Omstart - Tipps om Belysning/Filter/Inredning

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Ducce
    Användare
    • November 2009
    • 360

    Omstart - Tipps om Belysning/Filter/Inredning

    Funderar på att starta upp akvariet igen, har stått tomt i vardagsrummet nu i 3,5 år - så det är väll dags. Karet är ett 3-kantigt med skurna hörn (säger man så?) med baksidor på 89cm och höjd på 53cm, detta ger en volym med dehär skurna hörnen på 290l.
    Bestämt är att det blir Malawi (17år sedan jag hade dem), övervägande Mbunas, men funderar fortfarande på vilka - tillgången får nog styra lite oxå, funderar ev. på att försöka skaffa några kullar med ungdjur från olika odlare och gallra ut senare.


    Inredning:
    Med bakgrunden/inredningen var funderingen på att bygga upp ett litet "röse" med blomkrukor och dölja dessa med kalksten, och klä sidorna men fejksten i betong - är det någon som har erfarenhet av detta? problemet är lite att dessa fejkstenar är mörkgrå och jag skulle vilja ha dem sandstensvita, någon som har erfarenhet av att måla betong för akvariebruk, utan att behöva lacka efter, vill ha den sträva ytan, eller kan man stryka dem med ett lager vit kakelfog (en vild ige, har inte kollat på innehållsförteckningen)? Har funderat på att måla lite med en cementbaserad färg, Fylefärg, den innehåller vitcement och polymer(vad det nu är) http://bulklogistic.se/farg/?page=info ps. här finns även lack för att försegla den.
    Hur limmar man sten och krukor bäst, silikon brukar inte fungera så bra på sten tycker jag, kan man använda cement eller är kakelfix något användbart?
    Har även börjat fundera på någon BTN modul tillsammans med slimline (tydligen finns modulerna att få i FAXE vit trots att det inte står på deras sida), med jag har ju redan fejkstenarna, och BTN kostar en del.

    Filter:
    Funderade på att införskaffa ett nytt ytterfilter med ordentlig kapacitet och dölja insug och värmare i en BTN modul, och sätta en extra pump i en annan modul bara för cirkulationens skull.
    Men efter att kollat genom lite på forumet så började jag fundera på att bygga en filtermodul genom att sätta en plexiskiva på tvären i bakdelen så får man ett fack för innerfilter där, men - skitar det inte ner rätså bra när man skall ta upp filtermaterialet för att spola det rent, eller är tanken att det skall vara så mycket filtermaterial att man inte behöver göra rent så ofta.

    Belysning:
    Har funderat på en MH armatur som hänger ned från taket, hade 2 kvicksilerarmaturer innan som hängde ned, detta gav hyfsat med ljus till ett växtkar. Frågan är hur stark MH 70 eller 125w man behöver, det är ju annat ljus än i kviksilverlamporna, samt om man klarar sig med standardlampor eller behöver gå upp på akvarielampor runt 10000k, detta begränsar urvalet av armaturer en del verkar det som då dessa lampor inte har så stort val på socklar. Något annat tipps på armatur? är lite mer begränsad då det är ett 3-kantigt kar, men en snygg pendelarmatur med rätt mått för lysrör skulle också kunna fungera. Hur mycket ljus behöver man egentligen för att få bra balans på algväxten?
  • HåE
    Användare
    • September 2007
    • 1525

    #2
    Välkommen till forumet!
    Alla BTN moduler finns i vit/faxe. Här har du en länk till dom olika modelerna.



    Betong funkar utmärkt till att bygga bakgrunder till malawi. Det viktiga är att fylla och tömma tanken ett antal gånger, så att man får ner pH värdet till 8-8,5. Köp en pH test kit. Det finns ett antal trådar med hembyggda bakgrunder i detta forum. Dessa ligger under DIY. Ett bra ställe för att få lite ideér och svar.
    Filtrering är a och o i ett malawikar. Om du ska köra ytterfilter så satsa på ett som ger dig 1200-2500 liter/h. Fluval och eheim är bra märken.
    När man är ute på djupt vatten är det klokt att hålla munnen stängd.

    Kommentar

    • HåE
      Användare
      • September 2007
      • 1525

      #3
      Ett tips. Dela upp frågorna i 3 trådar (inredning, filter och belysning) så är chansen större att du får svar på dina frågor. Så där många frågor är nog avskräckande för många.
      Senast redigerad av HåE; 16 November 2009, 03:54.
      När man är ute på djupt vatten är det klokt att hålla munnen stängd.

      Kommentar

      • Ducce
        Användare
        • November 2009
        • 360

        #4
        Tack för tippset, jag skall dela upp detta i 3 delar ikväll.

        Kommentar

        • specmats
          Användare
          • December 2004
          • 3060

          #5
          titta även på led-armaturer, "Något annat tipps på armatur?", som du frågar.
          exempel http://www.saltvattensguiden.se/foru...ad.php?t=31385
          Tropheus Duboisi halembe, so
          Melanochromis Auratus, vf
          Synodontis Petricola, odlade

          Akvarie-setup (Salt)

          Kommentar

          • Ducce
            Användare
            • November 2009
            • 360

            #6
            Har flyttat belysningen

            Till http://www.ciklid.org/forum/showthread.php?t=61703
            Filter till http://www.ciklid.org/forum/showthread.php?t=61704
            Senast redigerad av Ducce; 17 November 2009, 20:59. Anledning: Laggt till länk Filter

            Kommentar

            Arbetssätt...