Köttfärs som foder?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • DaRe
    NCS Medlem

    • September 2009
    • 22826

    #16
    Fast är det inte fettet som är problemet? Om det är proteinet så borde det inte spela någon roll om du matar med köttfärs eller hjärta?!
    Klart du ska vara medlem! Vi har ett växande medlemsantal och kommande år är jubileumsår, vi firar det väldigt gärna tillsammans med dig!

    ///David
    Ordförande Nordiska Ciklidsällskapet

    Kommentar

    • Ove Planstedt
      NCS Medlem
      • May 2006
      • 1816

      #17
      Ursprungligen postat av Perfetto
      - Det stämmer, men det är just proteinet från landlevande däggdjur som verkar vara problemet, inte fettet.
      Om det är rätt eller fel att ge fiskar animaliskt protein har ju debatterats hur länge som helst.
      Europas största odlare av Diskus matar med ett foder som delvis består av oxhjärta och påstår att det är "riskfritt".

      Men mitt sunda förnuft säger att det borde vara bättre att mata med ex räkor eller andra vattenlevande organismer, men jag har inga bevis för att det är så.

      Kommentar

      • Ove Planstedt
        NCS Medlem
        • May 2006
        • 1816

        #18
        Såg nu att det var Channor du skulle mata. Beroende på vilka så kan nog köttfärs vara bra de riktigt stora "ormskallarna" kan väl knipa en fågel eller en gnagare om de får chansen.

        Kommentar

        • DaRe
          NCS Medlem

          • September 2009
          • 22826

          #19
          Håller med Ove, men det vore intressant att veta varför. Vi människor som äter allt har inte alltid lätt att förstå att någon inte kan äta allt.

          Annars vet jag ingen värre romtjuv än min golden nugget mal som ska vara strikt vegetarianer annars dör de??
          Klart du ska vara medlem! Vi har ett växande medlemsantal och kommande år är jubileumsår, vi firar det väldigt gärna tillsammans med dig!

          ///David
          Ordförande Nordiska Ciklidsällskapet

          Kommentar

          • tege
            Användare
            • February 2005
            • 2748

            #20
            Ursprungligen postat av Perfetto
            - Hjärtat är en muskel i högsta grad. Tvärstrimmig glatt muskulatur visserligen, men väldigt enbart muskel.

            Jo visst är det en muskel också, men har du någonsin hört att någon får mjölksyra i sitt hjärta? Men visst jag bara spånar lite.
            https://www.ciklid.org/forum/album.php?albumid=34

            Kommentar

            • Mreque
              Användare
              • June 2011
              • 348

              #21
              Ursprungligen postat av tege
              Hjärtat=Motor
              Muskler=förbränningsstationer

              Hjärta är en riktig delikatess, köttfärs är gjort på soporna.

              Rökt älghjärta, Mums.....
              Hjärtat är en muskel så hur du resonerar där förstår jag inte ? Dessutom är en motor en förbränningsstation i så sätt.

              Kommentar

              • HåkanM
                NCS Medlem

                • November 2005
                • 1296

                #22
                Fick en 3 kilos Gädda i Lördags, Tänkte vara pedagogisk och undersöka vad
                den ätit med barnen. Tja 2 sorkar + 4 småabborrar, på ca 7 cm.

                Kommentar

                • DaRe
                  NCS Medlem

                  • September 2009
                  • 22826

                  #23
                  2 sorkar! Det var som tusan.

                  Off Topic:
                  Jag hade en favorittjärn att fiska gädda i i Tuvattnet i norra Jämtland och där fanns vare sig inflöde i form av bäck eller likaledes för utflöde, men massor av gäddor som bara hade ätit grodor och insekter.
                  Klart du ska vara medlem! Vi har ett växande medlemsantal och kommande år är jubileumsår, vi firar det väldigt gärna tillsammans med dig!

                  ///David
                  Ordförande Nordiska Ciklidsällskapet

                  Kommentar

                  • Mikael W
                    NCS Medlem

                    • August 2002
                    • 8624

                    #24
                    Har hört en teori som säger att fett från däggdjur smälter först vid temperaturer över 37 grader, och att det därför är illa för (kalla) fiskar. Är den teorin numera förkastad?

                    PS: En gädda tar väl allt som rör sig, utan att först läsa Mat&Hälsa.
                    mvh
                    Mikael W
                    (NCS-medlem sedan 1981)

                    Kommentar

                    • Perfetto
                      Användare
                      • May 2011
                      • 124

                      #25
                      Ursprungligen postat av tege
                      Jo visst är det en muskel också, men har du någonsin hört att någon får mjölksyra i sitt hjärta? Men visst jag bara spånar lite.
                      - Ja det kan man precis som i andra muskler faktiskt, men det är sällsynt eftersom hjärtats arbetsmoment sker främst anaerobt : )

                      Kommentar

                      • Perfetto
                        Användare
                        • May 2011
                        • 124

                        #26
                        Ursprungligen postat av Mikael W
                        Har hört en teori som säger att fett från däggdjur smälter först vid temperaturer över 37 grader, och att det därför är illa för (kalla) fiskar. Är den teorin numera förkastad?

                        PS: En gädda tar väl allt som rör sig, utan att först läsa Mat&Hälsa.
                        - Det man anser vara problemet med kött från varmblodiga landlevande däggdjur är proteinarten, inte fettet.

                        Kommentar

                        • Ola Svensson
                          • April 2002
                          • 14633

                          #27
                          Det är väl främst fett i däggdjur som diskuteras (högre smältpunkt) inte protein? Protein från fisk och däggdjur ska inte skilja sig åt matsmältningsmässigt enligt en användare på forumet som forskar på fiskmetabolism. Sedan finns det bindeväv också. Fördelen med hjärta är att det går skära bort allt fett och bindeväv. Det skulle inte förvåna mig om många problem orsakas av att oxhjärta är ett alltför kraftigt foder helt utan ballast av aska och fibrer.
                          Med vänliga hälsningar

                          Ola

                          Kommentar

                          • Ola Svensson
                            • April 2002
                            • 14633

                            #28
                            Ursprungligen postat av Mikael W
                            Har hört en teori som säger att fett från däggdjur smälter först vid temperaturer över 37 grader, och att det därför är illa för (kalla) fiskar. Är den teorin numera förkastad?

                            PS: En gädda tar väl allt som rör sig, utan att först läsa Mat&Hälsa.
                            Hypotes, inte teori Så vitt jag vet är hypotesen inte testad och därmed inte förkastad.
                            Med vänliga hälsningar

                            Ola

                            Kommentar

                            • kaj.p
                              Användare
                              • April 2002
                              • 2294

                              #29
                              Ursprungligen postat av Ola Svensson
                              Det är väl främst fett i däggdjur som diskuteras (högre smältpunkt) inte protein? Protein från fisk och däggdjur ska inte skilja sig åt matsmältningsmässigt enligt en användare på forumet som forskar på fiskmetabolism. Sedan finns det bindeväv också. Fördelen med hjärta är att det går skära bort allt fett och bindeväv. Det skulle inte förvåna mig om många problem orsakas av att oxhjärta är ett alltför kraftigt foder helt utan ballast av aska och fibrer.

                              Var kan man läsa att de många problemen är knutna till själva oxhjärtat och nu menar jag inte problem som skapas av att det skitar ner utan evidensmässigt o näringsfysiologiskt?
                              Diskussällskapet
                              www.diskusforum.se

                              Kommentar

                              • Ola Svensson
                                • April 2002
                                • 14633

                                #30
                                Ursprungligen postat av kaj.p
                                Var kan man läsa att de många problemen är knutna till själva oxhjärtat och nu menar jag inte problem som skapas av att det skitar ner utan evidensmässigt o näringsfysiologiskt?
                                Det står som generella beskrivningar i många akvarieböcker, men symptomen som beskrivs (för höga missväxta fiskar) får man med "fulpellets" också. Magproblem får man ju av annat foder utan/med lite ballast om det ges till firrar som inte är anpassade för detta. Det jag menar är att det som oxhjärta påstås orsaka orsakar för kraftigt foder också.

                                Så där vi hamnar är att det är en vettig tumregel att ge firren mat som påminner om den de äter i naturen samt mat som många har god erfarenhet av. Om "alla" diskusfantaster säger att oxhjärta är utmärkt till diskus (oavsett vattnets temperatur kan vi lägga till för säkerhetskull) kan inte jag se en enda orsak till att inte använda det till diskus.
                                Med vänliga hälsningar

                                Ola

                                Kommentar

                                Arbetssätt...