If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Second Pale Ale (dålig fantansi med namn), andra försöket med en APA. Amerikanskt Chinook som bitterhumle och Nya Zeeländskt Nelson Sauvin samt Amerikanskt Cascade som aromhumle. Helt klart den bästa hembrygden hittills! Fint skum, vacker kopparröd färg och underbart balanserad smak. kanske lite hög alkoholstyrka med 6,5%, men det känns inte alls i smaken.
Spännande inhandlade själv Oppigårds Brewers Brown och Mikkeller K:rlek idag.
Egentligen tyckte jag nog inte förra omgången K:rlek var fullt lika bra som många andra gjorde gällande, visst inget dåligt utan gott om smaker första munnarna men sen försvann smakerna lite för snabbt, det tog liksom ut sig själv. Men det ska smakas igen så får vi se om jag ändrar uppfattning.
Tror Oppigårds övelag håller på att bli en riktig storsäljare, helt klart något jag gillar då det även tillverkas eller åtminstone bryggs på hemmaplan.
Jag gillade personligen Höst/Vinter 12 bättre än vår/sommar 13, jag saknar citrahumlen, vår-versionen upplever jag som mer lättdrucken vilket säkert är meningen med tanke på årstiden. Oavsett så var ölen mkt god. Jag tycker där var bra med smak, visst dom försvinner snabbt men det är ju heller ingen IPA
Får se om det blir nån öl idag. Halsen känns inte så bra tyvärr och då kan det lika väl kvitta.
Och det stämmer att det är en borderterrier En svart sådan vilket inte är lika vanligt.
Second Pale Ale (dålig fantansi med namn), andra försöket med en APA. Amerikanskt Chinook som bitterhumle och Nya Zeeländskt Nelson Sauvin samt Amerikanskt Cascade som aromhumle. Helt klart den bästa hembrygden hittills! Fint skum, vacker kopparröd färg och underbart balanserad smak. kanske lite hög alkoholstyrka med 6,5%, men det känns inte alls i smaken.
Jag testar gärna en flaska frivilligt och lämnar ett omdöme till dig Båda bryggderna verkar goda. Nelson Sauvin är en favorit hos mig.
Jag testar gärna en flaska frivilligt och lämnar ett omdöme till dig Båda bryggderna verkar goda. Nelson Sauvin är en favorit hos mig.
Det finns tyvärr bara två flaskor kvar av den batchen. Men hör av dig om du har vägarna förbi. En liknande variant står på jäsning. Den är istället humlad med Columbus, Simcoe och Nelson Sauvin. Lite rikligare givor och så kommer den att torrhumlas med de båda sistnämnda.
Det finns tyvärr bara två flaskor kvar av den batchen. Men hör av dig om du har vägarna förbi. En liknande variant står på jäsning. Den är istället humlad med Columbus, Simcoe och Nelson Sauvin. Lite rikligare givor och så kommer den att torrhumlas med de båda sistnämnda.
Trevligt. Jag är ganska ofta i Helsingborg, det kanske du också är? Den ölen som står på jäsning låter god. Vet inte om du har förklarat i tråden tidigare vad du använder för utrustning, men det vore kul att veta tycker jag. Jag har funderat ett tag på att börja med hembryggning.
Idag känns min hals bra så då blev det lite eftermiddagsöl
Började med Oppigårds Brewers Brown.
En god och enkel öl. Hade gärna haft lite mer malt och fylligare kropp men då hade den nog också behövt vara starkare, nu ligger den på låga 5,5%. Överlag en god öl och den är ganska billig med. Ölen är en del av småpartisläppet för maj månad. 19,70kr för 33cl.
Fortsatte sedan med Sixth Glass Quadrupel ifrån Boulevard Brewing. En öl ifrån USA i belgisk stil. Helt ok men hade hoppats på mer. Hade gärna haft mer smak, denna är lite lättare än de belgiska varianterna. Men dom 10,5% alkohol är fortfarande väl dolda. Ligger en bra bit efter dom belgiska motsvarigheterna (Rochefort 10 t ex) Men den är absolut inte dålig. Finns i beställningssortimentet och kan beställas styckvis för 39,90kr för 35,5cl eller 149kr för 75cl.
Vet inte om du har förklarat i tråden tidigare vad du använder för utrustning, men det vore kul att veta tycker jag. Jag har funderat ett tag på att börja med hembryggning.
Jag återkommer med en beskrivning och lite bilder på min utrustning. Är du intresserad av att börja med hembryggning så kan jag rekommendera en kurs hos Robert på Byaregådens Brygghus i Veddige. På måndag släpps en bok om hembryggning på svenska som ser riktigt lovande ut, den går att provläsa här: http://www.bokus.com/bok/9789127134980/brygg-ol/
Avslutade kvällen med Amager Envy. En IPA i amerikansk stil som jag tyvärr inte alls blev så imponerad av. Var bara massa beska och ingen direkt smak. Beskan var lite väl mkt också. Tyckte väl ungefär likadant om Gluttony. Envy kändes som en light-version av Gluttony.
@Micke, boken är ett givet köp, väntar bara på att den ska komma ut.
Ett tips kan vara att köpa den direkt ifrån Omnipollo. Dom ska lansera en webbshop i början av nästa vecka. Får kanske vänta nån dag extra på boken men blir ju antagligen mer av pengarna som går till dom.
När det gäller utrustningen är jag mest intresserad av hur stora batcher du gör. Vad kör du med för gryta? Hur lakar du? Hur kyler du vörten? Några tips du kommit på och vill dela med dig av?
Skål! Gruyere och välhumlat öl är en riktigt trevlig kombination.
Själv sitter jag i uterummet och njuter av årets första riktiga vårkväll tillsammans med en Carnegie Special 175th Anniversary Porter.
Varumärket Carnegie Porter firade 175-års jubileum med att brygga en bourbonfatslagrad impeial porter på 8,8% tillsammans med Brooklyn Brewery. Färgen är djupt rödbrun, nästintill helsvart. Normalhögt ljusbeige skum. Stor doft med karamelltoner, vanilj och torkade frukter. Smaken är len och krämig. Massor av trevliga smaker på en förhållandevis lätt maltkropp. Tydlig fatton med vanilj, torkade frukter och lite vinös eftersmak. Lite rostade toner tillsammans med lätt sötma i eftersmaken. En riktgt trevlig imperial porter som hade blivit ännu bättre med en kraftigare botten.
Betyg 8/10
Såldes på Systembolaget i samband med Carnegies 175-års jubileum, 99:- för en flaska på 750 ml. Testad flaska var källarlagrad i ett och ett halvt år.
Grundarna Henok Fentie och Karl Grandin berättar om hur ölmärket Omnipollo startade och vad det innebär att brygga öl hemma. http://omnipollo.se Omnipollo…
Kommentar