Jo även scalarer i alla färger borde in.
Ska vi ha odlade hybrider i artregistret?
Kollaps
X
-
Klart du ska vara medlem! Vi har ett växande medlemsantal och kommande år är jubileumsår, vi firar det väldigt gärna tillsammans med dig!
///David
Ordförande Nordiska Ciklidsällskapet -
-
Hmmm. Kan det vara så komiskt, att det här problemet har uppstått bara för att vi i tidens begynnelse helt av en slump råkade kalla vårt register för just Artregistret? Hade vi då valt t.ex. Ciklidregistret kanske frågan aldrig hade upppstått. (Eller så hade vi då bråkat om ormhuven och datnoider i stället.)mvh
Mikael W
(NCS-medlem sedan 1981)Kommentar
-
HeheKlart du ska vara medlem! Vi har ett växande medlemsantal och kommande år är jubileumsår, vi firar det väldigt gärna tillsammans med dig!
///David
Ordförande Nordiska CiklidsällskapetKommentar
-
Någon som har en uppfattning över hur scalarer borde delas upp om vi snackar avelvarianter? Vilka finns det?Klart du ska vara medlem! Vi har ett växande medlemsantal och kommande år är jubileumsår, vi firar det väldigt gärna tillsammans med dig!
///David
Ordförande Nordiska CiklidsällskapetKommentar
-
Jag satte likadan inom citationstecken för identiska blir inga avkommor - det är t.ex. en klar skillnad mellan vildfångade och förstagångsodlade men en sådan avvikelse är naturligtvis helt OK.
Sedan är det väl upp till den som ansvarar för artregisterat att avgöra om han/hon tycker att den platsar där.
Jag tycker heller inte alla alla avelsformer skall in. Men visst vore det bra om man t.ex. under artbeskrivningen för Pterophyllum scalare la in ett foto på de olika avelsformerna (guld, marmor, koi etc. etc.)Kommentar
-
Tycker detta börjar bli rörigt. Ska det inte finnas några gränser alls nu då? Är orolig för att man inte kommer ta registret på allvar. Som nämnt ovan finns det ju en hel del avelsformer på skalarer. Min personliga ickefavorit måste vara mixskalaren som man ser i handel ibland.
Tex:
Mixskalare
En praktfull fisk utan härkomst. Ses ofta som ett misstag då guldskalare, spökskalare, koiskalare, platinaskalare, vanlig skalare, sotskalare mfl går tillsammans.
Blir sällan över 5 cm stor och är vanlig i handel. Bli ej orolig om diverse defekter syns på fisken, detta är vad som utmärker denna avelsform.
Kanske är jag som är bakåtsträvare, någon får gärna försöka övertala migKommentar
-
Ja, just Scalaren har ju ett otal olika odlingsformer, jag har själv en "ny art" (enligt handlaren) hemma. Den kallas Sunset, den är snygg iofs, men någon ny art är det förvisso inte, det är en koiscalare utan de svarta markeringarna, jag skulle vilja säga att den saknar det svarta pigmentetKommentar
-
Endast stabila "arter" bör finnas med - och med stabil menas "arter" som är fertila och där avkomman ser "likadan" ut efter några generationers odling........................
.............Men visst vore det bra om man t.ex. under artbeskrivningen för Pterophyllum scalare la in ett foto på de olika avelsformerna (guld, marmor, koi etc. etc.)
Snart finns lika många odlingsformer av skalarer som det finns odlingsformer av svärdbärare, platyn och guppyn!
Nej det räcker med några bilder på odlingsformer! Svarta icke att förglömma!mvh Wilhelm
"Animals are such agreeable friends- they ask no questions, they pass no criticisms"
www.linkopings-akvarieforening.net/
Har fortfarande bara 32 tomma förvaringsutrymmen!
www.aquafish.info www.crossbow-crest.seKommentar
-
Ja det känns ju lite väl jobbigt. Kanske de största i handelns som har mest spridning skulle kunna läggas in, vilka snackar vi om då?Klart du ska vara medlem! Vi har ett växande medlemsantal och kommande år är jubileumsår, vi firar det väldigt gärna tillsammans med dig!
///David
Ordförande Nordiska CiklidsällskapetKommentar
-
Men som sagt - som för P. scalare bara med foton och under huvudarten.
Det är bra om även de ovanliga finns med - för om någon söker efter dom så hittar de ju ett foto och ett namn och även en "skötselbeskrivning" eftersom det är samma som huvudarten.Kommentar
-
får jag föreslå om de nödvändigtvis ska in att de läggs separat
typ
Pterophyllum
- altum
- leopoldi
- scalare
- Scalare odlingsfomer
samma sak med alla varianter
tex
Aulonocara
- aquilonium
- auditor
- baenschi
- brevinidus
- ethelwynnae
- gertrudae
- guentheri
- hueseri
- jacobfreibergi
- kandeense
- koningsi
- korneliae
- maylandi
- nyasse
- rostratum
- saulosi
- sp. "chitande type masinje"
- sp. "chitande type mozambique"
- sp. "chitande type nkhomo"
- sp. "chitande type north"
- sp. "lwanda"
- sp. "stuartgranti maleri"
- sp. "walteri"
- sp. "yellow collar"
- stonemani
- stuartgranti
- trematocephala
Auloncara odlingsfomer
- "eureka"
- "fire fish"
- "OB"
- "röd rubin"Mvh
Peter
don´t drink water-fish ..... in it!Kommentar
-
Peter, det blir som idag eller hur? Fast med dessa för scalarer och jag tycker som Kjell alla stabila former så jag är intresserad av vilka stabila det kan sägas finnas. Behöver inte vara perfekt.Klart du ska vara medlem! Vi har ett växande medlemsantal och kommande år är jubileumsår, vi firar det väldigt gärna tillsammans med dig!
///David
Ordförande Nordiska CiklidsällskapetKommentar
-
När jag köpte mina första Scalarer för si så där en 20 år sedan, fanns redan dessa arter, kan finnas nån till också, men jag tror inte det men rätta mig gärna om jag har fel.
Jag tog inte med Altum och Leopoldi (spetsnos) nu, utan bara de "vanliga" som folk brukar köpa, och som oftast finns i handeln.Kommentar
Kommentar