När jag bygger ett kar av 15 mm marinplywood, skall jag dra skruvarna så skivorna går kloss an, eller skall jag resonera som vid ett helglasbygge och lägga tändstickor emellan som distanser så att jag får en kil vid silikoneringen?
Silikonering av plywoodkar
Kollaps
X
-
Taggar: Ingen
-
jag hade dragit kloss an. Men jag hade inte silikonat skarvarna, jag hade plastat och målat hela insidan. -
Menar du plasta med epoxi eller? Har du skruvat ihop några plywoodkar själv utan silikon? Detta bygge blir mitt första.Kommentar
-
Jag har inte själv gjort det, men har läst en del om det.
Jag hade plastat karet med glasfiber sen målat det med tvåkomponents färg som är anpassat till akvarium, sen lovar jag dig att det är tätt. Enda stället jag hade lagt silikon på är vid glasrutan och där hade jag lagt mkt.
här kan du kolla på en som gjort ett rejält kar i plywood.Kommentar
-
Jag har byggt några plywoodkar på sjuttiotalet, och de limmade jag med tvåkomponentslim och skruv, sedan målade jag med tvåkomponents bottenfärg samt med tvåkomponents båtlack i några omgångar.
Rutan limmade jag sedan med silikon. Färgen var förståss giftfri båtlack.
(Flyttade tråden till rätt ställe)mvh Wilhelm
"Animals are such agreeable friends- they ask no questions, they pass no criticisms"
www.linkopings-akvarieforening.net/
Har fortfarande bara 32 tomma förvaringsutrymmen!
www.aquafish.info www.crossbow-crest.seKommentar
-
Tack för länkarna Håkan, tre av dem var helt nya för mig och Jon-Olovs var mkt bra! Jag har fått tänka om när det gäller "armeringen". Vad byggarna i alla dessa (och fler) plywoodtrådar gör är ju praktiskt taget att bygga en träbåt ut och in.
Wilhelm; Säg att karen höll in på 90-talet så blir jag nöjd om jag kan uppnå samma livslängd.
För övrigt slås man av vilket utmärkt akvariematerial glas utgör - starkt, vattentätt och t o m genomskinligt.Kommentar
-
Om du klär insidan av karet med glasfiber och det blir tätt så håller det hur bra som helst. Minst lika länge som ett glasakvarium.När man är ute på djupt vatten är det klokt att hålla munnen stängd.Kommentar
-
Det finns vattenfast trälim som härdar vid tryck = absolut vattentätt. Har ett plyfakar på 1500 liter som jag har haft i 3 år.
/BosseKommentar
-
-
-
När jag byggt träakvarium (för ca 15 år sedan) har jag använt trälim (vattenfast), sedan har jag dragit en silikonsträng för att vara på den säkra sidan.MVH PeterKommentar
-
Byggde ett 740-liters kar (240x50x60) av vattenfast fanér (misstänker att det är i stort sett samma som ni i Sverige - jag bor i Finland - benämner marin plywood)
Lade nog silikon i fogarna men det var väl sannolikt rätt onödigt. Drog tätt med skruvar i alla hörn. Framsidan har två skilda glasrutor i varsitt "hål". Insidan är klädd med glasfiber och tvåkomponentslack.
En miss var att jag först satte fast rutorna med silikon direkt mot plywooden och sedan applicerade glasfibern. Silikonet vill inte fästa och hålla helt tätt mot den behandlade och lite "feta" träytan. Med ett par lager glasfiber runt glaskanten på insidan av karet så blev det väldigt svårt att hitta och täta vissa småläckor som uppstod.
Detta var 15 år sedan. Akvariet var i bruk ca 5 år innan ytterfiltret tappade en slang och pumpade ut allt vattnet på golvet. Nu är det fortfarande undanstuvat men väntar på att tas i bruk den dagen jag har plats för det.Kommentar
-
Kommentar
-
Har sparkat igång lite igen...Sinkas av att jag har svårt att fokusera på en sak i sänder och mitt i träarbetet springer och letar papperskorgar jag kan seriekoppla till droppfilter, häller syra på stenar för att se vad de innehåller, åker o tittar på fiskar jag inte har plats för o s v.Kommentar
Kommentar