Ofta läser man att det är bättre att mata för lite än för mycket. De flesta har väl i nybörjarstadiet kanske matat för mycket med följd att fiskarna stått vid ytan och flämtat. Många har väl även fått erfara att besökande småbarn hällt i en hel burk torrfoder på en gång med "sanering" som resultat.
Men jag har rätt ofta stött på "för lite" mat, akvarister med kristallklart vatten men med fiskar som trots en ålder på över 5 år endast är hälften så stora eller ännu mindre än vad dessa fiskar borde bli med god skötsel.
typexemplet är väl en platy på 5 år/3 cm i ett 53 liters burk.
Även malawis i liten storlek har jag sett. Så frågan är, hur vet man att man matar nog ??, själv matar jag lite för mycket och byter vatten oftare eftersom jag vill alltid ha praktexemplar ( vissa arter tex barber/mbunas kan ju bli groteskt feta med för mycket/fel mat men det är ett annat problem). Hur ser ni på matning och hur tror ni er veta att ni matar "rätt".
Men jag har rätt ofta stött på "för lite" mat, akvarister med kristallklart vatten men med fiskar som trots en ålder på över 5 år endast är hälften så stora eller ännu mindre än vad dessa fiskar borde bli med god skötsel.
typexemplet är väl en platy på 5 år/3 cm i ett 53 liters burk.
Även malawis i liten storlek har jag sett. Så frågan är, hur vet man att man matar nog ??, själv matar jag lite för mycket och byter vatten oftare eftersom jag vill alltid ha praktexemplar ( vissa arter tex barber/mbunas kan ju bli groteskt feta med för mycket/fel mat men det är ett annat problem). Hur ser ni på matning och hur tror ni er veta att ni matar "rätt".
Kommentar