Kött från varmblodiga djur ???
Kollaps
X
-
-
Kommentar
-
(För mig innebär kraftig mat att jag får lägga mig och ta igen mig på soffan dvs. kött och gräddsås, pizza mm)Med vänliga hälsningar
OlaKommentar
-
Torrvikt protein antar jag. Samma sak som gör att mbuna som får för mycket mat blir stora och deformerade. Att fisken får fel proportioner är huvudargumentet mot däggdjurskött i fiskmat. Det jag menar är att fisken får för mycket mat i fel proportioner helt enkelt.
(För mig innebär kraftig mat att jag får lägga mig och ta igen mig på soffan dvs. kött och gräddsås, pizza mm)
Något som jag saknar i det kommersiella akvariefiskfoder utbudet är ett foder med högt fiberinnehåll. Många tror/skriver att t.ex. "spirulina-flingor" innehåller mycket "grönt", men tittar på man näringsinnehållet är det i stort sett samma fiberinnehåll som i annat foder. Jag tror att de herbivora (eller semi herbivora) fiskar som t.ex. tropheus och mbunas skulle må bättre om de fick ett foder som faktiskt innehåller mer fiber än många foder i dagsläget. Likaså skulle man utveckla en utfodringsteknik som gjorde att de fick beta, som de gör i naturen. En parallel är hästar som har ett stort grovfoder behov, bl.a. utgör själva tuggningen aptitreglerande. Utan grovfoder får man mer problem med t.ex. krubb-bitning. Ytterilgare ett exempel är nötkreatur som behöver ha en viss mängd grovfoder för att de viktiga mikroorganismerna i våmmen skall kunna arbeta som tänkt, utan det mår korna inte bra. Möjligen är det liknande system hod våra algbetande fiskar? Allt är evolutionens fel...Kommentar
-
Vissa studier tyder på att Tropheus fysiologiskt anpassar tarmlängden efter fodret (dvs. individer som lever av en foder där kort tarm passar får kort tarm och individer där lång tarm passar får lång tarm). Detta är korrelativa fältdata så det finns förstås en möjlighet till lokal anpassning. Jag kommer självklart rapportera om jag ser en experimentell uppföljnings. (Plasticiteten är självklart evolutionens fel den också )
Ps. Med temperaturhypotesen menar jag att fett från varmblodiga djur ger defekta/inte välmående fiskar med undantag från de som går i varmt vatten (diskus) (och att detta möjligen skulle ha med fettets stelningstemp att göra). Enligt mitt språkbruk är detta definitivt en hypotes. Om den är verifierad eller falsifierad vet jag inte.
Edit: Intressanta grejer du kommer med. Fortsätt att bomba oss med likartad information!Senast redigerad av Ola Svensson; 08 March 2011, 12:25.Med vänliga hälsningar
OlaKommentar
-
Intressant diskussion - månne läge för en artikel i CB? Själv matar jag inte med något från varmblodiga djur, men jag kanske får revidera mig efter detta... *klurar*Ingen fisk har läst böckerna.Kommentar
-
Förlåt utvikningen
Ang. temperatur så har man sett att smältbarheten och upptag av däggdjursfetter ökar något med temperatur (man jämförde 23 och 28 grader). Anledningen till sämre smältbarhet och upptag hos fiskar som lever i kallt vatten är bl.a. fettet stelnar. Man har även sett att lax som utfodras med vissa typ av fetter får sämre rörelser i kallare vatten.Med vänliga hälsningar
OlaKommentar
-
Antar att det som inte tas upp går igenom tarmarna och ut i avföringen.Klart du ska vara medlem! Vi har ett växande medlemsantal och kommande år är jubileumsår, vi firar det väldigt gärna tillsammans med dig!
///David
Ordförande Nordiska CiklidsällskapetKommentar
-
Vissa studier tyder på att Tropheus fysiologiskt anpassar tarmlängden efter fodret (dvs. individer som lever av en foder där kort tarm passar får kort tarm och individer där lång tarm passar får lång tarm). Detta är korrelativa fältdata så det finns förstås en möjlighet till lokal anpassning. Jag kommer självklart rapportera om jag ser en experimentell uppföljnings. (Plasticiteten är självklart evolutionens fel den också )
Edit: Intressanta grejer du kommer med. Fortsätt att bomba oss med likartad information!Kommentar
-
Jag antar att du refererar till Sturmbauer m.fl. (1992)? Jag är kritisk till den studien då de har ett så litet material, och endast analyserar tarmlängden hos tre vuxna individer från fångenskap. Man borde ju jämföra VF vs. "domesticerade" yngel och vuxna, flera generationer etc. Självklart borde men få en morfologisk förändring över tiden, men så snabbt? Det här är itne riktigt mitt ämne, Snuttan kanske vet mer? En fysiologisk förändring i form av enzymaktivitet känns helt naturlig, där har man ofta väldigt snabb respons. Men oavsett om man har en snabb morfoligisk förändring av mag-tarm kanalen så kanske inte det är kopplat till mättnadskänsla-signaler och beteende?
Studien man borde göra är en "common garden" studie där firrar från olika ursprung i naturen med olika tarmlängd får växa upp med födan som antas kunna ge kort tarm samt födan som antas kunna ge lång tarm. Då får du ett värde på hur mycket av variationen som orsakas av gener samt miljö. Jag skulle faktiskt gissa att någon gör exakt just detta då det är en enkel samt mycket informativ studie.Med vänliga hälsningar
OlaKommentar
-
Markus, är det möjligt att fettet som inte tas upp hamnar i firren på något vis eller vad händer med fettet fisken inte kan smälta? (Jag tänker på det där genmodifierade fetet som det var tänkt att ha på chips - skulle rakt genom kroppen och möjligen orsaka diare men inte övervikt)Kommentar
-
Kul att du tycker det! En artikel -visst när jag har tid. Jag har halvt om halvt lovat Ola en då jag avsade mig Cichla-stipendiet för några år sedan.Kommentar
-
Nej den är senare max tre år, men har även den problem då det inte går säga om det är genetiskt eller miljö.
Studien man borde göra är en "common garden" studie där firrar från olika ursprung i naturen med olika tarmlängd får växa upp med födan som antas kunna ge kort tarm samt födan som antas kunna ge lång tarm. Då får du ett värde på hur mycket av variationen som orsakas av gener samt miljö. Jag skulle faktiskt gissa att någon gör exakt just detta då det är en enkel samt mycket informativ studie.Kommentar
Kommentar