Räkmix fördelar och nackdelar
Kollaps
X
-
-
Nå - jag det blir nog sisådär 6-7 blad till ett kilo om - ibland mer om jag rör i lite gelatinmix. Men min poäng var att det är ingen skillnad på blad och pulver, båda löser jag upp i vattenbad (med lite vatten i bladen/pulvret) och så värmer jag mixen lite (fingerljummen) innan jag blandar allt. Jag breder sedan ut det på plåtar och ställer i kylen så att mixen stelnar (blir dallrig!!) och sedan "rutar" jag upp portionsbitar som jag styckfryser!
Kanske lite omständligt, men jag trivs med det och kanske tycker du - och flera - att det är mycket gelatin, men jag avskyr när det slabbar i användandet senare. det får räcka vid tillverkningen.
Svävande svar - jag vet - men det är ju fredag!MVH - joe
Värmlänning i exil på Tjörn - nu med några fler Victoriaciklider!Kommentar
-
Hej
Ett bra svar, tack för det.
Försöker på nytt enligt det.
7 blad = 14 gr på ett kilo är ju inte farligt mycket, jämfört med att jag använde 50 ml pulver, det måste ju vara mer än 50 gr. Om nu pulver och blad är direkt jämförbart.mvh
Mikael W
(NCS-medlem sedan 1981)Kommentar
-
Hoppas verkligen det funkar! Glöm inte det jag skrev om min gamla morSenast redigerad av joe; 08 November 2008, 15:07.MVH - joe
Värmlänning i exil på Tjörn - nu med några fler Victoriaciklider!Kommentar
-
Ja, du Mikael, på den fronten är jag lite som min gamla mor - recept är löjligt verkar hon resonera när man ber om ett på nått gott.
Nå - jag det blir nog sisådär 6-7 blad till ett kilo om - ibland mer om jag rör i lite gelatinmix. Men min poäng var att det är ingen skillnad på blad och pulver, båda löser jag upp i vattenbad (med lite vatten i bladen/pulvret) och så värmer jag mixen lite (fingerljummen) innan jag blandar allt. Jag breder sedan ut det på plåtar och ställer i kylen så att mixen stelnar (blir dallrig!!) och sedan "rutar" jag upp portionsbitar som jag styckfryser!
Kanske lite omständligt, men jag trivs med det och kanske tycker du - och flera - att det är mycket gelatin, men jag avskyr när det slabbar i användandet senare. det får räcka vid tillverkningen.
Svävande svar - jag vet - men det är ju fredag!Kommentar
-
Varför ha i gelantin om man ska mata med frusen mat???Kommentar
-
Janne förstår jag dig rätt när du skriver att => du tinar väl inte upp räkmixen innan du slänger i den <=
//PieterKommentar
-
Skulle det vara nåt fel med att mata med "glass"? Har alltid slängt i frusna bitar av fryst mat i karen och fiskarna verkar inte ha några problem med det, men det kanske de har - de säger ju ingetSmå firrar trivs också bäst i stora akvarium!Kommentar
-
Helt frusen mat funkar finfint till fisk som inte tar så stora tuggor. Mina Channa tar lite större tuggor, och till dem vill jag inte ge fryst foder i sådana bitar att de får ner dem hela. Tror inte det är bra för dem att få en isklump i magen. Men, men... gäller det Mbunas eller andra mindre ciklider så borde det inte spela någon roll.
Hilsen,
PIngen fisk har läst böckerna.Kommentar
-
Jojomen - jag tinar upp den innan. Jag tror inte heller att det är helt hälsosamt att få isbitar direkt i magen och victoriorna tar tuggor som de knappt kan hantera! Men detta har vi diskuterat tidigare och var och en gör som var och en vill - och blir salig på sin tro!MVH - joe
Värmlänning i exil på Tjörn - nu med några fler Victoriaciklider!Kommentar
-
Nu blir det spännande... Ska köra en ny sats räkmix imorgon. Köpte ingredienser, men nu var förstås agar-agar slut i mina närbutiker, och det är lördag kväll. Hittade till slut en asienbutik som ännu var öppen. Även de hade slut på agar-agar i pulverform, men det fanns i traditionell form, som ser ut som spaghetti.
Tanten i butiken sa att det är 4,2 gram i ett paket så jag köpte 3 paket. Hemma ser jag att det är 42 gram i paketet så nu har jag för en tid då. Hon sa att det fungerar precis som pulvret.mvh
Mikael W
(NCS-medlem sedan 1981)Kommentar
-
satt och läste om räkmix... tänkte på en grej som jag började med ganska snart efter att jag började mixa själv. istället för att göra flak fryser jag mixen i block, ett par centimeter tjocka sedan glaserar jag blocken med vatten när dem frusit för att minska oxideringen. Inbillar mig att hållbarheten blir bättre. Nackdelen, ganska självklar man bryter inte bara en bit och kastar ner i akvariet, fram med en sågtandad kniv och gnugga, det går fort. tradigt om man har mkt fisk förståss.
det här var kanske för uppenbart...
/PerKommentar
-
satt och läste om räkmix... tänkte på en grej som jag började med ganska snart efter att jag började mixa själv. istället för att göra flak fryser jag mixen i block, ett par centimeter tjocka sedan glaserar jag blocken med vatten när dem frusit för att minska oxideringen. Inbillar mig att hållbarheten blir bättre. Nackdelen, ganska självklar man bryter inte bara en bit och kastar ner i akvariet, fram med en sågtandad kniv och gnugga, det går fort. tradigt om man har mkt fisk förståss.
det här var kanske för uppenbart...
/Per//RobertKommentar
-
1 tsk = 5 ml gelatinpulver motsvarar 2 blad gelatin.
Det betyder att 50 ml är samma som 20 blad...Senast redigerad av Peter_A_F; 12 March 2009, 15:03.- 720 liter med Malawi.
Albumet här på Ciklid: http://www.ciklid.org/forum/album.php?u=11333
Lägg till ciklid.org på iGoogle!Kommentar
Kommentar