Har lest en artikkel av Wayne Liebel i siste nr.av TFH magazin der undersøkelse av mageinnholdet på crenicicla og oscar viser att hovedinnholdet er insekter.Det er nytt for meg og jeg lurer på om det er noen som har foret sine fisker med innsekter som f.eks gresshopper og annet som gies til reptiler.Er fiskene gått lettere i lek,fargeforandringer etc.Vet jo att reptilfor kan bestilles i konservert form.
Foring av store ciclider.
Kollaps
X
-
Taggar: Ingen
-
Insekter är nog rättså enkla att fånga och det går inte åt så mycket energi för att fylla buken.
Tittar man ut över en sjö eller vattendrag på morgon eller kväll, så ser man hur mycket insekter som flyger omkring över ytan och plumsar i och dessa fiskar som kan detta behöver i princip bara öppna mun o svälja.
Jag själv ger mina fiskar insekter när det finns. Allt från små mm stora skalbaggar till vårtbitaremvh Wilhelm
"Animals are such agreeable friends- they ask no questions, they pass no criticisms"
www.linkopings-akvarieforening.net/
Har fortfarande bara 32 tomma förvaringsutrymmen!
www.aquafish.info www.crossbow-crest.se -
Jag har läst samma artikel och det satte verkligen fart på mina tankar. När vi var i Uruguay och fångade i ett litet vattendrag som hette Rivoltijo så slogs vi av den stora mängden ryggradslösa djur som vi fann i vattnet. Det var mängder av småkräftor, räkor, insekter och annat i vattnet. I det vattnet fanns även flera Crenicichlaarter. Vi fångade C. scotti och C. "saxatilis" där.
Det par C. "saxatilis" som jag tog hem tyckte jag var förvånansvärt klantiga när de skulle fånga levande fisk. Våra C. missionera och C. celidochilus däremot var extremt duktiga fiskfångare. De tom. vände på kroppen med otrolig smidighet och tog bytet framifrån. När man tänker efter så vore det svårt för saxatilisen att leva i samma vattendrag utan att utnyttja en annan ekologisk nisch. Jag tror aldrig att de skulle överleva i konkurrensen som fiskätare.
Jag blev en smula missnöjd när mina gäddor inte lekte i höstas. Jag tyckte verkligen att jag hade gjort allt rätt med en kall period och allt. Kan det vara så att kosten var fel? Nu håller jag på att prova med syrsor, mask, zophobas, räkor och musslor.
Om man ser på kroppsformen hos oscar och de crenicichlor det gällde (saxatilis/lepidota) så är det lätt att ana att de inte är specialiserade fiskätare utan snarare opportunister som käkar allt möjligt, bla annat insekter som är lättare att fånga.Kommentar
-
Har aldrig provat med större insekter, men de borde gå finfint. Däremot har jag i perioder fodrat småfisk med bananflugor. Funkar utmärkt, färgerna förstärks och lekvilligheten ökar. Beteendet blir också roligare att kika på, fisken snappar i ytan som man föreställer sig att de gör just i naturen. Ett krux med insekter är att de gärna kravlar iväg (gärna ut ur akvariet också). Jag brukar lägga flugorna i frysen några minuter och så fodra med dem efter det. Om jag greppat det rätt är insekter ett extremt bra foder. Näringsinnehållet är komplett och de har ett bra innehåll av ballastämnen som gör att magen trivs.
En liten dröm jag har är att köra ormhuvudfiskar i ett större akvaterrarium. Där är tanken att fodra med levande insekter, eftersom fiskarna är duktiga hoppare. Kunde bli ett verkligt skoj akvarium.
Hilsen,
PIngen fisk har läst böckerna.Kommentar
-
Mina Crenicichla menezesi tog inte syrsor även om de var mindre eller samma storlek som de vanliga fiskportionerna.Med vänliga hälsningar
OlaKommentar
-
-
Kommentar