Låter som du ska göra en dystopisk framtids biotop?
Armeringsjärn i akvariet
Kollaps
X
-
-
-
Låter ju onekligen som att du har någon intressant idé att grubbla över.
Ser fram emot att se vad det blir för något, låter annorlunda iaf!Kommentar
-
Jag gissar att det blir massor av ALGERjag är Ateist
men Gud talade till mig
Gud är stor
jag frågade hur stor ? inget svar
han kanske behövde låna toalettenKommentar
-
Borde inte vara någon fara
Inte för att jag har någon personlig erfarenhet:p
Men rent logiskt borde det inte vara något problem eftersom man byter vatten så ofta. Sen kanske du får rostpartiklar under din konstruktion men dom kan du ju suga upp...?Kommentar
-
-
Det får du gärna utveckla, Christer.
Jag hade inte tänkt ha några växter i akvariet och därmed inget som kan dra nytta av den förmodade höga järnhalten. Är järn som gödning för växterna? Isåfall blir det ju som att tillsätta PMDD till ett akvarium utan växter vilket skulle glädja alla alger?
Läste ett inlägg av Patrik Rosén i ett annat forum om 4 tums spik i bottengruset som ett gammalt trick att tillföra järn till växterna som jag nämnde tidigare i tråden. Jag mindes alltså rätt. Trevligt...
Det är inget avancerat projekt det här. Jag jobbar på NCC:s kontor i Västra hamnen, Malmö och akvariet står där på en bokhylla mellan mig och min kollega. Med tanke på vilken bransch jag är i nämnde jag att jag tänkte gjuta någon sten i betong som inredning till akvariet och kollegan tyckte det vore fräckt med några armeringsjärn som stack ut ur betongen. nappade på idén och ställde därför frågan här i forumet. Jag kommer gjuta någon sten till helgen och såsmåningom stoppa i akvariet. Framtiden får utvisa vilka bieffekter det blir. Bara att ta bort "armeringsstenarna" och stoppa i nåt annatKommentar
-
Jösses Patrik! När man talar om trollen...
Varför inte? Kom igen, nåt argument har du säkert att komma med
Saknade dig på auktionen i söndags, jobbade?Kommentar
-
Rostciklid kanske skulle passa i det akvariet?mvh Wilhelm
"Animals are such agreeable friends- they ask no questions, they pass no criticisms"
www.linkopings-akvarieforening.net/
Har fortfarande bara 32 tomma förvaringsutrymmen!
www.aquafish.info www.crossbow-crest.seKommentar
-
Generellt inte bra med overkill av tungmetaller i akvarium, inklusive järn. Spik i gruset blir "låst", om man håller sig till den goda regeln att inte rota runt för mycket i botten. Med armeringsjärnet i direktkontakt i vattnet kommer det att rosta, men jag tippar på att du får en syrefri zon underst - och de kommer därmed troligen läcka järn rätt bra, rakt ut i vattnet. No more fish, neh?
Sant att du får ett visst skydd med högt pH (i lågt pH är jag övertygad om att armeringsjärnet hade avlivat fisken mycket snabbt), men jag ser det som en tidsfråga innan fisken stryker med. Du har inte heller någon direkt vattenvolym, fast jag ser det som sekundärt - hade inte provat ens i mycket stort akvarium.
Christer är inne på alger, och det verkar finnas en koppling mellan vissa alger och hög järnhalt i burkarna. Inte så att järnhalten i sig triggar igång algerna, mer att den styr vilka alger som tar överhanden.
Idéen är dock fräck, så kör vidare - men lacka armeringsjärnen grymt noga (många gånger). Borde funka utan att det spricker, även om järn också ändrar storlek med temperatur.
Nu är det iof olika hur giftiga olika tungmetaller är för fisk/djur, men bara som ett litet exempel: vi hade problem i ffa en burk på jobbet. Tiltproblem, fisk dog, inga synliga tecken på sjukdom. Akvariet var sammankopplat med flera andra, total volym drygt 1000 liter. Klurade, vände och vred på problemet, bytte ut arter i burken åssevidare. Inget hjälpte. Vid slamsugning hittade jag till sist ett gem... som någon ungj**vl stoppat ned i akvariet. Bort med det, bytte vatten, tillsatte vattenberedningsmedel. Problemen försvann. Ett gem vs drygt 1000 liter vatten.
Var bara med en kortis på auktionen, innan det drog igång. Har minskat ned rejält här, klurar över en del saker. Resten får vi ta live - men jag hoppas det är bättre med dig än med mig!!
Hilsen,
/PSenast redigerad av PatrikMalmo; 07 April 2011, 09:40.Ingen fisk har läst böckerna.Kommentar
-
Hmm, det var ett svar det! Är dock inte helt övertygad än , faen, får inte ge upp så lätt.
Hängde inte med vad du menade med syrefri miljö, men misstänker att du avsåg spik i orörd bottengrus. I mitt fall kommer järnen vara i öppet vatten strax under utblåset från filtret, alltså en syrerik miljö. Om nu det gör någon skillnad i sammanhanget...
Frågan är om det verkligen kommer rosta hejdlöst. Järnen jag tänkte använda är rejält rostiga, men jag är inne på att de inte kommer rosta nämnvärt när de befinner sig konstant under vatten. Ungefär att rosten/järnoxiden blir som en skyddande hinna mot vattnet. Typ att syret i vattnet vill reagera med järn Fe och bilda rost/järnoxid "FeO" men att det i det här fallet bara får järnoxid att leka med. Jag har inget som helst belägg för den teorin, men hoppas det ligger ett uns av sanning i det. Amatörkemist, javisst!!
Alger? Ja, det kan vara ett gissel. Oftast är det det, men man kan väl få hoppas och drömma att löst järn i vattnet triggar tjusiga ljusgröna alger framför svarta tofsalger?
Lacka järnen? Med vadå?
Som sagt, galen eller rent av idiotisk idé, men jag kommer fullfölja den till helgen och sedan testa med någon stackars firre som ändå skulle gallras bort framöver. Ancistrus brukar vara de första i ett akvarium som visar att något inte står rätt till. "Plågsamma djurförsök" någon? Kommer avbryta försöket vid minsta tecken på att det inte fungerar.
Någon bild på försöket utlovas innan det går åt h-lvete!!
Ps. Det sista i ditt inlägg tar vi live vid lämpligt tillfälle. Ds.Kommentar
-
Nah, klart man kan testa - men avbryt om det går åt skogen!!
Vi är inne på samma linje i det med rost/järnoxid, men jag tror att du även med armeringsjärnen i det fria vattnet får problem med en syrefri (eller iaf verkligt låg syrehalt) zon under rosten. Det är därifrån det kommer läcka järn i "fel form". FeO är ofarligt, vad jag vet - men du kan få problem även där om rostflagor kommer ned i botten och reduceras igen.
Har inte pejl på lacker, men det ska finnas tvåkomponentslacker som funkar fint. Kan snoka runt lite om jag kommer ihåg det, fast jag misstänker att du hinner testa med olackat innan jag får fram info.
Mm, long time, no see. Får göra något åt det.
Hilsen,
/PIngen fisk har läst böckerna.Kommentar
-
Det får du gärna utveckla, Christer.
Jag hade inte tänkt ha några växter i akvariet och därmed inget som kan dra nytta av den förmodade höga järnhalten. Är järn som gödning för växterna? Isåfall blir det ju som att tillsätta PMDD till ett akvarium utan växter vilket skulle glädja alla alger?
Läste ett inlägg av Patrik Rosén i ett annat forum om 4 tums spik i bottengruset som ett gammalt trick att tillföra järn till växterna som jag nämnde tidigare i tråden. Jag mindes alltså rätt. Trevligt...
Det är inget avancerat projekt det här. Jag jobbar på NCC:s kontor i Västra hamnen, Malmö och akvariet står där på en bokhylla mellan mig och min kollega. Med tanke på vilken bransch jag är i nämnde jag att jag tänkte gjuta någon sten i betong som inredning till akvariet och kollegan tyckte det vore fräckt med några armeringsjärn som stack ut ur betongen. nappade på idén och ställde därför frågan här i forumet. Jag kommer gjuta någon sten till helgen och såsmåningom stoppa i akvariet. Framtiden får utvisa vilka bieffekter det blir. Bara att ta bort "armeringsstenarna" och stoppa i nåt annatTjugofem år med ciklider.
http://www.malmoakvarieforening.se
Centralamerika 2006
Svart kaffe och drömmeri...Kommentar
-
Denna lacken använder jag till bakgrunder. Men se upp, dyr som f#n http://www.epotex.se/page/139/154/26/54.Experience is something you get right after you need it.Kommentar
-
Nordsjös epolan V två-komponents galvlack har jag använt till frigolitbygge.Kommentar
Kommentar