Crenicichla Menezesi

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • jinnarparen
    • April 2002
    • 2670

    Crenicichla Menezesi

    Hej

    Var uppe i Stockholm den 26/2 för jobbets skull. Efter avslutat arbete passade jag på att titta in på Akvarielagret för att se om det var något intressant.
    Fick då syn på ett antal Crenicichla i ett kar. De flesta tillhörde arten Menezesi. Då det var rätt så stora (10-13 cm) så gick det att skilja ut hane och hona. Ännu mer turligt var att det i karet gick ett par som var i full gång merd lekförberedelser. Dessa fick följa med hem. Jag slapp alltså köpa det lekpar i samma storlek som gick i ett annat kar, men som kostade dubbelt så mycket!
    Fiskarna släpptes ner i 375l kar, som förmodligen är rätt lagom för dem då de inte lär bli mer än 14-16 cm och tydligen skall vara rätt så fredliga.
    Två dagar efter hemkomsten så lekte de. Leken misslyckades av någon anledning för efter 5 dagar så kom honan ut ur grottan igen.
    Att de är fredliga har väl visat sig då de inte bråkar sinsemellan. Mot andra fiskar är de lite tuffare, medinnevånarna fick rätt så snabbt veta att de inte skulle gå på Crenicichlorna. De enda som de fortfarande har problem med är ett par H. Nicaraguense (Centralamerikan) som har funnits i karet i drygt ett år nu och dessutom har hunnit växa sig större. Jag hade ett gäng P. Dovii som var något mindre (9-12 cm). Dessa fick snabbt lära sig att man inte skulle bråka med en Crenicichla.
    Fiskarna gör speciellt skäl för smeknamnet gäddciklider då jag matar med skalade räkor. Maken till fisk att vara snabba på att hugga var det länge sedan jag såg. Det märks tydligt att det är en rovfisk det handlar om. De gånger de får pellets så är det emellertid lite si och så med matlusten.
    Jag blev inte riktigt klok på om det var vildfångade eller inte då jag köpte dem. Kanske är det någon annan som har köpt vid samma tillfälle som vet lite bättre. Detta kan kanske förklara "missnöjet" med pelletsen.

    Finns det andra med erfarenheter av denna art, eller liknande. Tittar man i Aqualog katalogen över Sydamerikanska ciklider så finns det en hel drös med arter som ser likadana ut.
    Hur stor blir den egentligen, har hittat lite artiklar om den på nätet. De flesta anger 14-16 cm. De jag har verkar redan ha vuxit till sig någon centimeter. Att det går så fort skulle tyda på att de kommer att bli större.



    Åter till CA

    Det är där jag hör hemma
  • Ola Svensson
    Användare
    • April 2002
    • 14633

    #2
    Hej

    Mina erfarenheter är ungefär som dina bortsett från att jag köpt ungdjur. Första leken misslyckades men till min förvåning så påverkade det inte parbanden alls. Med tanke på hur "små" de är så kan vi nog ta fasta på att det är en liten art från saxatilisgruppen. Annars skulle de inte lekt vid den här storleken. Max 20 för hanen och drygt 10 för honan är en gissning. För ett antal år sedan så hade jag en annan art, Crenicichla spec. pernambuco. Den ser likadan ut men är något mindre. Honan är inte lika sanslöst snygg dessutom. Där blev hanen fruktansvärt destruktiv när ynglen försvann. Jag fixade kanske ett tiotal lekar till med hjälp av avdelare men det misslyckades varje gång och honan fick skrämmande mycket stryk. När det gäller mat så har mina ätit allt hela tiden. Tom räkmix från botten och artemianaplier. När jag köpte mina så var de kanske 8 cm men gick i stim. Det antyder att paret kanske tar hand om ungarna väldigt länge. Det finns Crenicichlor som tar hand om avkomman i ett år. En annan intressant iaktagelse är att de var fullt utfärgade som hanar. Den färgen avvecklas hos honorna. Jag trodde länge att jag bara hade hanar men nu vet jag att bland mina fem så är det minst två honor, kanske fler. Skriv gärna en artikel om dina fiskar till ciklidbladet förresten. Vi skulle kunna skriva den ihop tillochmed. Jag kommer inte att odla mina förrän till hösten då jag kommer vara bortrest under senvår och sommar (i jobbet).

    Mvh.

    Ola
    Med vänliga hälsningar

    Ola

    Kommentar

    • Daniel Odell
      Användare
      • January 2003
      • 2437

      #3
      Har precis börjar intresera mig för Crenicichlor och har ett par frågor jag hoppas ni experter kan hälpa mig med :-)

      Under gårdagen så var jag på en liten akvarietur till olika butiker i sthlm, bla lagret och sedan Kista C's Arken. På lagret hadde de 2 arter Crenicichla, en icke namngiven rätt stor sak (13-15cm), och sedan ett stim små sp. Xingu (orangeröda).

      På kista's Arken Zoo fanns en identisk med den stora på lagret som såldes under namnet Menezesi. Det lustiga är att både Arken och Lagret sa att fiskarna blev 40cm å skulle äta allt i mitt kar.

      Det är svårt att hitta bra bilder på nätet på Menezesi, så jag vet inte riktigt vad det _egentligen_ är för fisk som går i de båda butikernas kar ....

      Så till frågan, hur kan ja va säker på vad det är för fisk så jag inte köper fel

      fish r friend

      Kommentar

      • Ola Svensson
        Användare
        • April 2002
        • 14633

        #4
        Xingu 1 (orange pike, sp. "orange" och allt vad den kallas för. Det är samma art allihop) ska du låta bli om akvariet inte är över två meter långt. Dessutom är den lika svårodlad som altumscalare. Jag känner bara till en lek.
        Icke namngiven sak är svår att veta vad det är. Den är kanske inte ens beskriven. Däremot är det lätt att placera den i rätt grupp. Oftast är det saxatilisgruppen. Jag ser inte skillnad på dessa. De som de har på lagret ser däremot exakt ut som mina och kallas för menezesi. Därför tror jag att man kan lita på det namnet. Spec. pernambuco har jag sett i Danmark och de såg också ut exakt som de jag höll. Därför litar jag även på det namnet. Menezesi kommer från saxatilisgruppen. Den påstås bli 14 cm. Jag gissar på 20. Med tanke på storleken som de blir könsmogna så har jag svårt att tro att de blir 40. Kom igen om ett par år så kan jag svara på frågan <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>
        Bilder på Crenicichlor hittar du i Aqualog, South American cichlids 1. Det är i princip omöjligt att artbestämma saxatilisgruppens firrar från den, åtminstone de som har lysande fläckar på sidorna.

        Mvh.

        Ola
        Med vänliga hälsningar

        Ola

        Kommentar

        • Daniel Odell
          Användare
          • January 2003
          • 2437

          #5
          ok, den förmodade Menezesi har de då 1 av på lagret, å 1 på arken zoo. Går de att könsbestämma vid den här storleken? (12-15cm)

          fish r friend

          Kommentar

          • Ola Svensson
            Användare
            • April 2002
            • 14633

            #6
            Oftast. Honan har en vit söm i ryggfenan. När de blir äldre har de inga vita fläckar på sidorna bortsett från runt den svarta fläcken bakom ögat. eftersom ungdjur ser ut som hanar så är det säkraste att leta efter vit i sömmen på ryggfenan.

            Mvh.

            Mvh.

            Ola
            Med vänliga hälsningar

            Ola

            Kommentar

            • Daniel Odell
              Användare
              • January 2003
              • 2437

              #7
              tack ska du ha ola

              fish r friend

              Kommentar

              • posse
                Användare
                • April 2002
                • 96

                #8
                Hej!

                Ola du säger att fiskarna i saxatilisgruppen kan bli upp till 40cm vilken art e det? Tillhör inte de flesta djur som blir så stora lugubrisgruppen??? Xinguna tillhör väl lugubrisgruppen?

                Tyvärr försvann mina C. cametana i tullen i tyskland, letar därför desperat efter en ny kul art o har hittat C. geayi inte lika snygg men ack så ovanlig! Jag har däremot hört att den har förväxlats med C.sveni.

                Mvh Alex!

                Kommentar

                • Ola Svensson
                  Användare
                  • April 2002
                  • 14633

                  #9
                  Vilken art det skulle handla om vet jag inte. Jag har bara sett påståendet. Jag har sett en påståd lepidotahana som var över trettio en gång. Generellt sett så blir de ju runt 20 medan de stora återfinns i lugibrisgruppen som du skriver.

                  Mvh.

                  Ola

                  Ps. Har jag verkligen påstått att fiskar ur saxatilisgruppen kan bli 40 cm? Jag har som sagt sett påståendet, men ingen artbeskrivning Ds.
                  Med vänliga hälsningar

                  Ola

                  Kommentar

                  • jinnarparen
                    • April 2002
                    • 2670

                    #10
                    Hej igen

                    Forts. på mina observationer av C Menezesi.

                    Först; de trivs inte tillsammans med Malawi!
                    Jag fick flytta över 6 st P Electra och 6 st S. Fryeri samt ett antal M. Cyanorhabdos till det kar där Menezesina går. Även om Menezesi är pigga och rörliga så märker jag att de inte trivs riktigt när dessa nya innevånare kom i. Samtidigt som jag gjorde denna flytt så flyttade Nicaraguenseparet till ett annat kar. Så det är alltså inga som stör Menezesina nu längre (de hade problem med speciellt Nicaraguensehanen innan).
                    Honan har blivit rundare om buken den senaste veckan, hon har även blivit mer rödfärgad vid densamma. Det verkar vara lek på gång igen?
                    De verkar än så länge inte ha bestämt sig för var de skall lägga äggen i så fall.
                    De är fortfarande rysligt förtjusta i skalade räkor. Är det någon annan fisk som inte har hunnit få in allt i munnen så är de genast där och hugger. Jag har vid flera tillfällen sett dem bita den andra fisken rätt över munnen för att få tag på matbiten. Dessa bett ser inte ut att göra någon skada på den andra fisken (inga lösa fjäll eller rivmärken). Den ser mest förvånad ut när den får en Menezesi precis framför ögonen.
                    Vad det gäller bråk med andra fiskar så är det mest honan som vill visa var skåpet skall stå. Hon har hela tiden med sig "ett rörligt revir". Med det menar jag att hon inte tolererar någon annan fisk i sin absoluta närhet (förutom hanen). Kommer fisken för nära så får den ett hugg. Detta gäller hela tiden, alltså även då de väntar på mat vid mathålet. Fiskar har ju annars en tendens att tränga ihop sig då, men hon jagar hela tiden undan de andra. Hanen är mycket mer tolerant. Han kan simma sida vid sida med de andra utan att bry sig.

                    Det var allt för denna gång

                    Rickard


                    Åter till CA

                    Det är där jag hör hemma

                    Kommentar

                    • posse
                      Användare
                      • April 2002
                      • 96

                      #11
                      Inte för att vara petig Ola!

                      "Det finns ett stort gäng ciklider i den sk. saxatilisgruppen och de är alla mer eller mindre lika. Storleken varierar från runt 15 (hanen) till uppåt halvmetern. De är aggressiva men relativt lättlekta (för att vara Crenicichlor). Äggen kan åtminstone hos vissa kläckas i ett pH över sju. Hanen har lätt ihjäl honan om äggen inte kläcks eller om ynglen försvinner.

                      Mvh.Ola"


                      Mvh Alex

                      Kommentar

                      • Daniel Odell
                        Användare
                        • January 2003
                        • 2437

                        #12
                        Skulle inte menezesi vara rätt snälla mot varann? jag har två nu, och den större håller förmodligen på att slita den mindre i stycken nu när jag sitter på jobbet, maken till ond fisk får man leta efter!

                        massor med rötter på botten å sprickor i bakgrunden för den mindre å klämma sig in i, men her ond letar alltid rätt på'n å försöker ha ihjäl "henne". Vettefaen va ja ska göra :-/
                        fish r friend

                        Kommentar

                        • Ola Svensson
                          Användare
                          • April 2002
                          • 14633

                          #13
                          Allt är relativt. Mina lekte för andra gången och den här gången kläcktes äggen men de blev aldrig frisimmande. Hanen blev väldigt destruktiv men det gick över efter en dag. Det du kan göra är att hålla dem med aggressivare fiskar samt skaffa pvc rör som endast den ena kommer in i. Du kan testa att sätta en spegel som den större firren kan bråka med. Det bästa är nog fler Crenicichlor.
                          Med vänliga hälsningar

                          Ola

                          Kommentar

                          • Daniel Odell
                            Användare
                            • January 2003
                            • 2437

                            #14
                            men dom gick ju ensamma i ditt kar? (de två jag har)

                            är det troligt att det inte är hane/hona eftersom det är konstant dödsterror den mindre är utsatt för?

                            aja det ska i jaguarer om ett par dar så då lär den store få fullt upp ändå.
                            fish r friend

                            Kommentar

                            • Ola Svensson
                              Användare
                              • April 2002
                              • 14633

                              #15
                              Hej

                              Först gick det ca 20 stora Aequidens patricki + de två C. menezesi som du har i mitt akvarium på jobbet. Då var det inte så mycket bråk. I akvariet hemma hos mig hade de bara gått en dag och där tillsammans med 15 patricki. Den stora vackra patrickin vi fångade visade sig vara en hona och det finns inget så elakt som dominanta ciklidhonor. Hon spöar menezesihanen som är något längre men hon väger säkert tre gånger mer. Jag har sparat en hane på ett annat ställe som ska dit senare i sommar. Jaguarer tror jag kommer att göra saken bättre. Problemet med menezesi är ju att ungfiskar ser ut som hanar. Den minsta du fick misstänker jag att den skulle kunna färga ut till hona. Du/vi får hoppas på det. Min hona var större än din största när hon färgade ut. Fast risken finns att det är en hane förstås.
                              Med vänliga hälsningar

                              Ola

                              Kommentar

                              Arbetssätt...