If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Stiliga signaler. Hos oss (Småländska höglandet) har fisket gått tillbaka efter extremt stora fångster för några år sedan. En kombination av överfiske och att den klassiska "överskjutningen" vid en nyetablering är över.
Väldigt få vet hur man på bästa sätt äter en kräfta. Jag har t.ex. aldrig sett en tv-kock skala/rensa en kräfta på ett vettigt sätt. Kanske att man får lägga ut en liten film så att folk får lära sig att äta hela kräftan och inte bara stjärten...
Då jag inte har hemma några kräftor får jag väl börja med att försöka beskriva det som de flesta bara brukar slänga efter att ha sörplat lite på, själva kroppen. Prova detta:
Sedan du har separerat kroppen från stjärten använd kräftkniven till att skära av huvudet precis bakom/intill ögonen. Sedan kränger du av skalet från kroppen. Inuti skalet brukar det då sitta kvar en del av "smöret" vilket absolut bör förtäras.
Tag sedan och känns på sidorna utefter kroppen strax bakom där ögonen tidigare satt. Du kommer att känna att det sitter en pigg på vardera sida. Håll försiktigt på bägge sidor och dra sedan ut magsäcken i ett enda stycke. Det brukar följa med en del ätbart ändå men det får man pilla bort. Det som sedan finns kvar av "kroppen" är allt ätbart. Sedan är det bara tycke och smak hur mycket av benen man äter upp innan den går till skräpfatet. Slurp vad gott!
Nu har jag kommit över ca ett tjog med kräftor men hur gör jag sen. Har ni något bra "recept" på hur man ska koka kräftorna? Jag misstänker vatten, salt och en massa dill men mer än det, finns det några små specialknep för att få kräftorna att smaka det lilla x-ra.
Hoppas ni klarar er från huvudvärk för det brukar jag få efter ett kräftkalas.
Nu har jag kommit över ca ett tjog med kräftor men hur gör jag sen. Har ni något bra "recept" på hur man ska koka kräftorna? Jag misstänker vatten, salt och en massa dill men mer än det, finns det några små specialknep för att få kräftorna att smaka det lilla x-ra.
Hoppas ni klarar er från huvudvärk för det brukar jag få efter ett kräftkalas.
Tänk på att ha mycket salt i vattnet, det ska nästan smaka så salt som i havet. sedan kan du tillsätta lite porter (öl) om du vill, det e skitgott. koka inte kräftorna för länge bara, betydligt kortare tid än vad som rekommenderas och sedan låter du kräftorna svalna i spadet du kokat i..
Kommentar