Troffetråden 2011
Kollaps
X
-
-
En
Tre arter ligger väldigt nära varandra geografiskt sett och det är Tropheus Kazumba (Golden Kazumba), Tropheus Kachese och Tropheus Ndole.
Jag har läst att en del påstår att Tropheus Sumbu är densamma som Golden Kazumba, men det har jag inte funnit något att styrka påståendet med.
Det handlar alltså om tre arter såvitt jag kunnat utröna som ligger alldeles intill varandra i utbredningsområde och det kan även vara en av anledningarna att dessa arter kan vara variabla i färgerna...
En av de vackraste troffar jag haft i min ägo var just arten Tropheus Kachese.Kommentar
-
kompis var inne lite på att Golden Kazumban liknade Sumbu, men jag har frågat på fler ställen och fått svaret att gul kachese och golden kazumba är samma firre. Då mina röda ser ut som väldigt röda kachese/ndole och att om man kollar på gul kachese i Schupkes aqualog så är det ju logiskt att tänka sig att golden kazumba är densamma som gul kachese.
Så för tillfället finns då fyra arter inom mycket tajt område om jag inte missat något ;-)
Tropheus Sumbu
Tropheus Kazumba Golden (Yellow Kachese)
Tropheus Kachese
Tropheus Ndole (Red Kachese)Kommentar
-
Kachese och Ndole ligger ju ett stenkast från varandra.
Det är ju fångstplatsen dessa namn avser och inte artens namn.
Så länge man blandar ihop fångstplats med artnamn så kommer dessa diskussioner att finnas.Kommentar
-
2) Ja!!! Det är ju det trevligaste alternativet. Ha gärna lite stenrösen (de behöver inte vara enorma) med sten i pingisbollstorlek och mindre, så de små kan söka skydd. Själv har jag fuskat, jag har besticklådor av plast under stenarna. Hålen kan gärna vara 1-2 cm stora, det är ju meningen att ynglen så lätt som möjligt kan söka skydd mot de vuxna fiskarna.mvh
Mikael W
(NCS-medlem sedan 1981)Kommentar
-
.
Provar en bild på en gul/guld golden kazumba som tyvärr inte färgar på sin röda ryggfena. Ska försöka fånga dom som går i guld på bild när dom färgar då dom är mycket vackra då.Kommentar
-
Båda är väl spec red... så alla (än så länge) e nog inne på att det är samma art.
Kachese och Ndole ligger ju ett stenkast från varandra.
Det är ju fångstplatsen dessa namn avser och inte artens namn.
Så länge man blandar ihop fångstplats med artnamn så kommer dessa diskussioner att finnas.
Jag tror nog att dom här diskussionerna kommer att finnas ändå, även om jag slutar att blanda ihop arter med fångstplatser.
Jag tycker att det framgår ganska så tydligt att det är fiskarnas enorma likhet eller tom att det är samma fisk från dom olika fångstplatserna som vi diskuterar.
Men som sagt hoppas att du kan ursäkta detta jag lovar att det aldrig ska upprepasmvh StefanKommentar
-
Ja, du får ursäkta mitt klumpiga ordval
Jag tror nog att dom här diskussionerna kommer att finnas ändå, även om jag slutar att blanda ihop arter med fångstplatser.
Jag tycker att det framgår ganska så tydligt att det är fiskarnas enorma likhet eller tom att det är samma fisk från dom olika fångstplatserna som vi diskuterar.
Men som sagt hoppas att du kan ursäkta detta jag lovar att det aldrig ska upprepasKommentar
-
En stor orsak att det blandas friskt med namnen är ju exportörer och importörers/handlares förkärlek till att ge fiskarna allehanda "flashiga" namn...
Nu menar jag inte direkt troffar utan generellt...då det finns massor av exempel.Kommentar
-
Om jag fiskar abborre i min vik och det är ett bra fiskeställe så blir det "minabborrar". Året där på finns det dåligt med abborrar där så jag förflyttar mig till grannens vik och där får jag massor av abborrar igen, då får jag plötsligt exklusiva "grannabborrar".
Vad tror ni? även om fisken där nere är väldigt stationär så sker det hela tiden förändringar. Klart att fisketeamet inte ligger kvar o försöker fånga fisk vid ett speciellt ställe om det är dåligt med fisk. Då flyttar man sig en bit till där det finns fisk som ser lika dan ut.Senast redigerad av tege; 17 April 2011, 07:08.Kommentar
-
Its all`bout the money.."Varför ser du flisan i din broders öga när du inte ser bjälken i ditt eget?"
c",)Kommentar
-
1) Det verkar vara lite olika. Hos mig växer dubbar snabbast.
2) Ja!!! Det är ju det trevligaste alternativet. Ha gärna lite stenrösen (de behöver inte vara enorma) med sten i pingisbollstorlek och mindre, så de små kan söka skydd. Själv har jag fuskat, jag har besticklådor av plast under stenarna. Hålen kan gärna vara 1-2 cm stora, det är ju meningen att ynglen så lätt som möjligt kan söka skydd mot de vuxna fiskarna.
som en liten mini grupp med troffar.Kommentar
-
Kommentar
-
-
Snygg bild!Klart du ska vara medlem! Vi har ett växande medlemsantal och kommande år är jubileumsår, vi firar det väldigt gärna tillsammans med dig!
///David
Ordförande Nordiska CiklidsällskapetKommentar
Kommentar