossist så kan de kedjor som förhandlar om inköp för 200 miljoner om året få ett oerhört mycket bättre pris än de som förhandlar om inköp för 10 miljoner.

                    Ett tips till svenska affärer är att handla hos flera olika grossister, dvs handla varje produkt där det är billigast, istället för att som man ofta gör idag handla på väldigt få ställen.
                    En sak som motverkar detta är att grossisterna i Sverige ofta har ett bonussystem baserat på årsinköp - dvs när året är slut så får affären en viss återbäring i % av handlat belopp (i trappstegsnivåer - ju mer man handlat desto högre procentsats). Har man handlat väldigt lite får man ingen återbäring alls - har man handlat allt på ett ställe så får man kanske 10-15%. Detta är ett sätt för grossisterna att premiera de som är trogna kunder, men det får samtidigt den effekten att det kanske inte lönar sig för en affär att leta reda på var resp. produkt är billigast (han riskerar ju på att missa eller få en lägre bonus) och fungerar därmed samtidigt som prishöjande.
                    Ciklidhälsningar
                    Kjell


                    Kommentar

                    • Frasse
                      Användare
                      • April 2002
                      • 36

                      #55
                      Detta fenomen är ju inte unikt just för akvarie branschen utan finns i naturligtvis i nom alla områden. Några exempel. Jag driver på fritiden ett företag som bygger & säljer högtalare. Jag handlar av många olika grosister men jag handlar mest på de ställen där jag har bäst rabbat avtal. Och jag kan säga en sak det skiljer mycket på priserna mellan de olika grosisterna på ettt ställe har man rabbat på 20% och på liknande varor hos en annan grosist 50% i rabbat hur kommer detta sig då jo den som köper in mest varor får lägre priser och kan hålla en lägre prisbild ut mot kunden. Här snackar vi stora containers mot pallar. Få zoo affärer kan ta hem en container med tex pumpar eller ens en pall. Därför så får man ju inte så bra pris utan måste ha ett högre påslag för att få pengar till hyra löner administration mm. Det är ingen dans på rosor att vara handlare, och summa sumarum köper du inte så mycket av en viss grosist kan du heller inte påverka dem så mycket ifråga om rabbater eller frakter osv. Kanske man skulle prova ett koncept att bara sälja en viss pump som man köper in till bra pris kanske har lite lägre marginal på men som man däremot säljer betydligt fler av. Men alla vill tjäna sina pengar. Alla är inte dumma som jag som har ett företag som går +-0 jag ser det som en hobby också förstås när det kommer till kritan så är man ju fanatiker.
                      MVH. Tony...

                      Kommentar

                      • StefanL
                        Användare
                        • August 2002
                        • 10784

                        #56
                        FI skrev:

                        citat:Jag går mot strömmen och hävdar därmed att akvariehobbyn är en ovanligt billig hobby.
                        Jasså?...Om du slår ihop alla delar som du bör ha för att driva din hobby och alla omkostnader du får på akvarium, tillbehör, fisk, foder, mediciner med mera så ser du nog att det sticker iväg rejält.
                        Om du då ser på nätet att du näst intill kunnat halverat dina kostnader på flera områden så kanske du tänkt annorlunda.

                        Att jämföra pumpinköp med att tanka bilen en månad är en jämförelse som inte ens tåls att diskutera. Det är inte samma sak...

                        Kommentar

                        • FI
                          Användare
                          • August 2002
                          • 3743

                          #57
                          "Jasså?...Om du slår ihop alla delar som du bör ha för att driva din hobby och alla omkostnader du får på akvarium, tillbehör, fisk, foder, mediciner med mera så ser du nog att det sticker iväg rejält."
                          Jo visst kostar det, men det är ju främst då man sätter igång allt och ska köpa filter och andra tillbehör som det kostar litegrann, själva driften av akvariet är inte så dyrt.
                          Jämför med att t.ex vara dataintresserad där en dator kostar närmare tjugo tusen och ett enda program flera tusen och spel från 300-700kr styck, lägg sedan till att du bör uppgradera datorn vartannat år för 5000-10000:- för att man ska hänga med i utvecklingen...

                          Sysslar man med konsoler(TV-spel) så byter man i regel konsol var 3:e år och dessa brukar kosta allt från 2500:- till 5000:-, spelen till dessa kostar sedan 500-700:- styck... Räkna sedan med att du köper minst 10 spel per år, detta ger en årskostnad på mellan 5000:- och 7000:-, och kom sedan ihåg att det snart är dags att byta konsol igen på något år... och så rullar det på...

                          Det är samma sak om man har ett musikintresse eller filmintresse, då ska nya grejer köpas regelbundet för att tekniken utvecklas så snabbt, skivorna kostar sedan 150-400:- beroende på om det är musik eller film och om det är specialutgåvor eller standardversioner...

                          I akvariehobbyn så är det främst inköpet av grejerna som kostar men tänker man på hur länge grejerna sedan fungerar och håller sig aktuella rent tekniskt så inser man ganska snart att det inte är så dyrt som man tror. Ett filter håller t.ex väldigt länge och köper man Eheim så går det sedan att renovera filtret så att det håller i stort sett samma kvalité som vid inköpstillfället även om filtret är 10 år gammalt.
                          När man väl har akvariet igång så anser jag inte att det är så dyrt, driften av akvariet med mat, någon fisk, filtermaterial, lysrör och elförbrukning är inte särskilt dyrt egentligen.

                          "Att jämföra pumpinköp med att tanka bilen en månad är en jämförelse som inte ens tåls att diskutera. Det är inte samma sak..."
                          Nej det där var kanske lite dåligt formulerat... det jag menade var bara att det är så mycket annat som vi lägger pengar på som kostar ofantligt mycket mer men som vi helt enkelt har accepterat av någon anledning. Jag tycker bara att 200:- hit eller dit inte spelar så stor roll i det långa loppet med tanke på hur länge grejerna fungerar.

                          Mvh Fredrik Isaksson
                          Fredrik Isaksson
                          Bildarkivet

                          Kommentar

                          • Henrik Dehlin
                            NCS Medlem
                            • September 2002
                            • 1913

                            #58
                            F1..Tänkte bara säga att jag tycker det är en svindyr hobby..Det du räkna upp kosta ca 3500...Men själv la jag ut 10-1500tusen på mitt första malawi kar..och sammanlagt har jag lagt ut mellan 20-30000tusen..Så det tycker jag inte är billigt..Dessutom blir man idiot förklarad av kompisarna när man säger att man lagt ut 30000 på akvarium hah..Men men jag är juh bara 18år det är kanske därför jag tycker det är dyrt?..

                            Kommentar

                            • Kjell Fohrman
                              Användare
                              • April 2002
                              • 4619

                              #59
                              Hur mycket man lägger ner beror ju i högsta grad på hur lite/mycket jobb man är beredd på att lägga ner själv.
                              Att få ihop ett 375 liters akvarium med malawiciklider och inredning för 5.000 betraktar jag som ganska lätt och då räknar jag ändå med Sverige-priser. För denna summa kan man knappast köpa en bokhylla på Ikea, så att akvarium är dyrt vill jag inte påstå.
                              Visst kan det bli mycket dyrare om man skall ha det bästa av allting och man inte är beredd på att lägga ner något arbete själv men det är ju i högsta grad frivilligt.
                              Ciklidhälsningar
                              Kjell

                              Kommentar

                              • Henrik Dehlin
                                NCS Medlem
                                • September 2002
                                • 1913

                                #60
                                Sa bara vad jag tyckte..Å jag tycker det är en dyr hobby jämfört med Luftgevär å så typ =P..Visst kan man skaffa ett billigt akvarium min kompis hade ett 100liters å det la han säkert inte ut mer än 300kr på..Sen när jag nu räknar efter är det säkert mer än 30000tusen sen jag börja med Ciklider..Sen håller jag med om att det kan bli billigt om man köper för små pumpar o.s.v själv brukar jag överdriva pumpar och sånt...Men istället köper jag aldrig bakgrunder eller ramakvarium eftersom jag tycker det är fult (min åsikt)..Jag tycker det är dyrt och det kommer jag alltid tycka men jag kommer fortfarande älska hobbyn...Sen kan jag förstå kjells attityd tidigare i denna tråd...Så mycket tid som han lägger ner helt utan lön o.s.v och sen får han nästa bara höra massa skit ifall det vore jag skulle jag då inte lägga ner 1sekund till på ett sånt arbete..

                                Kommentar

                                Arbetssätt...