Protestlista mot djurplågeri!

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Pelle
    Användare
    • May 2002
    • 387

    Protestlista mot djurplågeri!

    Hittade den här sidan i forumet på den amerikanska dvärgciklidsidan Apistogramma.com
    Det är en "petition" mot djurplågeriet inom akvariefiskodlingen, nämligen färgning av diverse arter.
    Skriv på, om ni vill protestera mot detta otrevliga fenomen inom akvariehobbyn.



    Mvh/ Per
  • Kjell Fohrman
    Användare
    • April 2002
    • 4619

    #2
    Detta med färgning av fisk är ingen nyhet utan det har funnits länge och sannolikt är det så att det idag färgas fler fiskar än tidigare.
    Den metod som beskrivs i länken ovan beskriver en metod men det har även talats om t.ex. injicering av fisk.
    Man skulle därför kanske lätt kunna instämma i synpunkten
    "We strongly encourage consumers to purchase only naturally coloured fish".
    Det är bara det att det inte är riktigt så enkelt, den absolut vanligaste färgningsmetoden idag är nämligen färgförstärkande foder. Dvs genom olika tillsatser i fodret så får man fisken att anta en viss färg som oftast inte är naturlig, problemet är bara att denna möjlighet utnyttjar också många vanliga odlare, snarare är det idag ovanligt att man inte använder färgfoder. Färgfoder säljs ju idag både som flingor, pellets och granulat och även räkmixen som vi själva blandar är ju ett färgfoder. Visst en del asiatiska odlare har utvecklat denna metod och genom vetenskapliga tester funnnit det optimala fodret för att färga fiskar, men sättet är i princip detsamma som vi använder med vårt färgfoder.
    Nu var det ju inte denna form av färgning som artiklen tog avstånd ifrån, men det är bara det att det oftast är omöjligt att veta vilken metod som använts - färgbad som vi alla är emot, eller färgfoder som vi alla i praktiken är för (eller?).

    Detta är ett tecken på att färgbad har använts enligt artikeln
    "those that still survive will have lost their coloration within six to ten months."
    Det är bara det att även de fiskar som matats med färgförstärkande foder också tappar färgen om de inte fortsätter att matas med sådant foder.

    Det är ingen tvekan om att färgbad och injicering av fisk är ett otyg som borde stoppas, men inte desto mindre så tror jag inte att moståndet ökar genom att man tar till osanna argument i diskussionen som
    "Of the few fish that survive this process, most will die within the two months following the trauma"
    Jag har också sett att en del påstår att uppåt 90% av fiskarna dör av färgningen - detta är helt enkelt inte sant och beviset för detta är rent komersiellt. Prisskillnaden mellan färgade och naturformerna av de fiskar som funnits länge i marknaden är marginell och då vore det ju en ren förlustaffär att färga fisk.
    Men även om detta påstående alltså inte stämmer så tycker jag självklart att det inte finns någon anledning att vare sig köpa eller sälja fisk som placerats i färgbad eller injicerats.
    Ciklidhälsningar
    Kjell Fohrman

    Kommentar

    Arbetssätt...